Μελωδικά χρώματα και ρυθμοί από την Ανατολή στο 4ο Φεστιβάλ Αιγών
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Με τον αέρα της πολυπολιτισμικότητας και της μουσικής δεξιοτεχνίας, το 4ο Φεστιβάλ Αιγών άνοιξε τις πύλες του στο αίθριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, προσκαλώντας το κοινό σε μια καθηλωτική μουσική εμπειρία. Το βράδυ του Σαββάτου, το Meliris Trio παρουσίασε μία μοναδική μουσική σύμπραξη, φέρνοντας μαζί τους τρεις σολίστες διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι ένωσαν τα μουσικά τους όργανα και τα προσωπικά τους στυλ, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο συνδυασμό παραδοσιακού και σύγχρονου.
Ο Ιρακινός-Κούρδος Χουσεΐν Ζαχάγουι, γνωστός για την μαεστρία του στο daf και στη φωνή, ο Κώστας Αναστασιάδης, δεξιοτέχνης της ινδικής τάμπλα και άλλων κρουστών, και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, με την ποντιακή λύρα και το αφγανικό ρεμπάμπ, ένωσαν τις "δυνάμεις" τους σε ένα δυναμικό μουσικό ταξίδι. Με εναλλαγές στον ρυθμό και απρόσμενες ενορχηστρώσεις, το Meliris Trio παρέσυρε το κοινό μέσα από μελωδίες και ήχους που αντλούν έμπνευση από τις ιστορικές διαδρομές του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η σύνθεση των ήχων και οι μελωδικές αλληλεπιδράσεις, εμπνευσμένες από τις κουλτούρες της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και του Πόντου, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα που ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους. Η βραδιά απέπνεε την ενέργεια και την πολυμορφία της μουσικής, αποτυπώνοντας τη μαγεία της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε μουσικές παραδόσεις και σύγχρονες ερμηνείες.
Το 4ο Φεστιβάλ Αιγών συνεχίζεται σήμερα.
2η μέρα με ελεύθερη είσοδο!
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, ώρα 19.00
Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών – Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο (αίθριο)
Ακαδημαϊκή διάλεξη με θέμα: Η αρχαία ελληνική λύρα. Από την αρχαιότητα στο σήμερα
Η αρχαία λύρα βρίσκει σταδιακά τη θέση στην παγκόσμια μουσική σκηνή, χάρη σε μία διεθνή προσπάθεια αναβίωσής της υπό την καθοδήγηση της οικογένειας Κουμαρτζή και με τη συμμετοχή ερευνητικών ομάδων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Σύγχρονοι μουσικοί αρχαίας λύρας μπορούν να βρεθούν σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με λειτουργικές ανακατασκευές του οργάνου από την ομάδα του luthieros.com και τη διδακτική καθοδήγηση του lyreacademy.com, της μοναδικής μουσικής ακαδημίας παγκοσμίως που εξειδικεύεται στα αρχαία μουσικά όργανα. Παράλληλα, μία διεθνής μουσική κοινότητα αναπτύσσεται σταθερά γύρω από το αρχαιοελληνικό αυτό μουσικό όργανο, με εκτελέσεις αρχαίων και σύγχρονων μελωδιών που προβάλλονται στο εξειδικευμένο μουσικό κανάλι Seikilo Ancient World Music στο YouTube. Ο Θεόδωρος Κουμαρτζής θα αναλύσει και θα εξηγήσει λεπτομερώς την ιστορία και τη μουσική της αρχαιοελληνικής λύρας στο κοινό.
Παρουσίαση: Θεόδωρος Κουμαρτζής
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Μουσικό σχήμα «Παύσις» - Συναυλία αρχαίας ελληνικής λύρας
Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα εκτελεστούν αρχαία μουσικά έργα της περιόδου όπου έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος. Η αρχαία λύρα συναντά την φωνή και την αρχαία πανδούρα σε ένα μουσικό ταξίδι από την αρχαιότητα ως το σήμερα, με μελωδίες που έχουν διασωθεί αλλά και με πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του σχήματος και αναφορές στην παράδοση.
Το μουσικό σχήμα «Παύσις» έχει παρουσιάσει με επιτυχία το υλικό από την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική πρόταση που κυκλοφόρησε το 2023 με διθυραμβικές κριτικές 5/5 από μουσικό περιοδικό Songlines ενώ βρέθηκε στη 5η θέση του World Music Charts τον ίδιο μήνα. Παρουσιάστηκε σε πολλά σημαντικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο (Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Villa Grecque Kerylos στη Γαλλία, Φεστιβάλ Pirenostrum στην Ισπανία, Le Son Continu Festival στη Γαλλία, στο Skulpturhalle στην Ελβετία κ.ά.) ενώ φέτος συμμετείχε στο φεστιβάλ Braga Romana της Πορτογαλλίας. Το 2024 το μουσικό σχήμα «Παύσις» ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μουσικών οργάνων MIM στο Phoenix της Αριζόνας στην Αμερική για μια σειρά μουσικών παραστάσεων.
«Παύσις - μια μυστική μορφή επικοινωνίας pausa - a secret form of communication Παύσις (lat. pausa) Στοιχείο απαραίτητο για κάθε μορφή επικοινωνίας λεκτικής, μουσικής, καλλιτεχνικής, στοχαστικής. Με φιλοσοφικές αλλά και κυριολεκτικές διαστάσεις, η φιλία, ο έρωτας, ο χρόνος, η ίδια η ζωή αποκτούν νόημα την στιγμή που παύει ο εσωτερικός διάλογος στον χώρο που δημιουργείται. Έτσι, όλα γίνονται Ένα».
Συντελεστές
Θεόδωρος Κουμαρτζής - αρχαία λύρα, συνθέσεις
Ελένη Ελιόνα Σινιάρη– φωνή
Αθηνά Κατσανεβάκη - φωνή
Μάριος Ποδάρας - αρχαία πανδούρα