Παρουσιάστηκε στην Βέροια το βιβλίο του Γ. Σιώμου "Το παράπονο του Εμμανουήλ Παπά"
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Την Δευτέρα 19-1-2015 και ώρα 6μμ έγινε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ν. Σιώμου με τίτλο 'Το παράπονο του Εμμανουήλ Παπά', εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 2014. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο-με διηγήματα-του εν λόγω συγγραφέα. Το πρώτο είχε τον τίτλο 'Ο Κορυδαλλός'.
Ο Χορευτικός Όμιλος Βέροιας σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας διοργάνωσε την εκδήλωση, που στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, καθώς υπήρξε μεγάλη προσέλευση κόσμου, ο οποίος παρακολούθησε με ενδιαφέρον την παρουσίαση.
Η φιλόλογος, αντιπρόεδρος και χορεύτρια του ΧΟΒ, κ. Βαρβάρα Σαράντη, συντόνισε την παρουσίαση με επιτυχία, εκθειάζοντας ταυτόχρονα με κολακευτικά λόγια την προσωπικότητα του συγγραφέα.
Στην αρχή μίλησε ο πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του ΧΟΒ, κ. Γιάννης Τσιαμήτρος, ο οποίος σκιαγράφησε την πολιτιστική-παρούσα και μελλοντική-πορεία του Ομίλου και επισήμανε την λαϊκότητα, το μέτρο, την απλότητα, το ήθος, τη σεμνότητα, την επιμέλεια και τη σοβαρότητα του Γιώργου Σιώμου ως χορευτή του Ομίλου... Αρετές που, όπως τόνισε, υπάρχουν διαχρονικά στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό και που οι νέοι οφείλουν να ακολουθήσουν.
Στην συνέχεια η κ. Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, διδάκτορας Αρχιτεκτονικής και συγγραφέας, έκανε μια αναλυτική και σπουδαία παρουσίαση του βιβλίου, υπεισέρχοντας πρώτα σε ειδικά θέματα σχετικά με το διήγημα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο συγγραφέας ανταποκρίθηκε σε μέγιστο βαθμό σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν διήγημα. Μεταξύ πολλών εγκωμιαστικών σχολίων για το συγγραφέα, η κ. Γ. Κατσα-βουνίδου είπε πως ο Γ. Σιώμος με το βιβλίο του επικοινωνεί με τον αναγνώστη άμεσα, με 'χειροτεχνικό' τρόπο- όπως χαρακτηριστικά ανέφερε-, κάνει ένα δικό του κόσμο, εξανθρωπίζει τον έρωτα, τη φιλία κλπ, περιβάλλει τους χαρακτήρες των διηγημάτων του με πολύ αγάπη και δεν τους θεωρεί μονομάχους στη ζωή.
Κατόπιν ο Δημήτρης Παπαστεργίου , ποιητής, πήρε το λόγο και σύντομα και περιεκτικά τόνισε ότι ο συγγραφέας θυμίζει στους αναγνώστες ότι όλοι είμαστε θνητοί (memento mori), αποδίδει την ζωή όπως ακριβώς έχει, κάνει τους απλούς ανθρώπους ήρωες, εξορκίζει τον θάνατο (αλλά και εξοικειώνεται με την ιδέα του), εκφράζοντας την αισιοδοξία και έχοντας την πρόθεση να πει ότι η ζωή είναι ωραία. Τέλος ο κ. Δ. Παπαστεργίου εξέφρασε την άποψή του ότι η μνήμη-στα διηγήματα αυτή υπάρχει- μπορεί να είναι λυτρωτική αλλά και τοξική και δεν πρέπει να αφήσουμε την τοξικότητα να μας καταβάλει, πράγμα που ο Γ. Σιώμος το πετυχαίνει στο βιβλίο του.
Στο τέλος ο συγγραφέας ευχαρίστησε τον κόσμο που βοήθησε στην όλη παρουσίαση, διάβασε με συγκίνηση το διήγημα που έχει τον τίτλο του βιβλίου ('Το παράπονο του Εμμανουήλ Παπά) και απάντησε με επιτυχία στις ερωτήσεις των παρισταμένων.