BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Σύλλογος Βλάχων Βέροιας: Ομιλία με θέμα: Η βλάχικη γλώσσα: Ιστορική διαδρομή και σημερινή κατάσταση

Πραγματοποιήθηκε και την Παρασκευή (20/10/’17) η προγραμματισμένη Ανοιχτή Συνάντηση Αυτομόρφωσης στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας. Το θέμα Η βλάχικη γλώσσα: Ιστορική διαδρομή και σημερινή κατάσταση παρουσίασε ο Τάκης Γκαλαΐτσης με σαφήνεια και πολλά ντοκουμέντα.

Ο εισηγητής έκανε αναφορά στον εκλατινισμό της Δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, στις λατινογενείς γλώσσες που προέκυψαν στη Δύση (ιταλική, γαλλική, ισπανική, πορτογαλική, ραιτορουμανική) και στα Βαλκάνια (δακορουμανική και ιστριακή στον άξονα του Δούναβη, βλαχική και μογλενιτική στον άξονα της Εγνατίας) και στη συνέχεια εστίασε στη βλαχική γλώσσα κάνοντας αναφορά στην πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία (Θεοφύλακτος Σιμοκάτης, 7ος αιώνας μ.Χ.) της βλαχικής γλώσσας. Παρουσίασε στοιχεία του προφορικού γλωσσικού πολιτισμικού πλούτου των Βλάχων που επιβιώνει, καθώς και γραπτά μνημεία της βλαχικής γλώσσας.

Στη συνέχεια ξεδιάλυνε τις έννοιες γλώσσα, διάλεκτος, ιδίωμα τεκμηριώνοντας ότι όσον αφορα στη βλαχική είναι γλώσσα και ότι εγγραμματίζεται πιο αποτελεσματικά με το λατινικό αλφάβητο ως λατινογενής γλώσσα.

Μίλησε επίσης για αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτουν υπό προστασία τις ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, ανάμεσα σε αυτές και την ελληνική (Griko) της νότιας Ιταλίας και τη βλαχική. Κλείνοντας τόνισε ότι η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τομέα βλαχολογικών σπουδών είναι όρος sine qua non για την προστασία της βλαχικής γλώσσας που βρίσκεται σε κίνδυνο αφανισμού.

Το τεράστιο ενδιαφέρον όλων αυτών που παραβρέθηκαν και γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Πολυθεάματος εκφράστηκε μέσα από το πλήθος των ερωτήσεων και των πολύ ουσιαστικών τοποθετήσεων, που συνέβαλαν να αναπτυχθεί ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.

Την μεταπροσεχή Παρασκευή (3/11/’17) οι Ανοιχτές Συναντήσεις Αυτομόρφωσης συνεχίζονται με το πολύ ενδιαφέρον θέμα: « Νοέμβριος 1940: εξορία ή πρώτη γραμμή στο μέτωπο; ».Την εισήγηση θα κάνει η Αναστασία Γ. Ταναμπάση, διδάκτωρ ιστορίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι όποιος ενδιαφέρεται να κάνει κάποια εισήγηση να το δηλώσει στο Δ/Σ του Συλλόγου για τον έγκαιρο προγραμματισμό.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69