Θανάσης Μαρκόπουλος: «Το ποίημα είναι ένα βίωμα παλιό, που επιμένει» - Το νέο podcast της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ο φιλόλογος, ποιητής και κριτικός Θανάσης Μαρκόπουλος μαθήτευσε, μικρό παιδί, στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Αρρένων Κοζάνης και σε οικοτροφείο της πόλης αυτής, στο οποίο ήταν έντονο το θρησκευτικό στοιχείο (1963-1967). Εκεί ξεκίνησε την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.
Η ολοένα και εντονότερη ενασχόληση με τη λογοτεχνία, τον ώθησε να σπουδάσει φιλολογία στο Α.Π.Θ. Ακόμα, θυμάται όταν ως φοιτητής πρωτοδιάβασε την «Πόλι» του Καβάφη ή όταν πρωτάκουσε την απαγγελία του ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού «Η Αυτοκτονία του Ατζεσιβάνο» από τον καθηγητή Γ.Π. Σαββίδη. Ίσως αυτές οι στιγμές να αποτέλεσαν τον σπόρο για την μετέπειτα πλούσια ποιητική του εργογραφία.
Οι αναφορές του στα ποιήματα πολυποίκιλες. Ποιήματα με πολιτικό χαρακτήρα (στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης), ποιήματα για τον έρωτα και τον θάνατο, ποιήματα βγαλμένα από την καθημερινότητα. Εξάλλου, όπως έχει πει και ο ίδιος, «το ποίημα είναι ένα βίωμα παλιό, που επιμένει».
Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 ο φιλόλογος, ποιητής και κριτικός Θανάσης Μαρκόπουλος συνομιλεί με τον εκπαιδευτικό Κωστή Γκαλίτσιο
Πρόκειται για τη σειρά των podcasts που δημιούργησε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σε συνεργασία με το pod.gr , όπου επιστήμονες, επαγγελματίες, δημιουργοί της Βέροιας μοιράζονται μαζί μας τις ιστορίες τους, μιλώντας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον όπως το ζήσανε και το οραματίζονται.
Συντονιστείτε διαδικτυακά στο http://future.libver.gr/podcasts/ και στο https://www.pod.gr/