Πρόταση Γουλτίδη για ετήσια εκδήλωση προς τιμήν Ανδρόνικου, Χάμοντ
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Πρόταση για την διεξαγωγή ετήσιας εκδήλωσης προς τιμήν των αρχαιολόγων Μανόλη Ανδρόνικου, Νικόλας Χάμοντ κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Γουλτίδης. Στην πρόταση του αναφέρει:
"Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την ημέρα που η αρχαιολογική σκαπάνη του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως τον ασύλητο τάφο του Φιλίππου του Β' στη Βεργίνα. Μία αρχαιολογική ανακάλυψη που δικαιολογημένα κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό και έφερε τη Βεργίνα στο προσκήνιο του παγκόσμιου αρχαιολογικού χάρτη.
Βεβαίως, οφείλω να κάνω ρητή μνεία στο Βρετανό Ιστορικό Αρχαιολόγο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Νίκολας Χάμοντ, ο οποίος μισό αιώνα πριν τις μεγάλες ανακαλύψεις του Ανδρόνικου, έθετε τις βάσεις για την ταύτιση της Βεργίνας με τις Αίγες, της πρώτης πρωτεύουσας του Μακεδονικου Βασιλείου.
Ως γέννημα θρέμμα της Βεργίνας, χρόνια τώρα, οραματίζομαι μια διοργάνωση προς τιμήν και στη μνήμη αυτών των δύο διακεκριμένων προσωπικοτήτων της επιστήμης, της ιστορίας και της αρχαιολογίας που ανέδειξαν την ιστορία και τον « πλούτο» του τόπου μας και προσέδωσαν στη Βεργίνα Παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.
Μία ετήσια διοργάνωση με διεθνή χαρακτήρα, με βασικό διοργανωτή το Δήμο Βέροιας, και την πολύτιμη και απαραίτητη συνδρομή της καθηγήτριας Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης, Στέλλας Δρούγου, η οποία ως γνωστόν υπήρξε από τους πρώτους που μαζί με τον Ανδρόνικο κατέβηκαν στο μνημείο, καθώς και της καθηγήτριας της Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρυσούλας Παλιαδέλη η οποια μετείχε στην ανασκαφή της Μεγάλης Τούμπας και στην αποκάλυψη των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας· και βεβαίως όλη η διοργάνωση να απολαμβάνει της αιγίδας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος. Είναι δε βέβαιο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από ξένα Πανεπιστήμια, κυρίως της Ευρώπης και της Αμερικής, το οποίο επιβάλλεται να αξιοποιηθεί υπέρ της προβολής τόσο της διοργάνωσης όσο και του τόπου μας.
Οφείλουμε ως Έλληνες, ως Μακεδόνες, ως Βεροιείς, να μεταλαμπαδεύσουμε ως μία άλλη «ολυμπιακή φλόγα» σε κάθε γωνιά της υφηλίου τον πολιτισμό που φέρει η Βεργίνα. Είναι ηθική μας υποχρέωση, όχι μόνο προς τιμήν των προγόνων μας αλλά και προς γνώση του σύγχρονου κόσμου και των μελλοντικών γενεών.
Ο Ήλιος της Βεργίνας, δεν αποτελεί μόνο σύμβολο του Βασιλείου των Αρχαίων Μακεδόνων. Είναι εδώ, για να διαλύει με το φως του κάθε κακόβουλη και κακοήθη ενέργεια σφετερισμού της ελληνικής ιστορίας της Μακεδονίας. Ο Μακεδονικος Ρόδακας, είναι εδώ για να συμβολίζει την «άνοιξη» που χαρακτηρίζει τον πολιτισμό της Μακεδονίας, τον πολιτισμό της Βεργίνας, τον πολιτισμό μας. Ας γίνουμε ιδρυτές μιας, παγκοσμίου εμβέλειας, διοργάνωσης η οποία θα αναδείξει τον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο της γης που γέννησε και ανέθρεψε τον Μέγα Αλέξανδρο και ταυτόχρονα θα αποστομώσει κάθε ιστορική παραφωνία και θα αποκαταστήσει τη μία και μοναδική ιστορική αλήθεια. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Αισθάνομαι ευτυχής και υπερήφανος, αλλά συνάμα και ηθικά και ενσυνείδητα υπόχρεος έναντι της ιστορίας και του πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Βεργίνας".