BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

Αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου Βέροιας: Φέρνει ξεκαθάρισμα χρήσεων γης, λίγες αλλαγές, ανοίγει προοπτικές χρηματοδότησης

Πραγματοποιήθηκε στο νέο Μουσείο της Βεργίνας η ημερίδα για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας. Από τις εισηγήσεις που ακούστηκαν, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι με την κήρυξη της Βέροιας ως αρχαιολογικό χώρο λίγα πράγματα αλλάζουν.

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζουν οι χρήσης γης γεγονός που διευκολύνει τις υπηρεσίες, δεν απαγορεύεται η δόμηση ωστόσο για κάθε παρέμβαση χρειάζεται η άδεια και ο έλεγχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Όλα αυτά θα γίνουν αφού ο ενιαίος πλέον αρχαιολογικός χώρος χωριστεί σε τρεις ζώνες. Η πρώτη ζώνη θα είναι το μνημείο και το οικόπεδο που βρίσκεται, η δεύτερη ζώνη τα γύρω στο μνημείο ακίνητα, οικόπεδα και κτίρια και η τρίτη ζώνη θα είναι οι χώροι που δεν έχουν μνημεία, ούτε συνορεύουν με αυτά. Ακόμη, αυτό που παρουσιάστηκε, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι κάτι που είναι υπό διαπραγμάτευση και θα προχωρήσει η υλοποίησή του.

Η Ελένη Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην εισήγησή της τόνισε ότι υπάρχουν πόλεις που έχουν κηρυχθεί, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σημείωσε ότι με άρθρο του συντάγματος προστατεύονται το πολιτιστικά αγαθά και ο αρχαιολογικός νόμος προβλέπεται η κήρυξη και η οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων. Επίσης εξήγησε ποια είναι η διαδικασία κήρυξης αρχαιολογικού χώρου.

arxaiologiki imerida2

Για την Βέροια είπε ότι η πρόταση τεκμηρίωσης για την κήρυξή της ως αρχαιολογικός χώρος είναι από τις καλύτερες που έχει δει. «Μαζεύοντας τις κηρύξεις και αναοριοθετώντας τον αρχαιολογικό χώρο, διευκολύνονται οι υπηρεσίες» είπε η κ. Κουντούρη και πρόσθεσε ότι δεν εμποδίζονται οι παρεμβάσεις σε ιδιοκτησίες αφού οι ιδιοκτήτες ζητούν την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας και προχωρούν τις εργασίες. «Ο έλεγχος εκσκαφής θεμελίων ισχύει και σήμερα» είπε η κ. Κουντούρη και πρόσθεσε ότι περιοριστικοί όροι στις παρεμβάσεις μπαίνουν μόνο όταν υπάρχει οπτική επαφή με το μνημείο και δεν δεσμεύει την δόμηση της περιοχής. «Το μόνο που αλλάζει με την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είναι ότι για την εκτέλεση οπουδήποτε έργου ζητείται η άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία και ακολουθεί ο έλεγχος».

Ο αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού Αλέξανδρος Στρατής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα πόλεων που κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικοί χώροι (όπως η Θήβα, το Άργος, η Χαλκίδα, τα Χανιά), κι έχουν μεγάλη εμπορική και τουριστική δραστηριότητα. «Οι πόλεις αυτές αναπτύχθηκαν χωρίς να έχουν παρατηρηθεί εμπόδια» παρατήρησε ο κ. Στρατής.

«Είναι μια συντονισμένη δράση των υπηρεσιών του Υπουργείου, που οφείλουν να κάνουν» σχολίασε για το θέμα των κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Είπε ότι η διαδικασία ξεκίνησε το 2012 και σημείωσε ότι η Βέροια ήταν από τις δυσκολότερες περιπτώσεις γιατί έχει πάρα πολλές κηρύξεις μνημείων. «Για κάθε απάντηση που πρέπει να δώσουμε σε πολίτη, ανατρέχουμε σε έναν κυκεώνα εγγράφων» σχολίασε.

