BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

«Άρωμα Ξηρολιβάδου» στη Νέα Υόρκη με το «Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη»

Γράφει ο Τάσος Βασιάδης

Η περιήγηση στις διάφορες περιοχές  του Μανχάταν αυτές τις ημέρες, εισάγει τον επισκέπτη στην διοργάνωση «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ» που επισημαίνεται με τα αρχικά «NYCJW 2023» και τον οδηγεί στην 79η Οδό όπου βρίσκεται το  Ελληνικό Προξενείο Νέας Υόρκης.

Στην αίθουσα του Προξενείου  φιλοξενείται η θεματική έκθεση που παρουσιάζει το «Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη»  με θεματολογία που αντλεί έμπνευση από τα ιστορικά κατάλοιπα επαναστάσεων του κόσμου υπό τον τίτλο «A History of Revolutions», με την συμμετοχή 21 Ελλήνων και Αμερικανών δημιουργών εικαστικού κοσμήματος.

Μεταξύ των εκθετών από την Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται η Ξηρολιβαδιώτισσα Τάσα Γκανίδου η οποία με τις δημιουργίες της, την χαρούμενη υποδοχή στην έκθεση συνοδεία της επίσης Ξηρολιβαδιώτισσας Μαρίας Πετρακοπούλου  και την αναλυτική ξενάγηση σε αυτή, δίνει στην όλη διοργάνωση πραγματικό «Άρωμα Ξηρολιβάδου».

Με τις δημιουργίες της η Τάσα  επεξεργάζεται ιδέες, αξίες, κειμήλια, ακόμα και πρόσωπα ή γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, και εμπνεόμενη  από την ιστορική μνήμη, μετουσιώνει το παρελθόν στην σύγχρονη εποχή, αναδεικνύοντας ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες του σήμερα.

Κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα που παρουσιάστηκε η έκθεση του Μουσείου Κοσμήματος, τους δημιουργούς και τους επισκέπτες καλωσόρισε και ξενάγησε η Γενική Διευθύντρια του Μουσείου κ. Ιωάννα Λαλαούνη με την συνοδεία της Διοικητικής Διευθύντριας κ. Ελένης Μάστορα.

Κατά την έναρξη της παρουσίασης προβλήθηκε video-αφιέρωμα στην προσωπικότητα του  Ηλία Λαλαούνη (1920 - 2013) ο οποίος  υπήρξε διακεκριμένος χρυσοχόοςκοσμηματοποιός και σχεδιαστής κοσμήματος, ενώ παραμένει ο μοναδικός καλλιτέχνης κοσμήματος που βραβεύτηκε από την Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Ο Ηλίας Λαλαούνης υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός του ομώνυμου Μουσείου Κοσμήματος (ΜΚΗΛ) που  βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχής της Ακρόπολης, λειτουργεί για το κοινό από το 1994, ενώ αποτελεί το μοναδικό μουσείο κοσμήματος και διακοσμητικών τεχνών στην Ελλάδα και ένα από τα τρία του είδους στον κόσμο.

Η κ. Ιωάννα Λαλαούνη στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της διοργάνωσης  «Εβδομάδα Κοσμήματος στη Νέα Υόρκη» και ειδικότερα της έκθεσης «Μια Ιστορία  των Επαναστάσεων», παρουσιάζοντας ακολούθως τους συμμετέχοντες δημιουργούς και το έργο τους, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να αναφερθούν σε αυτό.

ny lala1

Ειδική αναφορά από την κ. Λαλαούνη έγινε στα ιστορικά γεγονότα, τις συνθήκες  και τις καταγραφές από την περίοδο  της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που αποτέλεσαν έμπνευση για το έργο των σημερινών δημιουργών.

Ξεχωριστή επισήμανση επιφυλάχθηκε  για τις δημιουργίες της Τάσας Γκανίδου που αντλούν έμπνευση από τις ιστορικές και λαϊκές παραδόσεις του Ξηρολιβάδου, της Βέροιας και της Νάουσας με ιδιαίτερη αναφορά στο δρώμενο «Μπούλες και Γενίτσαροι».

Η Τάσα Γκανίδου κατά την παρουσίαση της αναφέρθηκε στις οικογενειακές της παραδόσεις και δημιουργίες, με την χρήση φυσικών προϊόντων όπως το μαλλί, οι  φυτικές χρωστικές κλπ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ως επισκέπτης ο Αναστάσιος Βασιάδης, εκφράζοντας τα θερμότερα συγχαρητήρια προς όλους τους δημιουργούς  για την συμμετοχή και το έργο τους, καθώς και στο «Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη» για την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση  στη Νέα Υόρκη.

Στην έκθεση συμμετείχαν με δημιουργίες τους από την Ελλάδα,  εκτός από την Τάσα Γκανίδου, οι Μαρία Αποστολοπούλου, Σοφία Βαχλάβα, Βασίλης Σταμούλης, Ντόλυ Μπουκογιάννη, Τάσος Χαϊδεμενάκης, Νίκος Καρακώστας, Μαρία Κουτμανή, Μαρία Λαλαούνη,  Νικόλ Πολέντα, Νίκη Στυλιανού, Γιάννης Τσαλαπάτης, Γιώτη Βόγλη, Έλλη Ξιππά και Σοφία Ζάραρη.

Από τις ΗΠΑ συμμετείχαν οι Mara Colecchia, Rebecca Hannon, Ayala Naphtali, Carolanne Patterson, Debra Rapoport, Amanta Stumpf, Demitra Thomloudis, Heather White και Marilyn Yakumithis.

Η αναχώρηση από την έκθεση συνοδεύεται από αίσθηση χαράς και ικανοποίησης για την πρωτοβουλία,  που ενισχύει τους δεσμούς με την πατρίδα και την υπερηφάνεια του Ελληνισμού που ζει και θάλλει στις  ΗΠΑ.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69