tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το παραμύθι της Ψυχολόγου Ευδοξίας Αδαμίδου «Η Ποντικίνα η Πικασίνα» παρουσιάστηκε στην Στέγη (φωτογραφίες)

Το παραμύθι της ψυχολόγου Ευδοξίας Αδαμίδου παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η ημέρα της παρουσίασης δεν ήταν τυχαία καθώς σήμερα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ημαθίας «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ», καθώς η ψυχολόγος – συγγραφέας, παρέχει της υπηρεσίες της εθελοντικά ως Επιστημονική Συνεργάτης στα μέλη του συλλόγου και τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν σε αυτόν.

Η αίθουσα του φουαγιέ της Στέγης γέμισε με μέλη – αθλητές του συλλόγου, μέλη του ΔΣ του συλλόγου κι εθελοντές, εκπροσώπους της τοπικής αρχής κι άλλων συλλόγων και φορέων της πόλης.

Ο διευθυντής του ΕΝΕΕΓΥΛ Κυριάκος Παπαγεωργίου χαιρέτισε και συντόνισε την εκδήλωση. Παρουσίασε το βιογραφικό της συγγραφέως που στη συνέχεια πήρε τον λόγο. Η κα Αδαμίδου αναφέρθηκε στο πως γεννήθηκε η ιδέα του παραμυθιού, στα άτομα που συνεργάστηκε, στις ζωγραφιές που επιμελήθηκε ο γιός της, με την ψυχολογική υποστήριξη της κόρης της, στην κεντρική αλήθεια του παραμυθιού (την εσωτερική δύναμη της ποντικίνας να νικήσει), στις λέξεις και τα σύμβολα, στην ταύτιση του αναγνώστη με τον ήρωα και στα οφέλη που αποκομίζει το παιδί διαβάζοντάς το.

Έπειτα τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ημαθίας «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ» κα Έφη Καραγιάννη, η οποία παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου, μίλησε για το βιβλίο κι ενημέρωσε ότι το βιβλίο θα διασκευαστεί σε θεατρική παράσταση που θα την απολαύσουμε τον Μάιο και τέλος ότι στις 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι 2οι Αγώνες Φιλίας με τη συμμετοχή 450 περίπου μαθητών, τυπικής εκπαίδευσης και ΑμεΑ.

Στη συνέχεια ο Ψυχολόγος Αθανάσιος Δάλλας ανέπτυξε το θέμα «Παραμύθι και ειδική αγωγή». Ανέφερε τα οφέλη που προσφέρει η ανάγνωση παραμυθιών όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Επίσης αναφέρθηκε στην δομή, την πλοκή και τους συμβολισμούς του βιβλίου. Τέλος μίλησε για τον ρόλο του ειδικού παιδαγωγού και την αξιοποίηση της ανάγνωσης παραμυθιού ως τεχνική στον ευρύτερο τομέα της ειδικής αγωγής.

 Ο καθηγητής φωτογραφίας – καλλιτέχνης οπτικοακουστικών μέσων Χρήστος Μητσιάνης επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του παραμυθιού και γι αυτό μίλησε. Αναφέρθηκε ποιος ήταν ο ρόλος του στο βιβλίο, στην δύναμη της εικόνας και τέλος στην επεξεργασία και σχεδιασμό του εντύπου.

Έπειτα τον λόγο πήραν δύο άνθρωποι από τον χώρο του θεάτρου, οι οποίοι μίλησαν για την «Πικασίνα στο σανίδι». Η Ειδική Παιδαγωγός – Δασκάλα Θεατρικής Αγωγής Μαρία Κυροπούλου και ο Ηθοποιός – Σκηνοθέτης – Δάσκαλος Θεατρικής Αγωγής Πέτρος Μαλλιάρας. Η κα Κυροπούλου μίλησε για την ομάδα της «τα Αστεράκια», τις πρώτες αναγνώσεις του παραμυθιού, τα συναισθήματα που γεννήθηκαν κι έπειτα πως έφτασαν στην δραματοποίησή του. Ο κος Μαλλιάρας μίλησε για το πώς γεννήθηκε το «Τελευταίο πορτραίτο», που πρόκειται για την ηρωίδα του βιβλίου, της Ποντικίνας, με την ιστορία να συνεχίζεται, αλλά χωρίς να αποκαλύπτει τίποτα παραπάνω καθώς αποτελεί έκπληξη. Έκπληξη για όλους ακόμη και για την ίδια την συγγραφέα που όλοι θα παρακολουθήσουμε στην σκηνή του θεάτρου, στις 22 Μαΐου.

Ακολούθησε η ομιλία της φιλολόγου Χαράς Σκουμποπούλου, η οποία παρουσίασε τις βιωματικές δράσεις των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, με αφορμή το βιβλίο. Όπως είπε συγκινήθηκε για το μήνυμα που περνάει και το προτείνει καθώς σήμερα τιμάται και η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την αφήγηση του παραμυθιού, από τον Μουσειολόγο – Ξεναγό – Αφηγητή, Γιώργο Αδαμίδη, που με τον εκφραστικό του τρόπο παρέσυρε το κοινό στον κόσμο της Ποντικίνας.

Η μουσικός Ελένη Αναγνώστου με τους μαθητές της, ανάμεσα στις αφηγήσεις του παραμυθιού έδωσαν μία καλλιτεχνική νότα με αγαπημένα τραγούδια.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ένα θερμό χειροκρότημα κι όλοι οι παρευρισκόμενοι τίμησαν τον πλούσιο μπουφέ που επιμελήθηκε η διακοσμήτρια Αθηνά Τζιούρτζια και τα μέλη του συλλόγου.

Η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της και φωτογραφήθηκε με όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε η εκπρόσωπος του Αντιπεριφεριάρχη Ημαθίας και σύζυγός του  Όλγα Καλαϊτζίδου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Δημήτρης Πυρινός, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Αθανάσιος Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Απόρου Παιδιού Βεροίας Κατερίνα Γαλλίκα, εκπρόσωποι της Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό οι κυρίες Λουκία Μήτσα, Καλλιόπη Μέλλιου και Ειρήνη Αναγνώστου, η εκπρόσωπος του ΚΕΜΑΕΔ Σοφία Δαμιανίδου, συγγενείς, φίλοι, μαθητές κ.α.

 

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69