Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας τίμησε την Γενοκτονία των Ποντίων
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας οργάνωσε την Κυριακή εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, παρουσία των βουλευτών μας και των τοπικών αρχών. Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονος, καθώς και μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας. Στην επέτειο αναφέρθηκε το μέλος του δ.σ της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας κ. Κελεμουρίδης. Ακολούθως στο Ηρώον του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πάρκο της πόλης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατέθεσαν η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης κ. Μακρή, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κ. Καρασαρλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης (από κοινού με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Τεληγιαννίδη), ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης, ο διοικητής της Β΄ΜΚ Ανχης κ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ. Φανιάδης και ο πρόεδρος του συλλόγου παλινοστούντων το "Χρυσόμαλλο Δέρας". Τιμές απέδωσε η ΦΕΝ. Ακολούθησε δεξίωση και ομιλία από τον καθηγητή κ. Κανονίδη στο κτίριο "Τουρπάλη".
Χαιρετισμός της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου
"Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι,
Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης. Είναι ημέρα απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός, από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας γνώρισε συνεχείς διωγμούς. Προσπάθειες για βίαιο εξισλαμισμό με αποκορύφωμα την προσχεδιασμένη και συστηματική δίωξη των Ελλήνων στις αρχές του 20ου αιώνα.
Όμως, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά δεν ήταν αρκετά, για να κόψουν τους ψυχικούς δεσμούς των ποντίων με την πατρίδα τους. Αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στις νέες τους εστίες, οργάνωσαν και έχτισαν με δύναμη, κουράγιο και αξιοπρέπεια την καινούργια τους ζωή, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτιστική και μορφωτική ανάπτυξη της Ελλάδας. Μπόλιασαν με τη ζωντάνια και την ενεργητικότητά τους τους ντόπιους και συμμετείχαν σε όλες τις μεγάλες στιγμές του λαού μας, από την εποποιία του '40, της αντίστασης μέχρι και τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, προκοπή και προοπτική. Οι νεότεροι έγιναν άξιοι συνεχιστές μιας ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς από όλες τις εκφάνσεις των δραστηριοτήτων του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Υποχρέωση όλων μας είναι να τη σεβόμαστε και να τη μελετάμε. Να τη μεταδίδουμε και να μην την ξεχνάμε. Να την προωθούμε και πάνω από όλα να την ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ.
Γιατί οι πατρίδες είναι σαν τους ανθρώπους, πεθαίνουν από την στιγμή που αρχίζουμε να τις ξεχνάμε".