Βέροια: Οδοιπορικό στην Μ. Ασία η διάλεξη του Γ. Πίκουλα
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ημαθίας και η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας διοργάνωσαν την διάλεξη του καθηγητού κ. Γ.Α. Πίκουλα με θέμα «Η άγνωστη Μικρά Ασία. Ιστορικό και αρχαιολογικό οδοιπορικό».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, η πρώην δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και ο πρώην αντιδήμαρχος Παύλος Παυλίδης.
Στην παρουσίαση του ο κ Πίκουλας έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της Μικράς Ασίας και μια αναφορά στην γεωγραφία της περιοχής.
Η παρουσίαση του κ. Πίκουλα ήταν ένα οδοιπορικό στην Μικρά Ασία, μια περιοχή που άνθησε ο ελληνισμός για χιλιάδες χρόνια, από τα παράλια του Αιγαίου, την Αιολίδα και Ιωνία έως τη Λυκία απέναντι από το Καστελόριζο και παραπέρα στην Παμφυλία, αλλά και βαθιά στο εσωτερικό της στην Πισιδία και Φρυγία, περιοχές με εκπληκτικούς ερειπιώνες και μοναδικά μνημεία. Ήταν ένα ταξίδι στην αρχαία Μικρά Ασία των 500 πόλεων.
Ο κ. Γ.Α. Πίκουλας είναι καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2000.
Είναι επίσης εκδότης του διεθνούς αρχαιογνωστικού περιοδικού Ηόρος (όρος), 1983 κ.ε. (τόμοι 1-25).
Έχει εκδόσει οκτώ μονογραφίες και υπήρξε επιμελητής εκδόσεως δεκαεπτά τόμων. Οι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων υπερβαίνουν τις εκατόν εβδομήντα.
Ασχολείται κυρίως με θέματα ιστορικής τοπογραφίας και επιγραφικής. Τα τελευταία χρόνια η έρευνά του επικεντρώνεται πρωτίστως στη μελέτη του αρχαίου οδικού δικτύου. Ασχολείται επίσης με θέματα υλικού πολιτισμού των αρχαίων, λ.χ. την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή. Η έρευνά του καλύπτει ιδίως την Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Μακεδονία, αλλά και την Μικρά Ασία.