tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Με Θράκη, Ρουμλούκι και Πόντο η έναρξη του διήμερου ανταμώματος στο Μακροχώρι

Με μουσική, χορό και έντονο το στοιχείο της παράδοσης άνοιξε την Τετάρτη 26 Αυγούστου το διήμερο ποντιακό αντάμωμα στο Μακροχώρι, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου, στο πλαίσιο του πανηγυριού του Τιμίου Προδρόμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μακροχωρίου και αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων από την Εορδαία, την Αλεξάνδρεια και το Μακροχώρι.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου, Παύλος Παυλίδης, καλωσορίζοντας τους φιλοξενούμενους συλλόγους και τον κόσμο που έδωσε το «παρών».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσίαση χορών από τους φιλοξενούμενους συλλόγους. Πρώτη εμφανίστηκε η Θρακική Εστία Εορδαίας «Ο Αρχιγένης», παρουσιάζοντας τους χορούς Συρτός Συγκαθιστός, Ζωναράδικος, Ξεσυρτός, Τράρο, Μπαϊντούσκα Καβακλί και Σούστα Θράκης.

Ακολούθησε η Εστία Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας, με τους χορούς «Βαριά είναι τα ξένα», Καραϊσούφ, Δημητρούλα, Μπόεμτσα, Σεφερλή και Τσογανάκι. Τους χορευτές συνόδευσαν μουσικά ο Αλέξανδρος Πάτμος και ο Αλέξανδρος Γκιόνογλου στον ζουρνά και ο Σάββας Πάτμος στο νταούλι.

Μετά την παρουσίαση κάθε προγράμματος, απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους εκπροσώπους των συλλόγων.

Στη συνέχεια, το Τμήμα Παραστάσεων του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Βαγγέλη Λάχανη, παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα ποντιακών χορών, μεταξύ των οποίων Διπάτ, Σαρίκουζ Μπάφρας/Λαγγευτόν, Λετσίνα, Σερενίτσα, Τρυγόνα Τραπεζούντας/Ματσούκας, Μηλίτσα, Ατσαπάτ, Σέρρα, Σαμψών και Λαφράγκα.

Τους χορευτές συνόδευσαν η Ανθή Καλαϊτζίδου στη λύρα, ο Κωνσταντίνος Πατσιατζής και ο Χρήστος Ελευθεριάδης στο νταούλι και ο Αλέξανδρος Γκιόνογλου στον ζουρνά.

Ακολούθησε δημοτικό πρόγραμμα, με τον κόσμο να συμμετέχει στον χορό και το γλέντι να συνεχίζεται μέχρι αργά. Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχαν ο Μιχάλης Χατζηγεωργίου στο κλαρίνο, ο Λάζαρος Χατζηγεωργίου στα κρουστά και ο Γιώργος Κότσης στα πλήκτρα.

Η βραδιά συνεχίστηκε με ποντιακό πρόγραμμα και την ποντιακή μπάντα «Χάταλα», με τον Γιάννη Τοπαλίδη στο τραγούδι, τον Μπάμπη Λαζαρίδη στη λύρα, τον Γιάννη Παπαχατζάκη στο λαούτο και τον Πέτρο Ζώη στο νταούλι.

Στο αντάμωμα παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Τσαχουρίδης και Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακροχωρίου Βαλάντης Κεχαΐδης, εκπρόσωποι συλλόγων, μεταξύ των οποίων η Ένωση Ποντίων Αλεξάνδρειας, ο ΜΑΣ «Η Καλλιθέα» Βέροιας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», καθώς και κάτοικοι και επισκέπτες.

Το διήμερο συνεχίζεται την Πέμπτη 27 Αυγούστου με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου και μια μεγάλη ποντιακή βραδιά.

Στο μουσικό πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας συμμετέχουν οι Πόλης Εφραιμίδης (λύρα και τραγούδι), Νίκος Νερατζάκης (λαούτο), Αρσένης Ορφανίδης (τραγούδι), Δημήτρης Ορφανίδης (λύρα), Ανθή Καλαϊτζίδου (λύρα και τραγούδι), Κωνσταντίνος Πατσιατζής (νταούλι), Μιχάλης Παυλίδης (λύρα), Χρήστος Ελευθεριάδης (νταούλι) και Στέφανος Τσιφλίδης (πλήκτρα).

View this gallery on Flickr

protonio ban egraf

color feel banner

meta morfo22

kyriazis

methodos orizontio

sidiropoulos

studio 69