Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου παρουσίασε το ημερολόγιο του 2017 (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το Ημερολόγιο 2017 παρουσίασε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του ΠΟΞ, Βασίλης Χασιώτης. Ο κος Χασιώτης είπε πως «πρόκειται για μια ξεχωριστή θεματική, συνέχεια των προηγούμενων εκδόσεων. Το θέμα του ημερολογίου έχει τους χρωματισμούς των αιγοπροβάτων κοπαδιών, από τα δικά μας λιβάδια. Πρόκειται για αδημοσίευτη εργασία, ένα πρώτο δείγμα της βλέπουμε στο νέο ημερολόγιο που επιμελήθηκε ο ο Ξηρολιβαδιώτης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Μπουσμπούκης».
Στην συνέχεια μίλησε ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, Γιάννης Τσιαμήτρος. Ο κος Τσιαμήτρος έκανε μια γενική αναφορά στο παραδοσιακό κτηνοτροφικό κοπάδι. Πώς λέγεται το κοπάδι κι άλλες λέξεις σχετικές με το αντικείμενο στη βλάχικη γλώσσα, πως γινόταν η συντήρηση του κοπαδιού, πως δούλευε ο κτηνοτρόφος, ποια ζώα εξέτρεφαν οι κτηνοτρόφοι Ξηρολιβαδιώτες και Σελιώτες στο Βέρμιο, τι είναι τα τσελιγκάτα, ποια εργαλεία χρησιμοποιούσαν, τι φορούσαν, πως τρέφονταν τα αιγοπρόβατα κτλ. Ο κος Τσαμήτρος είπε πως «αυτή η αναφορά στο κτηνοτροφικό κομμάτι αποτελεί φόρο τιμής στους προγόνους μας οι οποίοι ήταν περισσότερο συνδεδεμένοι με την φύση και με τον παραδοσιακό τρόπο αναπτύχθηκαν στην κτηνοτροφία. Η παραγωγή των προϊόντων ήταν περισσότερο ποιοτική και ποσοτική, νόστιμη και γνήσια».
Ακολούθησε ο κος Μπουσμπούκης που είπε πως «η σύνταξη των ημερολογίων του ΠΟΞ αποτελεί θεσμό, είναι συλλεκτικά και υπερέχουν σε ποιότητα και περιεχόμενο». Έγινε μια αναφορά σε προηγούμενες εκδόσεις ημερολογίων με φωτογραφική παρουσίαση. «Για το 2017 τιμούμε τον ανώνυμο λαό και τα γιδοπρόβατα που μας έτρεφαν κι έντυναν, παρουσιάζοντας μια ενδιαφέρουσα πλευρά της ζωής» είπε. Έγινε αναφορά στο εξώφυλλο του ημερολογίου, που το κοσμεί ο Άγνωστος Κτηνοτρόφος και στις ονομασίες των αιγοπροβάτων που εμπεριέχονται σε αυτό. Ο κος Μπουσμπούκης, έκλεισε λέγοντας πως «πρόκειται για μια καλαίσθητη εμφάνιση, με κείμενα επιστημονικού ενδιαφέροντος που προσδίδουν επιπλέον αξία, είναι χρήσιμα για τη συντήρηση της μνήμης, για τη συντήρηση της Αρμάνικης κουλτούρας».