BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

«AstronART» σε Θεσσαλονίκη και Βέροια: Παιδιά δημιουργούν έργα τέχνης με νέα ψηφιακά μέσα

Σε ένα σακίδιο πλάτης συνυπάρχουν δύο κόσμοι, ο κόσμος της Τέχνης και ο κόσμος της Επιστήμης-Τεχνολογίας. Με τον συνδυασμό των δύο, παιδιά και έφηβοι επινοούν ιδέες, πειραματίζονται, τις εξελίσσουν και δημιουργούν διαδραστικά έργα τέχνης με νέα ψηφιακά μέσα.

To «AstronART - Δημιούργησε τον κόσμο που θέλεις να ζεις» είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και δυνατοτήτων με εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα για παιδιά Δ' δημοτικού έως και νέους 22 ετών και εκπονείται μέσω μεταφερόμενου εργαστηρίου Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας.

«Με το πρόγραμμα εξετάζουμε πώς συνδυάζονται οι δύο κόσμοι και πώς χρησιμοποιώντας δημιουργικά την τεχνολογία, όχι απλά καταναλώνοντας την, όπως συμβαίνει συνήθως ειδικά στα παιδιά και στους εφήβους, μπορούν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, να τις δουν να πραγματοποιούνται και να γίνονται έργα τέχνης» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» η Φανή Μπουντούρογλου, δημιουργός του project «AstronART - Δημιούργησε τον κόσμο που θέλεις να ζεις», υπότροφος του προγράμματος START - Create Cultural Change (2016-2017).

Το απαραίτητο toolkit για τα εργαστήρια είναι το σακίδιο πλάτης που περιέχει υλικά υψηλής τεχνολογίας, όπως μία ηλεκτρική, αγώγιμη μπογιά και μικροεπεξεργαστές και πολύ απλά υλικά κατασκευών και ζωγραφικής, πινέλα, χαρτόνια κ.ά,

«Πηγαίνουμε εμείς στα παιδιά, δεν έρχονται τα παιδιά σε εμάς» τόνισε η κ. Μπουντούρογλου σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του AstronART διερευνώνται και αξιολογούνται σύγχρονες πρακτικές και θεωρίες μάθησης, όπως η STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Math) εκπαίδευση, η εκπαίδευση με επίκεντρο τη δημιουργία (Maker-centeredlearning), το DesignThinking και το Visible Thinking.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση της δημιουργικότητας, της εφευρετικότητας των συμμετεχόντων και στον εκδημοκρατισμό της τέχνης και της υψηλής τεχνολογίας και τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε αυτές.

Υπάρχουν οι εμψυχωτές του AstronART, είναι οι εκπαιδευτικοί σε σχολεία, οι οποίοι αρχικά εκπαιδεύονται και αφού γνωρίσουν το υλικό, κατανοήσουν τους στόχους του προγράμματος, μπορούν να το αξιοποιήσουν δημιουργικά μέσα στην τάξη με ομάδες μαθητών που επιλέγουν.

«Κάνουμε μία προσπάθεια ένταξης του AstronART μέσα στα σχολεία από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς» διευκρίνισε η κ. Μπουντούρογλου.

Το AstronART «πήγε» φέτος σε τέσσερα σχολεία της Θεσσαλονίκης και «ταξίδεψε» στη Βέροια.

Ειδικά θεματικά, εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα από ομάδα εκπαιδευτικών, εικαστικών και ανθρώπων της επιστήμης και της τεχνολογίας, εφαρμόστηκαν φέτος στο 1ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, στο 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης και στα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη.

Παράλληλα, διοργανώθηκαν ένα εργαστήρι Τέχνης και Τεχνολογίας για τους σπουδαστές του Ωδείου «Φίλιππος» Βέροιας, καθώς και άλλα εργαστήρια σε ομάδες φοιτητών, καλλιτεχνών και σπουδαστών.

Το όνομα AstronART, από τις λέξεις Astron και Art επιλέχθηκε επειδή συνδυάζει τους δύο κόσμους της επιστήμης και τέχνης και επειδή ενέχει το μήνυμα ότι «ο ουρανός είναι το όριο, τίποτα μας δεν σε σταματά στη ζωή σου για να κάνεις τα πράγματα, όπως τα θέλεις», σημείωσε η κ. Μπουντούρογλου.

Τα ατομικά αλλά και συλλογικά εικαστικά διαδραστικά έργα που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες στα μεταφερόμενα εργαστήρια του AstronART συνθέτουν έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Την έκθεση με τα έργα τους έστησαν τα ίδια τα παιδιά και είχαν έτσι τη δυνατότητα να δουν όλη τη διαδικασία, από τη γέννηση της ιδέας, έως την υλοποίηση και την παρουσίασή της, ανέφερε η κ. Μπουντούρογλου.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα διαδραστικά, τα ακουμπάς και ακούγονται κάποια μηνύματα που έχουν ηχογραφηθεί, καθώς και έργα που δημιουργήθηκαν με την ηλεκτρική, αγώγιμη μπογιά και την καινοτόμο τεχνολογία «Bare conductive technology».

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει η ομάδα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών «loopo» σε συνεργασία με την ομάδα του AstronART και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιούνται αύριο 7 Μαΐου 2017 στις 12.00.

Το πρόγραμμα AstronART υλοποιείται από το Ίδρυμα Robert Bosch σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Oμοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων.

πηγή: www.zougla.gr 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69