BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

Εβδομάδα προβολής επιστημονικών ταινιών στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

vivliothiki new22

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη οργανώνουν στη Βέροια εβδομάδα προβολής ταινιών επιστημονικών θεμάτων στο διάστημα 16 έως 21 Φεβρουαρίου 2015.

Οι ταινίες που θα προβληθούν έχουν ξεχωρίσει και βραβευθεί στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας (ISFFA), που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 31/10 – 7/11 2014 στο Ινστιτούτο Θερβάντες και είναι οι ακόλουθες: «Σπάνιες γαίες», «Επανασχεδιάζοντας τον εγκέφαλό μου», «Αρχαίος Υπολογιστής», «Υπέρ μύκητες, θα βοηθήσουν τα μανιτάρια να σώσουμε τον κόσμο;», «Εξημερώνοντας τον κόσμο της κβαντικής μηχανικής», «Γαλιλαίος: η μάχη στην αυγή της σύγχρονης επιστήμης».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας ξεκίνησε το 2006, οργανώνεται από το Caid-Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού. Την υπόψη εβδομάδα οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Ημαθίας που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές ή τα σχολεία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολής για τα σχολεία έχει ως εξής:

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή:
9:30-10:30 : Σπάνιες γαίες
10:30-11:30 : Επανασχεδιάζοντας τον εγκέφαλό μου
12:00-13:00 : Αρχαίος υπολογιστής

Τρίτη και Πέμπτη:
9:30-10:30: Γαλιλαίος: η μάχη στην αυγή της σύγχρονης επιστήμης
10:30-11:30: Εξημερώνοντας τον κόσμο της κβαντικής μηχανικής
11:30-12:30: Υπέρ μύκητες, θα βοηθήσουν τα μανιτάρια να σώσουμε τον κόσμο;
12:30-13:30: Κάνοντας τα πράγματα πιο κρύα

Για κρατήσεις θέσεων των σχολικών τμημάτων, επικοινωνήστε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (κ. Ασπασία Τασιοπούλου ή κ. Φιφή Τριανταφυλλίδου) στο τηλ. 2331024494 μέχρι την Παρασκευή 13-02-2015. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επίσης το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 9:30 στον ίδιο χώρο και επίσης με ελεύθερη είσοδο θα προβληθούν με την ακόλουθη σειρά για το ευρύ κοινό οι ταινίες: «Σπάνιες γαίες», «Επανασχεδιάζοντας τον εγκέφαλό μου», «Αρχαίος Υπολογιστής», «Υπέρ μύκητες, θα βοηθήσουν τα μανιτάρια να σώσουμε τον κόσμο;».

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι ακόλουθες:

«Σπάνιες γαίες», διάρκεια 52'
Rare Earth, Παραγωγός: Tr. Chytroschek, Γερμανία 2013
Οι σπάνιες γαίες αποτελούν μια ομάδα δεκαεπτά, μέχρι σήμερα, μετάλλων με ασυνήθιστα ονόματα (Δυσπρόσιο Dy, Ευρώπιο Eu, Νεοδύμιο Nd, κ.λπ.) με μοναδικές φυσικές και χημικές ιδιότητες, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά στην καινοτόμο βιομηχανία υψηλής και πράσινης τεχνολογίας (έξυπνα κινητά, επίπεδες οθόνες, ηλεκτρονικά βιβλία, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κ.λπ.). Σήμερα στην Κίνα γίνεται η εξόρυξη του 97% όλης της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων ορυκτών, με αποτέλεσμα η χώρα αυτή να ελέγχει πλήρως τις τιμές των σπάνιων γαιών, αλλά επιβαρύνεται με ιδιαίτερα υψηλό περιβαλλοντικό κόστος (κατεστραμμένα τοπία, ραδιενεργά κατάλοιπα, κ.λπ.). Η ταινία ακολουθεί επίσης ερευνητές από όλο τον κόσμο που ψάχνουν νέα αποθέματα σπάνιων γαιών, εξετάζουν αποδεκτούς περιβαλλοντικά τρόπους εξόρυξης τους, ενδιαφέρονται για την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών συσκευών (το κινητό μας ως μικρό ορυχείο) για να μπορέσουν να επαναχρησιμοποιήσουν τα σπάνια ορυκτά και αναζητούν μια τεχνολογία που στο μέλλον θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις σπάνιες γαίες. Η εξόρυξη των σπάνιων γαιών αποτελεί τη σκοτεινή πλευρά της υψηλής και πράσινης τεχνολογίας.

