tsakiridis ban july21

Δείτε το φυλλάδιο προσφορών!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 fancy jewelry store

access ban20

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννη Τσανασίδη «Ση Ράχοβα τη Βεροίας» (φωτογραφίες)

Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Απριλίου ο Πολιτιστικός Φιλαθλητικός Όμιλος Ράχης «Μέγας Αλέξανδρος» διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Τσανασίδη, με τίτλο «Ση Ράχοβα τη Βεροίας».

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από συγγενείς, φίλους, συνεργάτες, θεατράκι στην πλατεία Ηρώου Ραχιάς.

Ο γνωστός σε όλους μας διακεκριμένος μουσικός, παρουσίασε το πόνημα του, παράλληλα με  φωτογραφικό υλικό που εμπεριέχεται στο βιβλίο.

Την εκδήλωση έκλεισαν μουσικά ο Μάντης Σαββίδης στη λύρα και ο Σταύρος Σαββίδης στο τραγούδι.

Την δαπάνη έκδοσης του βιβλίου ανέλαβε ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος εις μνήμην του πατρός του Γεωργίου και των προπατόρων του Αλεξάνδρου και Συμέλας.

Τυχόν έσοδα θα διατεθούν υπέρ του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ράχης.

«Ση Ράχοβαν τη Βέροιας… 

Από παιδί μεγαλώνοντας σε αυτό το μικρό χωριό που ονομάζεται Ράχη  (Ραχιά), συνειδητοποιούσα πως η ιστορία του ήταν ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο όμως παρέμενε ένα θέμα άγνωστο και σχεδόν ανεξερεύνητο, αφήνοντας τους περισσότερους της γενιάς μου παθητικούς θεατές στο πέρασμα του χρόνου. Αποφάσισα μετά από αρκετή σκέψη πως θα ήθελα, πρωτίστως για προσωπικούς λόγους, να εμβαθύνω στο παρελθόν αυτού του τόπου και να αποτυπώσω τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, χάριν των επόμενων, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τα χαρακτηριστικά που ορίζουν τη φυσιογνωμία και ιδιαιτερότητα του χωριού μας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια ως πρωτογενείς πηγές έχουν φύγει από τη ζωή. Όμως, υπάρχουν ακόμα όλοι αυτοί που με το μεράκι και την καλή τους διάθεση μού παρείχαν τις γνώσεις και εμπειρίες τους και με βοήθησαν με κάθε δυνατό τρόπο, συντελώντας έτσι στην ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος. Ευχαριστώ, λοιπόν, εκ των προτέρων όλους τους συγχωριανούς μου για το ζήλο που επέδειξαν για την επίτευξη του στόχου αυτού και που από την πρώτη στιγμή ενθάρρυναν την πρωτοβουλία μου.

Πρόθεση μου εξ’ αρχής ήταν να παρουσιάσω συνοπτικά την ιστορία του χωριού, με ορόσημο το 1920 και την έλευση και εγκατάσταση των πρώτων ποντίων προσφύγων στη Ραχιά. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, μελέτη έχει ως επίκεντρο τους πόντιους του χωριού και τις κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες λειτούργησε αυτή η νέα πραγματικότητα, επηρεάζοντας τη ζωή, την καθημερινότητα και τη ψυχοσύνθεση όλων των κατοίκων ανεξαιρέτως. Είναι αδιαμφισβήτητο πως οι πρόσφυγες με το δυναμισμό τους έφεραν νέα ήθη και έθιμα και με σκληρή εργασία έδωσαν νέα πνοή και μεγάλη ανάπτυξη στη Ραχιά, πρωταγωνιστώντας σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη την υπάρχουσα βιβλιογραφία και τις προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων, έγινε η τελική σύνθεση της παρούσας εργασίας, που αποτελεί το απόσταγμα της ειλικρινούς αγάπης μου για τον τόπο που με μεγάλωσε και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τα βιώματα και την ιδιοσυγκρασία μου. Το θεώρησα χρέος σε αυτούς που αποτέλεσαν κομμάτι της πλούσιας ιστορίας του χωριού και με τις πράξεις τους διαμόρφωσαν και καταξίωσαν την πορεία αυτής της ιστορίας στο χρόνο.

Αφιερωμένο στη μνήμη όλων αυτών!»

Ιωάννης Τσανασίδης

Περιεχόμενα Βιβλίου:

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΡΑΧΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΡΑΧΙΑ

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΡΑΧΙΑ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΧΡΥΣΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ “ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ - ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΡΑΧΗ ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΟΝΤΙΟΙ Μ. ΑΣΙΑΣ”

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΑΧΗΣ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΑΧΙΑΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΡΑΧΗΣ “ΕΘΝΙΚΟΣ”

ΧΟΡΟΙ, ΓΛΕΝΤΙΑ, ΜΟΥΧΑΠΕΤΙΑ

ΔΙΣΤΙΧΑ ΑΠΟ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΑΧΙA

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

View this gallery on Flickr

H iRepair σας περιμένει στην Βέροια!

100% Ελληνικά χειροποίητα κοσμήματα!

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69