«Είναι τιμή για μια πόλη να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος, όπως η Αθήνα. Και όσοι πήγατε Αθήνα διαπιστώσατε ότι δεν υστερεί σε τίποτα σε εμπορική δραστηριότητα» είπε η Κοτταρίδη.

arxaiologiki imerida3

Η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είπε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε το 2012, συντάχτηκε ο χάρτης του αρχαιολογικού χώρου και εστάλη σε όλες τις υπηρεσίες για να εκφέρουν άποψη. «Ο δήμος δεν απάντησε και στην γλώσσα της δημόσιας διοίκησης όταν δεν υπάρχει απάντηση, θεωρείται θετικά άποψη» σημείωσε η κ. Κοτταρίδη και πρόσθεσε ότι η περίπτωση της Βέροιας άργησε να τρέξει διότι η αρχαιολογία είχε πολλά έργα να υλοποιήσει. Στην συνέχεια, μπήκε στον χάρτη το Πανόραμα, ένα τμήμα προς τον Σταθμό των τρένων και ένα τμήμα προς την Βεργίνα ενώ ο χώρος που προτείνεται είναι μικρότερος από το ρυμοτομικό σχέδιο της Βέροιας.

Η κ. Κοτταρίδη στην εισήγησή της παρουσίασε τα μνημεία της Βέροιας και τόνισε ότι στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, οι τάφοι που βρίσκονται είναι άθικτοι σε αντίθεση με άλλα σημεία που καταστράφηκαν από τους Γαλάτες στο βαθύ παρελθόν. «Θέλετε να περνά η μπουλντόζα από πάνω και να καταστρέφει τόσο πολύτιμα ευρήματα;» αναρωτήθηκε η κ. Κοτταρίδη δείχνοντας ευρήματα. Επίσης είπε ότι στην Βέροια βρέθηκε ο Ρωμαϊκός δρόμος τον οποίο δεν του φέρθηκαν καλά ούτε η πόλη, ούτε η αρχαιολογική υπηρεσία. «Ο δρόμος πρέπει να επανέλθει στην υπέργεια θέση του και η απόφαση αυτή είναι εκτελεστέα» σχολίασε η κ. Κοτταρίδη.

Στο κεντρικό σημείο της Βέροιας, ελάχιστα πράγματα μπορούν να βρεθούν διότι είναι χτισμένη και όλα τα ευρήματα βρίσκονται κάτω από τα υπόγεια. Ευρήματα μπορούν να βρεθούν στο Πανόραμα και στο τμήμα που μπήκε στον χάρτη προς τον σταθμό. «Σε αυτούς που φαίνεται μεγάλη η κήρυξη, να πούμε ότι στο παρελθόν ήταν η μεγαλύτερη πόλη στην Μακεδονία, μεγαλύτερη και από την Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε η κ. Κοτταρίδη. «Αντί να ασχολούμαστε με τους…κακούς αρχαιολόγους, θα έπρεπε να ψάχνουμε χρήματα για να αναδείξουμε μνημεία. Θα δουλεύανε τεχνίτες και συντηρητές και αυτό θα ήταν αναπτυξιακό» τόνισε η κ. Κοτταρίδη και πρόσθεσε: «Τα χρήματα που έρχονται για έργα που αφορούν ανάδειξη μνημείων, μένουν εδώ. Γίνονται μισθοί εργαζομένων, φόροι στο δημόσιο, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και προμήθειες υλικών από μικρά και μεγάλα καταστήματα» υπογράμμισε η κ. Κοτταρίδη.

Αναφορικά με την κήρυξη, η κ. Κοτταρίδη είπε ότι δεν θα πάθουν τίποτα περισσότερο οι Βεροιώτες. Συγκεκριμένα τόνισε στα γύρω από τα μνημεία κτίρια θα υπάρχει έλεγχος για να αποφεύγονται για παράδειγμα περίεργα χρώματα, πινακίδες, κάδοι απορριμμάτων κ.α. Οτιδήποτε δεν είναι γύρω από το μνημείο δεν θα υπάρχουν περιορισμοί ενώ στις εκσκαφές, θα γίνεται παρουσία της αρχαιολογίας.

«Η αναοριοθέτηση και ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας θα μας βοηθήσει να κυνηγήσουμε προγράμματα. Αντί να μαλώνουμε, θα έπρεπε να κυνηγάμε μαζί προγράμματα για το καλό της πόλης» είπε κλείνοντας η κ. Κοτταρίδη.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69