BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

«Η Βέροια και η Νάουσα στο εκδοτικό έργο της Ε.Μ.Ι.Π.Η.»

Με θέμα «Η Βέροια και η Νάουσα στο εκδοτικό έργο της Ε.Μ.Ι.Π.Η.» συνεχίστηκε την Τρίτη, στο καφέ «Εκτός Χάρτη» (Papatzikou art-gallery, Βενιζέλου 43, Βέροια) το επετειακό τριήμερο της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) στην Βέροια. 

Στο πάνελ συμμετείχαν και μίλησαν για το έργο τους οι Παύλος Πυρινός, Στέργιος Αποστόλου και Θοδώρα Μαυρίδου. Συμμετείχε επίσης ο Γιώργος Μάλλιος ενώ τον συντονισμός της κουβέντας είχε ο Βαλάντης Λιόλιος, δημοσιογράφος ηλ. εφημερίδας naousanews.gr.

Σχολιάζοντας την δεκαετή πορεία της ΕΜΙΠΗ, ο κ. Λιόλιος σημείωσε ότι ήρθε και κάλυψε ένα κενό, έδωσε την ευκαιρία σε συγγραφείς να γράψουν τοπική ιστορία και δημιούργησε έναν όγκο δεδομένων με ιστορικά στοιχεία που δίνουν την ευκαιρία σε όποιους θέλουν να αντλήσουν υλικό που αφορά την τοπική ιστορία. 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μάλλιος είπε ότι η Νάουσα είχε το ιστορικό της περιοδικό, τη "Νιάουστα" ενώ η Βέροια κάλυψε το κενό της με την ΕΜΙΠΗ και ξεπέρασε τη Νάουσα. "Η ιστορική έρευνα στην Βέροια έχει εκτοξευτεί. Η ΕΜΙΠΗ αγκάλιασε και τη Νάουσα. Το όφελος της παραγωγής ιστορικού υλικού είναι μεγάλο. Υπάρχει πηγές για να αντλήσει κάποιος υλικό ενώ η περιοχή μας θα μπει στον χάρτη της ιστορικής επιστήμης" σημείωσε ο κ. Μάλλιος.

Ο Παύλος Πυρινός εκμυστηρεύτηκε στο κοινό ότι αφορμή για να γράψει ιστορία ήταν το ενδιαφέρων του να φέρει στο φως στοιχεία του Βεροιώτη μαθητή του Αποστόλου Παύλου, Σωσίπατρου. Εξήγησε πώς μέσα από την έρευνα συγκέντρωσε υλικό και έφτασε στην έκδοση των βιβλίων "Βεροιώτικα σημειώματα" και "Βεροιώτικα και Ναουσαίικα σημειώματα". "Η ΕΜΙΠΗ μέσα σε τόσο μικρό χρονικά διάστημα έχει τόσο μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα που προάγει τον πολιτισμό. Χωρίς χρηματοδότηση από το δημόσιο, μόνο με τις εισφορές των μελών της και τα έσοδα από τα έργα της" σχολίασε ο κ. Πυρινός.

Ο Στέργιος Αποστόλου μπήκε στον χώρο της συγγραφής ιστορίας με αφορμή την απορία του αν η καταγεγραμμένη ιστορία της Νάουσας ήταν πραγματική ή αλλοιωμένη. Στο βιβλίο του "Πτυχές από την ιστορία των παραταξιακών αντιπαραθέσεων στη Νάουσα (1627-1918)" αντλεί το υλικό του από τα αρχεία του Ιεροδικείου. 

Η Θεοδώρα Μαυρίδου, είπε ότι τα δυο βιβλία της, "Ιωάννης Τζαναβάρας, ένα ξεχωριστός καθηγητής στην κατοχική Νάουσα" και "Γυμναστικός Σύλλογος Ποντίων Ναούσης Ακρίτας", απέκτησαν μεγαλύτερο κύρος κάτω από την ομπρέλα της ΕΜΙΠΗ. Εξήγησε στο κοινό πώς μέσα από την προσπάθεια διοργάνωσης μιας επετειακής εκδήλωσης έφτασε στο να γράψει ένα βιβλίο για την Ιωάννη Τζαναβάρα και πώς ήρθε το επόμενο βιβλίο για τον ποντιακό σύλλογο "Ακρίτας".

Οι συγγραφείς απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις όπως πώς οργάνωσαν την έρευνα τους, πώς διαχειρίστηκαν το υλικό που συγκέντρωσαν, πώς εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα των πηγών τους κ.α.

Το επετειακό τριήμερο ολοκληρώνεται την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 με θέμα «Το έργο της ΕΜΙΠΗ μέσα από τα μάτια αυτών που συνεργάστηκαν μαζί της...»

Συμμετέχουν: Γιάννης Καμπούρης, Αντώνης Γκαλίτσιος, Μαρία Τορορή, Γιάννης Μοσχόπουλος, Δημήτρης Καρασάββας, Μανώλης Ξυνάδας. Συντονισμός: Νίκος Βουδούρης, δημοσιογράφος InVeria.gr

{jlex}flickr:72157704073917985{/jlex}

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69