Νάουσα: ολοκληρώθηκε το 2ο Αριστοτέλειο Διεθνές Θερινό Πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το 2ο Αριστοτέλειο Διεθνές Θερινό Πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις «Europe Abroad» που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 21 έως 27 Αυγούστου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους στη Νάουσα. Το Πρόγραμμα αποτέλεσε προϊόν της συνεργασίας του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας και υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη, του ΟΤΕ και της COSMOTE.
Στο Πρόγραμμα έλαβαν μέρος δεκαπέντε φοιτητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σεμινάριο και ταυτόχρονα να απολαύσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που μεταξύ άλλων περιλάμβανέ επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, γνωριμία με την τοπική γαστρονομία και τον οίνο, εκδρομές, παρακολούθηση ταινιών στο θερινό σινεμά.
Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν διαλέξεις γύρω από την κεντρική θεματική ενότητα «Διεθνείς Σχέσεις και ενεργειακοί πόροι στη Μεσόγειο». Ειδικότερα, εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη, τον Robert P. Sanders, Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, τον Ευάγγελο Κουφουδάκη, Professor Emeritus, University of Indiana-Purdue, τον Lyubomir Kyuchukov, Πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών Βουλγαρίας, τον Christophe LE RIGOLEUR, Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, τον Σπυρίδων Λίτσα, Επίκουρο Καθηγητή, τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τον Pavel Shlykov, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μόσχας και την Φωτεινή Μπέλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,
Το Αριστοτέλειο Διεθνές Πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της σημασίας του χώρου στον οποίο συναντήθηκαν δυο παγκόσμιες προσωπικότητες, ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος. Επιπρόσθετα εκτιμάται πως η διοργάνωση του Προγράμματος θα συμβάλει στην καθιέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας ως χώρου προαγωγής της επιστημονικής γνώσης και έρευνας.
Ακόμη, θα φέρει νέους ανθρώπους μελλοντικούς διαμορφωτές πολιτικής σε επαφή με τον ελληνικό χώρο και πολιτισμό, διαμορφώνοντας εν δυνάμει συμμάχους και υποστηρικτές της χώρας στο εξωτερικό.