tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε το νέο μυθιστόρημα του Γ. Ξ. Τροχόπουλου "Je suis Armenien" (φωτογραφίες)

Το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο “JE SUIS ARMENIEN” παρουσίασε ο Γιώργος Ξάνθιππος Τροχόπουλος το πρωί της Κυριακής 13 Μαρτίου.

Στην γεμάτη από συγγενείς, φίλους, συνεργάτες και εκπροσώπους της πολιτικής αρχής του τόπου, αίθουσα του Πολυχώρου Ελιάς στην Βέροιας, ο συγγραφέας – φαρμακοποιός – πιανίστας παρουσίασε το νέο του συγγραφικό πόνημα, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Λιβανοαρμένιο συμπατριώτη μας Πωλ Τσορμπατζιάν. 

Η κα Τασούλα Χριστοδούλου, ιδιοκτήτρια του Βιβλιοπωλείου ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟΥ που ανέλαβε και την διοργάνωση της εκδήλωσης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Αναφέρθηκε στην ιστορία του βιβλίου, το βιογραφικό του συγγραφέως, αλλά και το συνολικό συγγραφικό του έργο. Στη συνέχεια διάβασε την κριτική που έγραψε για το βιβλίο, η Καθηγήτρια, Αρθρογράφος - Ερευνήτρια Ελληνικής Λογοτεχνίας, Κριτικός λόγου κα Τασσώ Γαΐλα. «…Με τίτλο «Είμαι Αρμένιος» το νέο βιβλίο του συγγραφέα που δεν είναι ένα απλό ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά ένα πολυπρισματικό έργο που αποδίδει εξαιρετικά την γενοκτονία του αρμένικου λαού από τους Οθωμανούς Τούρκους… Δραματικό, επίκαιρο, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, ιστορικό κείμενο που αποσκοπεί στην ανασύνθεση την μνήμης των μετέπειτα της γενοκτονίας των Αρμενίων και την συντήρηση της ιστορικής μνήμης των Αρμενίων κι όχι μόνο… Το κείμενο διαπνέεται από γλωσσικές αρετές, δημιουργεί την αχλή και την ένταση στην ατμόσφαιρα της δράσης. Συναντάμε την ιστορία αγάπης, μεταξύ ενός νεαρού Τούρκου και μιας Αρμένισσας. Με άριστη συγγραφική ικανότητα περιγράφονται διεισδυτικά όχι μόνο ο έρωτας των δύο νέων, αλλά και τα ήθη, έθιμα, και το status των δύο λαών εκείνης της εποχής… Πολυεπίπεδο, ανατρεπτικό, γραμμένο με την ίδια αφηγηματική τεχνική που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στα βιβλία του… Ο συγγραφέας κατάφερε να καταγράψει την πληγή της γενοκτονίας των Αρμενίων…», ήταν ορισμένα από αυτά που ανέφερε η κριτική.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Δημήτρης Κλήμης, ο οποίος αναφέρθηκε στον συγγραφέα ως εργάτη του μυαλού. «Τα κείμενα του συγγραφέα αποπνέουν απλότητα ανεπιτήδευτη, αγέρωχη, αγέραστη, διαχρονική. Η έκπληξη και η πρωτοτυπία είναι κύρια στο είδος της γραφής του. Τα κείμενά του αποπνέουν μια φρεσκάδα απίστευτη, μια ζωηρότητα θαυμαστή. Δημιούργησε μια σαγηνευτική γραφή, μια δική του συγγραφική επικράτεια με τα έργα του. Η γλώσσα έντονη και διαπεραστική. Αυτός είναι ο κόσμος του συγγραφέα. Γεμάτος από μυθοπλασία και αλήθεια. Ζει τους ήρωές του, τα πρόσωπά τους, τους διαμόρφωσε και τον διαμορφώνουν, σε μια σχέση αμφίδρομη, παράλληλη… Η αποδοχή του βιβλίου θα τον δικαιώσει. Το πάθος συγγραφής του φλεγόμενο. Είναι μία ιστορία με ενότητα και συνοχή. Το Αρμένικο ζήτημα με τα μεγάλα ηθικά διλλήματα, τα εγκλήματα, την εξαφάνιση του λαού που μετά από έναν αιώνα τείνει να γίνει μεταφυσική αγωνία του κόσμου. Όλη η ιστορία του βιβλίου περιβάλλεται από έναν ορίζοντα γεγονότων που δίνει την πιο συναισθηματική γραφή μίας τραγωδίας που ο συγγραφέας την πλησιάζει με την πολλαπλότητα των ανθρώπινων αισθήσεων, την θλίψη, την τραγωδία, την φρίκη, την χυδαιότητα... Μέχρι την κορύφωση του δράματος. Τον έρωτα δύο νέων που είχε φυσικό και αρμονικό ξεκίνημα που στη ζωή τους πρέπει να πληρώσουν», είπε μεταξύ άλλων.  

Ακολούθησε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας, ο οποίος μίλησε για τον συντοπίτη μας συγγραφέα και το νέο του ιστορικό μυθιστόρημα, στις σελίδες του οποίου διατρέχουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως η επανάσταση των Νεότουρκων, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και φυσικά η δραματική πορεία του αρμένικου λαού. Ο κος Χατζηκώστας είπε «το βιβλίο δεν προσφέρεται μόνο για συγκίνηση, αλλά θα βγουν διδάγματα για το σήμερα, αλλά με άλλους πρωταγωνιστές. Θα δώσει τροφή για σκέψη. Σήμερα μέσω του βιβλίου θυμόμαστε και τιμούμαι τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η ιστορική μνήμη είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία, γιατί και σήμερα οξύνονται αντίστοιχοι επικίνδυνοι ανταγωνισμοί και γιατί το έγκλημα σε βάρος των Αρμενίων διδάσκει ότι παντού και πάντα οι ιμπεριαλιστές είναι θανάσιμοι εχθροί και όχι προστάτες των λαών». Κλείνοντας αναφέρθηκε σε μια σκηνή του βιβλίου που τον συγκλόνισε.

