BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου στο 33ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου συμμετείχε στις 25.3.2015 το βράδυ, ημέρα Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη, στο 33ο Φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής & χορού της ΧΟΦΕΘ.

Η Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης διοργανώνει αυτό το φεστιβάλ κάθε άνοιξη εδώ και 33 χρόνια με τεράστια επιτυχία. Το γεγονός αυτό είναι σημείο αναφοράς για όλους όσους ασχολούνται με τη παράδοση, αλλά και για όσους επίσης ενδιαφέρονται για το λαϊκό μας πολιτισμό. Είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους να πλημμυρίζουν την αίθουσα τελετών των Φοιτητικών εστιών κάθε μέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ (10ήμερο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από όλη αυτή την διαδικασία (φεστιβάλ, μαθήματα χορού της ΧΟΦΕΘ κλπ), όλα αυτά τα χρόνια, ξεπήδησε μεγάλος αριθμός νέων που αργότερα αποτέλεσαν στελέχη χορευτικών συγκροτημάτων, δάσκαλοι χορών, ερευνητές, λαογράφοι, δημοσιογράφοι, συγγραφείς κλπ. Όλοι αυτοί μάλιστα ασχολήθηκαν και ασχολούνται σοβαρά με την ελληνική μας παράδοση και το λαϊκό μας πολιτισμό.

Το φεστιβάλ αυτό είναι ένας καταξιωμένος θεσμός στους ανθρώπους, που ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Ένας σημαντικός λόγος που του προσδίδει ποιότητα είναι ότι υπάρχει μέριμνα να προσκαλούνται αυθεντικές χορευτικές και χορωδιακές ομάδες, οι οποίες παρουσιάζουν τη παράδοσή τους, όπως αυτοί την έζησαν βιωματικά. Επίσης δεν παρουσιάζονται μόνο χορευτικά συγκροτήματα, άλλα και σπουδαία μουσικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και δίνεται μεγάλη έμφαση παρουσίασης εθίμων, δρώμενων με αυστηρά κριτήρια ως προς την αυθεντικότητα ή τουλάχιστον ως προς την πιστή αναβίωση αυτών.
Φέτος, μεταξύ των πάρα πολλών εκδηλώσεων τους, οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ αφιέρωσαν μια ημέρα στο αλλόφωνο τραγούδι στην Ελλάδα. Ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια, που καταδεικνύει ότι οι νέοι άνθρωποι τολμούν, δεν διακατέχονται από κόμπλεξ και είναι ταυτόχρονα πολύ προσεκτικοί, όσον αφορά σε αυτά τα θέματα (π.χ. αλλοφωνία στην Ελλάδα).

Στη συγκεκριμένη μέρα παρουσιάστηκαν τραγούδια από τους ντόπιους της Μακεδονίας (Προμάχοι κλπ) με το σλαβογενές ιδίωμά τους, από τους πρόσφυγες των παραλίων της Μ. Ασίας (Προύσα) με το τουρκογενές ιδίωμα τους και από τους Ξηρολιβαδιώτες του Βερμίου με το λατινογενές ιδίωμα των βλαχοφώνων (βλάχικα) του Βερμίου. Επίσης μίλησε με συντομία για την αλλοφωνία στην Ελλάδα ο κ. Αγγελόπουλος Γιώργος, επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΑΠΘ.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου συμμετείχε με ομιλία του γραμματέα και χοροδιδασκάλου του κ. Τσιαμήτρου Γιάννη και με την απόδοση τριών βλάχικων τραγουδιών από τη χορωδία του Π.Ο. Ξηρολιβάδου. Συγκεκριμένα ο κ. Τσιαμήτρος Γιάννης μίλησε γενικά για τους Βλάχους (καταγωγή, όνομα, ιστορία, γλώσσα, μουσικο-χορευτικό ύφος) και ειδικότερα για τους Βλάχους του Βερμίου, τονίζοντας – με επιστημονικά στοιχεία – την αυταπόδεικτη ελληνικότητα αυτής της ελληνικής πληθυσμιακής ομάδας. Τα τραγούδια σε βλάχικο στίχο που απέδωσε η χορωδία του ΠΟΞ ήταν:

1) Ξηρουλίβαδ’ χουάρ. Μσιάτα = Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό.
2) Φιάτα νίκα = Μικρή κόρη.
3) Στα ούν. τζούα του λιβάδι = Κάθομαι μια μέρα στο λιβάδι.

Πρέπει να τονιστεί ότι η όλη εμφάνιση του ΠΟΞ ήταν καταπληκτική και καταχειροκροτήθηκε από όλους τους θεατές, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα τελετών των φοιτητικών Εστιών.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69