Ράβοντας στολές για γενίτσαρους και μπούλες
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Στις10 Μαρτίου στην Νάουσα ξεκινά το δρώμενομε τιςμπούλες και τους γενίτσαρους. Μια παράδοση που ακολουθεί το αποκριάτικο καλεντάρι για να υπενθυμίζει την ευρηματικότητα των κατοίκων κατά τις μετακινήσεις στην περίοδο της τουρκοκρατίας.
Οι στολές και οι μάσκες που φοριούνται από τους νέους άνδρες, ακολουθούν την παραδοσιακή κατασκευή και είναι μια χρονοβόρα και επίπονη εργασία.
Ο Αλέξανδρος Καρύδας, Τεχνίτης Παραδοσιακών Στολών, εξηγεί την διαδικασία για την ολοκλήρωση μιας στολής που απαιτεί περίπου ένα μήνα.
Ειδικά η μάσκα είναι μια περίπλοκη κατασκευή. «Σε ένα γύψινο καλούπι τοποθετείται ένα ύφασμα που αλείφεται με καθαρό κερί μέλισσας, σε στρώματα έως ότου αποκτήσει το απαιτούμενο πάχος και στην συνέχεια βάφεται με την προσθήκη αυγού, που προσδίδει λάμψη στο πρόσωπο», τονίζει ο κ. Καρύδας. Όσον αφορά την στολή απαιτεί πολλά μέτρα ύφασμα και όλα γίνονται στο χέρι, το ράψιμο των φλουριών, τα κορδόνια , οι μπάσκες και τα κεφαλοδεσίματα. Κάθε νέος που αναλαμβάνει μια τιμητική θέση στον χορό οφείλει να έχει την δική του στολή, η οποία με την πάροδο των χρόνων, χρειάζεται συμπληρώματα και επιδιορθώσεις για να είναι τόσο τέλεια όσο την πρώτη ημέρα.
Όσοι θα ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά το παραδοσιακό έθιμο, μπορούν να επισκεφτούν την ηρωική πόλη της Ναούσης από την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας και να τριγυρίσουν στους δρόμους ακολουθώντας τις ομάδες, οι οποίες επισκέπτονται τα σπίτια και δέχονται τις ευχές των κατοίκων.
Πηγή: https://www.ertnews.gr/