tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

super course

Μαραθώνια πολιτιστική λαμπαδηδρομία από την Μίεζα στις Αιγές (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ο Σύλλογος των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, ο «Σύλλογος Δρομέων Βέροιας», το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, ο όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας», η «Εστία Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας», η «Εύξεινος Λέσχη Βέροιας» και το 3ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας– διοργάνωσαν μια μαραθώνια λαμπαδηδρομία 40 χιλιομέτρων (δείτε παρακάτω το βίντεο), με μουσικές, χορούς και θεατρικά δρώμενα την μνήμη των Μακεδόνων που ξεκινώντας από αυτά τα χώματα άλλαξαν την ιστορία του κόσμου!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την λειτουργία του νέου Μουσείου των Αιγών, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν το καλοκαίρι, της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών. 

Πώς εξελίχθηκε η λαμπαδηδρομία

· Στις 10.30 στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας, δίπλα στα ερείπια του Γυμνασίου που ήταν η Σχολή του Αριστοτέλη πραγματοποιήθηκε το δρώμενο«Ο Αλέξανδρος χαιρετά τον Αριστοτέλη» (θεατρικό- χορευτικό δρώμενο). Η φλόγα άναψε, οι ‘Μπούλες’ επιτέλεσαν το αρχαίο τους δρώμενο στην ορχήστρα του θεάτρου, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον (δείτε παρακάτω το βίντεο).

· Στις 12.30 στο γήπεδο της Πατρίδας, έγινε πρώτη στάση της φλόγας, η δάδα άλλαξε χέρια, τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων, φορώντας φορεσιές της Επισκοπής, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής (δείτε παρακάτω το βίντεο).

· Στις 13.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας, η δεύτερη στάση. Η δάδα άλλαξε χέρια, πραγματοποιήθηκε το δρώμενο «Αντικρίζοντας την χώρα των Αιγών-η προετοιμασία των εφήβων» (θεατρικό δρώμενο) και οι κοπέλες του Λυκείου των Ελληνίδων χόρεψαν ως αρχόντισσες της Βέροιας μπροστά στον ‘Τοίχο της μνήμης’ (δείτε παρακάτω το βίντεο).

· Στις 13.45 στο φράγμα του Αλιάκμονα, έγινε η τρίτη στάση. Η δάδα άλλαξε χέρια, οι κοπέλες της «Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας» χόρεψαν με τις εντυπωσιακές φορεσιές, που η παράδοση σχετίζει με τον Μεγαλέξανδρο (δείτε παρακάτω το βίντεο).

· Στις 14.15 η φλόγα πέρασε μπροστά από το νέο Μουσείο των Αιγών. Οι πρόσκοποι που βρίσκονταν εκεί ακολούθησαν την λαμπαδηδρομία.

· Στις 14.45 η φλόγα έφτασε στην Νεκρόπολη των Αιγών, δίπλα στους τάφους των Μακεδόνων βασιλέων, εκεί όπου οι Μακεδόνες κάθε Άνοιξη γιόρταζαν τα Ξανδικά, εκεί από όπου την Άνοιξη του 334 π.Χ ο Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων, ηγεμόνας των Ελλήνων και κυρίαρχος των Βαλκανίων, ξεκίνησε την μεγάλη εκστρατεία για να γίνει πρώτος πολίτης της Οικουμένης, ανάβει ο ‘βωμός της μνήμης’.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.

Τα Ρογκάτσια της «Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας» και οι Πόντιοι της «Ευξείνου Λέσχης Βέροιας» χόρεψαν τους πολεμικούς χορούς τους, όπως έκαναν οι αρχαίοι Μακεδόνες (δείτε παρακάτω το βίντεο).

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Κείμενα: Γιώργος Λιόλιος

Ηθοποιοί: Μαρία Καραγκιοζίδου, Σταυρούλα Κουλούρη, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Βασίλειος Γαλουτζής, Λάζαρος Γιαννακόπουλος, Τάσος Κουτσάμπασης, Κωστής Ζήνδρος, Γιάννης Κωφίδης

Μετά την παρουσίαση του δρώμενου και των χορευτικών ακολούθησε χορός για όλους τους παρευρισκόμενους και πλούσιος μπουφές με εκλεκτά εδέσματα.

Δρομείς ήταν οι: Κωστόπουλος Κώστας, Βασιλακάκης Αντώνης, Ορφανίδης Στέφανος, Κωτούλας Ιωάννης, Κελεπούρης Αντώνης, Δημάδης Στέφανος, Δόμανος Ιωάννης, Μουσένας Γρηγόρης

View this gallery on Flickr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69