BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Εικαστικές Τέχνες και Ανατομία: διάλεξη του Διδάκτορα Οδοντιατρικής ΑΠΘ Εμμανουήλ Μαζίνη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

H ανατομία είναι περιγραφική επιστήμη και σχετίζεται άμεσα με την εικόνα και την παρατήρηση του ανθρωπίνου σώματος. Η πορεία και η διδασκαλία της ανατομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των τεχνικών εικονογράφησης, αποτύπωσης και αναπαραγωγής της εικόνας.

Από την Αρχαιότητα έως και τον Μεσαίωνα η εξέλιξη της ανατομίας ήταν περιορισμένη καθώς οι θρησκευτικές και ηθικές θέσεις σχετικά με την ιερότητα του ανθρώπινου σώματος δεν επέτρεπαν τις νεκροτομές. Η βάση της σύγχρονης ανατομίας δόθηκε τον 15ο αιώνα κατά την Αναγέννηση, αρχικά από τους μεγάλους ζωγράφους όπως το Μιχαήλ Άγγελο και το Ντα Βίντσι, και στη συνέχεια από τον Καθηγητή Ανατομίας Aνδρέα Βεσάλιο. Ο Βεσάλιος με το μνημειώδες έργο του «De Humanis Corporis Fabrica» αλλά και όλοι οι ανατόμοι έκτοτε, χρησιμοποίησαν τους ικανότερους καλλιτέχνες της εποχής για τις εικονογραφήσεις των συγγραμμάτων τους και τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα για τη διδασκαλία και τη διάδοση των ανακαλύψεών τους. Αντίστοιχα, τον 18ο και 19ο αιώνα για εκπαιδευτικούς λόγους, εξελίχθηκε η κηροπλαστική και δημιουργήθηκαν οι μεγάλες συλλογές ανατομικών κέρινων προπλασμάτων.

Οι καλλιτεχνικές και τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τυπογραφία και η φωτογραφία, βοήθησαν στη διάδοση και τη διδασκαλία της ανατομίας. Παράλληλα σε όλες τις εποχές, η εξωτερική και εσωτερική μορφολογία του ανθρώπινου σώματος έδωσε και δίνει μοναδική έμπνευση στην Τέχνη.

Η ομιλία επιχειρεί ένα ταξίδι στην Ιστορία και τις αλληλεπιδράσεις της Ιατρικής και της Τέχνης, στον συναρπαστικό και συχνά μακάβριο κόσμο της Ανατομίας, στις προκαταλήψεις και στις δεισιδαιμονίες, στους κατάδικους και στους τυμβωρύχους, στους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος και στους πρωτοπόρους θεμελιωτές της σύγχρονης επιστήμης.

(Mortui Vivos Docent = οι νεκροί διδάσκουν τους ζωντανούς)

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, 6-8 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας

Ο Δρ Εμμανουήλ Μαζίνης γεννήθηκε στη Βέροια και είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (1996) όπου και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές (1998). Το 2005 ορκίστηκε Διδάκτορας Ενδοδοντολογίας του ΑΠΘ.

Επιστημονικός Συνεργάτης της Οδοντιατρικής Θεσσαλονίκης με διδακτικό έργο στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ανατομίας της Ιατρικής Θράκης.

Έχει ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια, δημοσιευμένες κλινικές και ερευνητικές εργασίες και συμμετείχε στη συγγραφή Οδοντιατρικών συγγραμμάτων.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιατρικών και Επιστημονικών Σχεδιαστών (AEIMS) και έχει εικονογραφήσει Οδοντιατρικά και Ιατρικά βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα ασχολείται με διαδικτυακές εφαρμογές εφαρμογών (apps) με εκπαιδευτικό Οδοντιατρικό περιεχόμενο.

Η διάλεξη θα αναμεταδοθεί ζωντανά με live streaming μέσα από το ΔΙΑΥΛΟ https://diavlos.grnet.gr/libver

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69