Εκδήλωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας.
Μια εκδήλωση που διοργάνωσε η International Rescue Committee (IRC) σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, την International Medical Corps και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στα πλαίσια των δράσεων «16 Ημέρες Ακτιβισμού» ενάντια στην έμφυλη βία.
Οι 16 Ημέρες Ακτιβισμού είναι μια διεθνής καμπάνια που φέρνει κοντά άτομα από διαφορετικές κοινότητες για να ενώσουν τις φωνές τους με σκοπό να σταματήσει η βία ενάντια στις γυναίκες και τα κορίτσια.
Στην σημερινή εκδήλωση με τίτλο «Stand Together / Στάσου δίπλα μου» οι πρόσφυγες από τους καταυλισμούς Αγίας Βαρβάρας, Αλεξάνδρειας και Διαβατών, παρακολούθησαν ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, που ετοίμασαν νεαρές γυναίκες και κορίτσια, με σκοπό να μεταφέρουν το μήνυμα ενάντια στη βία.
Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν στις 2.30μμ στον χώρου του Φουαγιέ, με συζήτηση ενάντια στη βία, παιχνίδια και χειροτεχνίες για παιδιά, εργαστήρια πλεξίματος, ομορφιάς, ζωγραφικής και κοσμήματος και συνέχισε με Αραβική μουσική ντίσκο.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα, στον χώρο του θεάτρου, με χαιρετισμό από τους υπευθύνους της ΜΚΟ. Η νεαρή Αμάρ, πρόσφυγας από το Χαλέπι, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη χώρα της. Θεωρεί πως «πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για τον εαυτό τους, πότε πρέπει να παντρευτούν, τι θέλουν να σπουδάσουν και τι δουλειά να κάνουν. Τα κορίτσια δεν ήρθαν στον κόσμο μόνο για να παντρευτούν. Δεν έχει σημασία τι επάγγελμα έχουν ή τι μόρφωση. Πρέπει να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα σε αυτόν τον κόσμο. Να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους». Σημειωτέων η Αμάρ έχει μόλις 7 μήνες στην Ελλάδα και σήμερα μίλησε στα Ελληνικά. Μια γλώσσα που την έμαθε μόνη της από βιβλία που βρήκε στον καταυλισμό της Αγίας Βαρβάρας.
Στην συνέχεια νεαρές πρόσφυγες παρουσίασαν ποιήματα και θεατρικά έργα για την βία ενάντια στις γυναίκες και τα κορίτσια.
Ακολούθησε θεατρικό από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας με θέμα τη βία ενάντια στις γυναίκες. Μια εκφραστική παράσταση που χειροκροτήθηκε θερμά.
Στην συνέχεια το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα. Ο Πέτρος Ρίστας ανέγνωσε ένα μικρό κείμενο και παρουσίασε στο πιάνο μια δική του σύνθεση αφιερωμένη στους πρόσφυγες, με τίτλο «Χορεύοντας στη βροχή». Ακολούθησε η Μιχαέλα Τσακιράκη στο πιάνο και οι Veriartisti με τον Βασίλη Βαλαβάνη στην διεύθυνση.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Όμιλο Βέροιας, τραγούδια από την χορωδία των προσφύγων και παραδοσιακοί Συριακή μουσική.