Στην συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος κος Μπεντρός  Χαλατζιάν, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός τέτοιου είδους κινήσεων, όπως η έκδοση του βιβλίου που μας προτρέπει να γίνουμε όλοι Αρμένιοι. Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα βιβλία, έχουν μεγάλη δύναμη. Και ειδικά όταν ο συγγραφέας δεν είναι Αρμένιος, αν και έχει μόνος του πολιτογραφηθεί Αρμένιος. Ένας άνθρωπος του πνεύματος και της επιστήμης που έρχεται με μια ωραία πλοκή να μας υπενθυμίσει τα ιστορικά γεγονότα εκατό και πλέον χρόνων, που προάγει την αλήθεια και το δίκιο. Που είχε το θάρρος να μεταφέρει αυτή τη σκέψη στο χαρτί, ότι ο αγώνας των λαών δεν ήταν μάταιος. Η σημερινή εκδήλωση ήταν ένα μνημόσυνο στον Αρμένικο λαό, από έναν άνθρωπο που δεν έχει αρμένικες καταβολές. Αποδείξατε τι θα πει αλληλεγγύη, αγάπη, ανθρωπιά. Θα μεταφέρω παντού ότι στην Βέροια υπάρχει ακόμη ένας πολιτογραφημένος Αρμένιος», είπε βαθιά συγκινημένος.

Σε αυτό το σημείο η κα Χριστοδούλου διάβασε ακόμη δύο κριτικές για το βιβλίο του κου Τροχόπουλου. Επρόκειτο για τις κριτικές του συγγραφέα Γιώργου Καλλογήρου και του καθηγητή γλωσσολογίας ΑΠΘ Αντώνιου Μπουσμπούκη.

Τέλος τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος ήταν φανερά συγκινημένος. Ευχαρίστησε με την σειρά του όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ στη συνέχεια υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Βιογραφικό συγγραφέα

Φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πιανίστας, απόφοιτος του «ΝΩΘ»,τάξη Πιάνου της Πιανίστας ,Άννας  Τσίτσα-Κούνιο.

Μελέτησε πιάνο για 4 χρόνια με τον Μαέστρο-Πιανίστα Γιώργο Θυμή και παρακολούθησε σεμινάρια Πιάνουμε την Πιανίστα Κατερίνα Πολυζωίδου –Σούρβαλη στο Γκρατς  της  Αυστρίας.

Αρθρογράφος και επιφυλλιδογράφος στον Τοπικό Τύπο της Πόλης του και σε Site Πανελλήνιας εμβέλειας .

Τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Π. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Βέροιας.

Για την εν γένει δράση του, τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη Βεροίας ,Ναούσης και Καμπανίας  κ.κ Παντελεήμονα.

Τον Οκτώβριο του 2013 στα πλαίσια του Φαρμακευτικού Συνεδρίου PharmaPoint, o Φαρμακευτικός  Σύλλογος  Θεσσαλονίκης του απένειμε τιμητική διάκριση «ως ελάχιστη αναγνώριση των προσπαθειών του για την  καταξίωση και  την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού».

Είναι παντρεμένος με την Λυκειάρχη Αναστασία Καρακώστα και έχουν τρία παιδιά:

Τον Πάνο, διάσημο βιρτουόζο πιανίστα.

Τον Κώστα, δικηγόρο LLM και Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Βέροιας.

Τον Αντώνη, φαρμακοποιό-ερευνητή και διδάκτορα της Φαρμακευτικής

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ιστορία ενός  ζευγαριού κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918)και την χρονική περίοδο της Αρμενικής Γενοκτονίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το ζευγάρι που γνωρίστηκε πολύ πριν κατά την διάρκεια των γυμνασιακών τους σπουδών στην Κωνσταντινούπολη –είναι ο Μουράτ Τουράκογλου μετέπειτα Αξιωματικός του Οθωμανικού Στρατού και η Αννέν Πασουμιάν ,κόρη Αρμένιου μεγαλέμπορου της Κωνσταντινούπολης.

Παρά τις αντιρρήσεις των γονιών και από τις δύο πλευρές- η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους- και τις δυσκολίες που δημιουργούνται από αυτό το γεγονός ,υπερισχύει η αγάπη μεταξύ των δύο νεων και παντρεύονται τελικά.

Οθωμανική Αυτοκρατορία με Σουλτάνο τον αιμοσταγή Αβδούλ Χαμίτ τον Β’ που πραγματοποιεί αιματηρές διώξεις κατά των Αρμενίων υπηκόων του (1896-1908).

Ιούλιος 1914.Έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με συμμετοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων(Γερμανία-Αυστροουγγαρία-Βουλγαρία).

24 Απριλίου 1915-Η επονομαζόμενη «Κόκκινη Κυριακή».Ημέρα που ουσιαστικά άρχίζει  το πογκρόμ μαζικών διώξεων κατά των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους Νεότουρκους ,δηλαδή η Αρμενική Γενοκτονία.

Όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα βαραίνουν τη σχέση του Μουράτ και της  Αννέν με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τι θα γίνουν τελικά ,ποια θα είναι η τύχη του ζευγαριού και των οικογενειών τους ,στο πλαίσιο πάντοτε αυτών των ιστορικών γεγονότων;

 

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69