Αποχαιρετισμός στον Εικαστικό Λάζαρο Τσολαρίδη
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, έφυγε πρόωρα και ξαφνικά από την ζωή, ο βεροιώτης εικαστικός Λάζαρος Τσολαρίδης.
Καλλιτέχνης ανήσυχος, πνευματώδης, με ευαισθησίες και όνειρα για το μέλλον.
Άφησε πίσω του μεγάλο εικαστικό έργο και ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις καρδιές των αγαπημένων του ανθρώπων.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι του Δημήτρη Σύρπη-φιλόλογου και της Κατερίνας Αναστασίου-εικαστικού, φίλοι και συνεργάτες του.
"Ο Λάζαρος Τσολαρίδης ήταν Έλληνας Εικαστικός.
Γεννήθηκε το 1969 στη Βέροια και από μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη του προς τις Τέχνες. Ήταν ένας πνευματώδης, ασυμβίβαστος, ανήσυχος, ολιγαρκής άνθρωπος της Τέχνης.
Τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ακολούθησε διετείς σπουδές Γραφιστικής στον Ευκλείδη. Το 1991 εγκαταστάθηκε στην Κρήτη και αποφοίτησε από την Σχολή Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής το 1993. Ανοίγει το δικό του εργαστήρι στα Χανιά. Εμπνευσμένος από την Ελληνική Λαϊκή Παράδοση, αλλά και εισάγοντας δικά του νεωτεριστικά στοιχεία, σχεδιάζει και κατασκευάζει γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα από πηλό. Παράλληλα δίδασκε καλλιτεχνικά μαθήματα, σε σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Από το 1996 μέχρι το 1999, εργάστηκε ως Γραφίστας στον εκδοτικό οίκο Μαρματάκη.
Επιστρέφει στην Βέροια όπου και μεταφέρει το εργαστήριό του. Ενώ συνεχίζει να εξελίσσει την κεραμική του Τέχνη, αρχίζει να δουλεύει και με άλλα υλικά όπως ξύλο, μέταλλο, γυαλί, πέτρα κ.α. Κατασκευάζει κοσμήματα. Παράλληλα διδάσκει την Τέχνη της Κεραμικής στα εργαστήρια Λαϊκής Επιμόρφωσης του Δήμου Βέροιας. Ασχολείται με την Αγιογραφία.
Πλέον οι ανησυχίες του γύρω από την Τέχνη μεγαλώνουν, γράφει ποίηση και αναζητεί νέους τρόπους έκφρασης. Το 2009 εισάγεται στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Επηρεασμένος από το κίνημα του Πουαντιγισμού, σημειώνεται μία στροφή στην θεματολογία του και ακολουθούν έργα που ερευνούν την σχέση των χρωματιστών κηλίδων στα ψηφιδωτά, στον πουαντιγισμό και στα pixels των ηλεκτρονικών οθόνων. Δημιουργεί ζωγραφίζοντας ψηφιακά. Η εικαστική του πρακτική περιλαμβάνει πλέον φωτογραφία, βίντεο, Performance και γενικότερα πειραματίζεται με τα νέα μέσα έκφρασης. Ασχολείται με το μοντάζ, και δημιουργεί ηχοτοπία.
Τα έργα του αισθητικά εντυπωσιακά με έντονο συναισθηματικό φορτίο, ανθρωποκεντρικά, συνθέτουν έναν εννοιολογικό διάλογο με τον άνθρωπο και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Παρουσιάζονται σε ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Φεστιβάλ, αλλά και διαδικτυακές πλατφόρμες.
Από το 2016 διδάσκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αναλαμβάνει το ρόλο του δασκάλου με μεγάλο ενθουσιασμό και προσπαθεί να μυήσει τους μικρούς μαθητές στον μαγικό κόσμο της Τέχνης.
Από το 2020 παρακολουθεί στην Θεολογική Σχολή, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, το μεταπτυχιακό με τίτλο: «Σπουδές στην Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και την Μουσική Παράδοση του Αγίου Όρους».
Φεύγει ξαφνικά από την ζωή τον Σεπτέμβριο του 2021, αφήνοντας πίσω του έναν μεγάλο αριθμό έργων, αλλά και ένα πλήθος ανεκπλήρωτων ονείρων".
Δημήτρης Σύρπης - Φιλόλογος, Κατερίνα Αναστασίου - Εικαστικός