Βέροια: Πώς η τέχνη συναντά την βία (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Βέροιας σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ διοργάνωσαν την Κυριακή στην Βέροια εκδήλωση με θέμα "Όταν η τέχνη συναντά την βία". Ήταν μια πρωτότυπη, μια διαφορετικά, εκδήλωση στην οποία παρουσίαστηκε το πως αποτυπώνονται οι σκηνές βίας στην ζωγραφική, τον κινηματογράφο και το θέατρο.
"Η βία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες έργα τέχνης ανα τους αιώνες. Δολοφονίες, ίντριγκες, μίση, αγιάτρευτα ερωτικά πάθη εμφανίζονται ως θεματικά μοτίβα σε έργα των μεγαλύτερων ζωγράφων και καλλιτεχνών όλων των εποχών. Όμως η βία όταν εκφράζεται μέσα από την τέχνη, αποκτά μια άλλη διάσταση, σαν να εξαγνίζεται αφού έχει την δυνατότητα να μεταμορφώνεται και το άσχημο να αναγάγετε σε σφαίρες ποιοτικές σχολίασε η Έφη Τσαπαροπούλου.
Αναφορικά με την εκδήλωση, η Έφη Τσαπαρόπουλου, ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής, παρουσίασε διάσημους πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν σκηνές βίας. Παρουσίασε επίσης έργα ζωγραφικής κακοποιημένων γυναικών t, στα οποία αποτυπώνουν την βία που έζησαν στο χαρτί.
Η Δώρα Νιώπα κοινωνική λειτουργός του Κέντρου "Πρωτοβουλία για το Παιδί" παρουσίασε ένα βίντεο με έργα ζωγραφικής κακοποιημένων παιδιών που φιλοξενούνται τουλάχιστον δύο χρόνια στο Σπίτι στην Βεργίνα. Ήταν έργα που αφρούσαν την αποτύπωση της βία που έζησαν αυτά τα παιδιά στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Η Χαρούλα Νατσιοπούλου, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Συμβουλευτικής, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο πως αποτυπώνεται η βία στον κινηματογράφο από τον βωβό κινηματογράφο έως σήμερα. Αμέσως μετά προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους "The Noir Project" που κεντρικό της θέμα είναι η ενδοοικογενειακή βία.
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης η Σταυρούλα Λυμούση, νομική σύμβουλος του Κέντρου Συμβουλευτικής, αναφέρθηκε στις σκηνές βίας που υπάρχουν στο θέατρο και ακολούθησε απόσπασμα της παράστασης "Γκόλφω Project" από την θεατρική ομάδα "Ονειροπόλοι" του ΔΗΠΕΘΕ, στο οποίο υπάρχουν σκηνές βίας (δείτε το παρακάτω βίντεο).
Τέλος, στο φουαγιέ της Στέγης υπήρχε έκθεση ζωγραφικής μαθητών δημοτικών σχολείων σχετικά με την βία (εικόνες από την έκθεση στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί).
{jlex}flickr:72157689778295415{/jlex}