«Επανασχεδιάζοντας τον εγκέφαλο μου», διάρκεια 57'
Redesign my brain, Παραγωγός: Is. Perez, P. Scott, Αυστραλία, 2013
Ο παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ Τοντ Σάμπσον επισκέπτεται τον διάσημο νευροεπιστήμονα Μάικλ Μέρζενικ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας και δημιουργό του Brain HQ, ενός διαδικτυακού λογισμικού που αποτελείται από πολλές διαφορετικές ομάδες ασκήσεων για την «προπόνηση» του εγκεφάλου.
Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι με τη σωστή εκπαίδευση και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο Σάμπσον θα γίνει εξυπνότερος, θα αυξήσει την ταχύτητα της σκέψης του, θα ακονίσει την προσοχή του και θα οξύνει τη μνήμη του.
Σε τι είδους προπόνηση υποβλήθηκε ο Σάμπσον και ποια θέση πήρε άραγε, ως εκπρόσωπος της Αυστραλίας, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μνήμης του Λονδίνου;

«Αρχαίος υπολογιστής» διάρκεια 52'
Ancient Computer, Παραγωγός: Paula S. Apsell, ΗΠΑ, 2013
Η συσκευή που βρέθηκε το 1900 στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων με τα μυστήρια γρανάζια της αποκαλύπτεται ως ο παλαιότερα γνωστός φορητός υπολογιστής. Επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων χρησιμοποιώντας την αιχμή της υπάρχουσας τεχνολογίας ξεκλειδώνουν τα μυστικά της και αναπαριστούν τη λειτουργία της.

«Γαλιλαίος: η μάχη στην αυγή της σύγχρονης επιστήμης», διάρκεια 40'
Παραγωγός: Ευγενίδειο Ίδρυμα, Ελλάδα, 2013
Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή και το έργο του Γαλιλαίου (1564-1642), που είναι από τους σπουδαιότερους ανθρώπους στην ιστορία της επιστήμης. Ένα ταξίδι στη ζωή του μέσα από τις σφοδρές κοινωνικές, ακαδημαϊκές και πολιτικές διαμάχες της εποχής εκείνης.

«Εξημερώνοντας τον κόσμο της κβαντικής μηχανικής», διάρκεια 47'
Taming the quantum world, Παραγωγός: Gitte Randlov, Δανία, 2013
Μια ομάδα Ευρωπαίων φυσικών εργάζεται πάνω στη νέα γενιά των υπολογιστών. Αυτοί οι υπολογιστές θα φέρουν την επανάσταση στην παγκόσμια τεχνολογία της πληροφορικής εκμεταλλευόμενοι τα «περίεργα» φαινόμενα της κβαντικής μηχανικής. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα έχουν ασύλληπτη χωρητικότητα και θα είναι ικανοί να επεξεργάζονται με αυξημένη ασφάλεια ποσότητες πληροφοριών, που όλοι μαζί οι υπολογιστές που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο δεν θα μπορούσαν ποτέ να πετύχουν.
Η ταινία αναφέρεται και στον Δανό φυσικό Νιλς Μπορ (1885-1962), βραβείο Νόμπελ 1922, που θεωρείται ο κύριος συντελεστής της ανάπτυξης της κβαντικής μηχανικής.

«Υπέρ μύκητες, θα βοηθήσουν τα μανιτάρια να σώσουμε τον κόσμο;», διάρκεια 52'
Super fungi, will mushrooms help save the world? Παραγωγός: Valer Bone , Γαλλία, 2013
Οι μύκητες είναι ευκαρυωτικοί, μη φωτοσυνθετικοί οργανισμοί που ανήκουν στη δική τους ξεχωριστή κατηγορία. Βρίσκονται παντού στη φύση, υπάρχουν χιλιάδες είδη και μόνον όμως το 15% αυτών έχει ταυτοποιηθεί. Οι μακρομύκητες είναι τα μανιτάρια, πολλοί είναι εδώδιμοι αλλά υπάρχουν και δηλητηριώδεις για τον άνθρωπο.
Η οικολογική χημεία και η βιοτεχνολογία ασχολούνται ιδιαίτερα με τους μύκητες και τις πολλαπλές διακλαδώσεις των μυκητυλλίων γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μολυσμένων εδαφών, στην παραγωγή τροφής σε ερημοποιημένα εδάφη, στα βιοκαύσιμα β' γενιάς, στη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, ενώ η μυκορριζική συμβίωση και προσαρμογή τους να μας δώσει λύσεις στην επέκταση των δικτύων επικοινωνίας νέας τεχνολογίας.

«Κάνοντας τα πράγματα πιο κρύα», διάρκεια 57'
Making stuff colder, Παραγωγός: P. S. Apsell, ΗΠΑ, 2013
Ψύχος. Για αιώνες το πολεμούσαμε και το αποφεύγαμε. Το κρύο αποτελούσε πάντα έναν εχθρό της ζωής, αλλά τώρα μπορεί να κρατά το κλειδί για μια νέα γενιά επιστήμης και τεχνολογίας που θα βελτιώσει τις ζωές μας. Οι επιστήμονες πλέον αντιμετωπίζουν το ψύχος ως μια δύναμη προς εξερεύνηση που μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές (αποκατάσταση σοβαρών ασθενειών, μεταμοσχεύσεις, υπεραγωγιμότητα, τρένα μεγάλης ταχύτητας, κβαντικοί υπολογιστές κ.λπ.).

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69