tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Βλέμμα Χαμηλά» της Νίκης Κελεσίδου στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το απόγευμα του Σαββάτου παρουσιάστηκε το βιβλίο της Νίκη Κελεσίδου με τίτλο "Βλέμμα Χαμηλά".

Η παρουσίαση έγινε στον Πολυχώρο Sala Ελιάς, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Βέροιας, της Εκκλησίας, φορέων, αθλητών, μελών, φίλων του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ "Εν Σώματι Υγιεί" Βέροιας, καθώς μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τις ανάγκες του.

Η Ναουσαία Δημοσιογράφος Έλενα Ζιάκα προλόγισε το πρώτο βιβλίο της συντοπίτισσας της Νίκης Κελεσίδου. Αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως, την ευγένεια και τον τρόπο σκέψης της που την κέρδισαν αμέσως.

Το βιβλίο μεταφράστηκε στην Σερβική γλώσσα και κυκλοφορεί στην Σερβία.

Το βιβλίο πραγματεύεται την αληθινή ιστορία του Ντάνιελ ενός παιδιού από την Γιουγκοσλαβία που φιλοξενήθηκε από την οικογένεια της Νίκης, την περίοδο του πολέμου.

«Πρόκειται για μια ιστορία εγκώμιο στην ανιδιοτελή προσφορά, την αγάπη και το αίσθημα ασφάλειας που έδωσε η οικογένεια της Νίκης στο παιδί αυτό από την εμπόλεμη ζώνη, που αξίζει να την διαβάσετε όλοι».

Η συγγραφέας Νίκη Κελεσίδου πήρε τον λόγο και μίλησε για τον ιδιαίτερο σκοπό της παρουσίασης, δηλαδή της στήριξης προς το Αθλητικό Σωματείο.

«Το βιβλίο αναφέρεται σε μια τρυφερή ιστορία που αξίζει να ειπωθεί».

Χάρη στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών η οικογένειά της δημιούργησε μια ιδιαίτερη σχέση με το φιλοξενούμενο παιδί, τον Ντάνιελ. Μια σχέση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, που αν και ζει μακριά τον νιώθουν συγγενή τους και μέλος της οικογένειάς τους.

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες εκείνης της εποχής και σε βίντεο τον ενήλικα πλέον Ντάνιελ που μίλησε για την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη Σερβία, για το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών και την τύχη να βρεθεί φιλοξενούμενος στην Ελληνική οικογένεια.

Τέλος, η συγγραφέας μίλησε για το πώς της δημιουργήθηκε η ιδέα για την συγγραφή του βιβλίου. Αφορμή στάθηκε η συμμετοχή της σε έναν Σέρβικο διαγωνισμό αρθρογραφίας, την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στην ιστορία της και την ιδέα να γίνει βιβλίο.

Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι «πρέπει όλοι μας να δώσουμε περισσότερη φροντίδα κι αγάπη στον διπλανό μας».

«Ο τίτλος του βιβλίου «Βλέμμα Χαμηλά» δεν είναι τυχαίος. Είναι το βλέμμα του πρωταγωνιστή».

Την εικονογράφηση του βιβλίου επιμελήθηκε η Βεροιώτισα Χριστίνα Γρηγοροπούλου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η ειδική παιδαγωγός Στεφανή Ιωάννα, η οποία μίλησε για το πρωτότυπο βιβλίο. Την συγκίνησε η προσφορά της οικογένειας Κελεσίδη και για την ουσιαστική σχέση που χτίστηκε με τον Ντάνιελ. «Η ελπίδα και η προσφορά των ανθρώπων είναι γραμμένες στις σελίδες αυτού του βιβλίου».

Κάτι ανάλογο κάνει και το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ "Εν Σώματι Υγιεί" Βέροιας. Και γι αυτό μίλησε ο ιδρυτής και τεχνικός διευθυντής του, Αλέξανδρος Καραιωσήφ.

Ο κος Καραιωσήφ ευχαρίστησε την συγγραφέα για την προβολή και οικονομική στήριξη του σωματείου κι αναφέρθηκε στο έργο και τις δράσεις του σωματείου.

Το συνδετικό κομμάτι του βιβλίου με το σωματείο είναι η προσφυγιά. Στο σωματείο υπάρχει ένας πρόσφυγας παραολυμπιακός αθλητής, ο οποίος μέσω του αθλητισμού πήρε άσυλο και ξαναέσμιξε με την οικογένειά του.

Πέραν τούτου και ο ίδιος προέρχεται από πρόσφυγες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Την περίοδο 1992-1995 χιλιάδες παιδιά σερβικής καταγωγής από την εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία φιλοξενήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παιδιά διάφορων ηλικιών βρήκαν καταφύγιο, έστω και για λίγες ημέρες, στην αγκαλιά που τόσο απλόχερα άνοιξαν οι ελληνικές οικογένειες.

Ένα από αυτά είναι ο πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου βιβλίου. Μέσα στις σελίδες του ξετυλίγονται οι εμπειρίες και τα συναισθήματα τόσο της οικογένειας που τον φιλοξένησε όσο και του ίδιου. Μια ιστορία που εξυμνεί το νόημα της αλληλεγγύης και της αγάπης. Μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί…

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Νίκη Κελεσίδου κατάγεται από ένα μικρό και ορεινό χωριό της Ημαθίας, το Ροδοχώρι. Τα τελευταία πέντε χρόνια ζει στη Νάουσα με τον σύζυγο της.

Από μικρή ηλικία ο πατέρας της την ώθησε στην ανάγνωση βιβλίων και πολύ γρήγορα άρχισε να εκφράζεται μέσω του γραπτού λόγου. Μεγαλώνοντας, αυτός ο τρόπος έκφρασης εξελίχθηκε σε ένα είδος αρθρογραφίας.

Προβληματισμοί, ποιήματα και στίχοι αγαπημένων τραγουδιών, έγιναν κείμενα που λειτούργησαν σαν μια προσωπική ψυχοθεραπεία. Βήματα απλά και μικρά που την οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου.

Μια προσωπική ιστορία που πάντα θα την συγκινεί. Μια ιστορία αγάπης διαφορετική…

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69