Η «Κατάθεση ψυχής» του Γιώργου Σαρδέλη παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Κατάθεση ψυχής», παρουσίασε την Κυριακή 19 Μαΐου, στο ‘εκτός χάρτη’ papatzikou, ο συγγραφέας Γιώργος Σαρδέλης.
Την εκδήλωση προλόγισε ο φίλος του συγγραφέα και διοργανωτής της παρουσίασης, ο μαθηματικός Χρήστος Παππάς. Ο κος Παπάς τόνισε ότι τα έσοδα του βιβλίου πηγαίνουν σε φιλανθρωπικό σκοπό (ενισχύεται οικογένεια προβλήματα υγείας και σίτισης), ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα.
Ξεκινώντας, τον λόγο πήρε η φιλόλογος Αθηνά Παπαθανασίου, η οποία είπε ότι το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 5 αυτοτελή μέρη. Αναφέρθηκε στα μέρη του βιβλίου και το τι θα διαβάσει σε αυτά ο αναγνώστης. «Ο αναγνώστης κάνει ένα νοερό ταξίδι στο παρελθόν… Με το χωριό του, το Λιβαδάκι στην Ορεινή Ναυπακτία, ξεκινάει και τελειώνει το βιβλίο του ο συγγραφέας… Μέσα από την πένα του συγγραφέα ζωντανεύουν καταπληκτικές εικόνες, μιας ορεινής, φιλόξενης φύσης… Σε αυτό το βιβλίο μιλάει η ψυχή του συγγραφέα, μας κάνει κοινωνούς της περιπέτειας και στα βιώματα του με τρόπο λυρικό έτσι ώστε το συγκεκριμένο βιβλίο να μιλάει και στη δική μας ψυχή. Οι αλήθειες του συγγραφέα συναντούν τις δικές μας… Το βιβλίο δεν είναι απλά μια αυτοβιογραφία, σε κάθε κεφάλαιο η ψυχή είναι παρούσα, με ένα ποίημα ή ένα απόσταγμα σοφίας», είπε.
Παράλληλα ανέγνωσε αποσπάσματα και ποιήματα του βιβλίου.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Ημαθίας, φιλόλογος Ευγενία Καβαλλάρη, η οποία αναφέρθηκε σε τεχνικές επισημάνσεις.
«Το βιβλίο είναι το πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα μας προσφέρει την κατάθεση της ψυχής του, αφήνοντας για λίγο τους ψυχρούς νόμους της επιστήμης του. Εισχωρεί στα ενδότερα της μνήμης του και γράφει για χατίρι των δικών του επιθυμιών, αλλά και για χάρη των αναγνωστών του που πολλά έχουν να κερδίσουν. Πρόκειται για μυθιστορηματική αυτοβιογραφία… Ο συγγραφέας ταυτιζόμενος με τον αφηγητή αξιοποιεί την πρωτοπρόσωπη έκθεση των γεγονότων, αναλαμβάνει να αφηγηθεί ο ίδιος προσωπικά τη ζωή του και να την μοιραστεί με τον αναγνώστη, από την πρώτη στιγμή της γέννησής του μέχρι και την επαγγελματική του καταξίωση. Με μια ειλικρινή γραφή, γράφει για τη ζωή του μέσα από απλές καθημερινές στιγμές, συναισθηματικά φορτισμένες για τον ίδιο, που συνέβαλαν στη διάπλαση του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του. Επιλέγει την καταγραφή των γεγονότων σύμφωνα με τη ροή του πραγματικού χρόνου, δηλαδή τη γραμμική ροή της αφήγησης…», είπε.
Στο τέλος μίλησε για το βιβλίο του ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος είπε ότι ήθελε από χρόνια να το γράψει, αλλά έως τώρα δεν περίσσευε χρόνος. Αναφέρθηκε στις αξίες που τον ανάθρεψαν οι γονείς του και τα μηνύματα που περνάει το βιβλίο. Είναι ένα διδακτικό βιβλίο. Τα κεφάλαιά του είναι αυτόνομα, με αναφορές στα βιώματά του, και από κάτω έχει ένα επιμύθιο, βγαλμένο από πραγματικά γεγονότα. Αναφέρεται στον άνθρωπο, την κοινωνία, την εξουσία, το πολιτικό σύστημα, την οικονομία, την εργασία κ.α. Επίσης το βιβλίο περιέχει δέκα ποιήματά του.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και τέλος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.
Περίληψη βιβλίου
Ένα αφήγημα ζωής του συγγραφέα ανασταίνοντας μνήμες του χθες, θύμησες από τα άγουρα παιδικά, τα ελπιδοφόρα εφηβικά και τα ώριμα αγωνιστικά του χρόνια. Ο Γιώργος Σαρδέλης δεν αναφέρεται μόνο στις προσωπικές του εμπειρίες και αναμνήσεις, αλλά είναι συνδιαμορφωτής και κοινωνός μιας ευρύτερης μνήμης αυτής της κοινωνικής ομάδας ή των ομάδων στις οποίες συμμετέχει της συλλογικής λεγόμενης μνήμης.
Από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου υπάρχει μια αγνότητα. Οι περιγραφές συγκινούν με την τρυφερότητα των αισθημάτων που περιέχουν, την εικονοπλαστική τους δύναμη, την εξύμνηση της αγνής αγάπης και της αληθινής φιλίας, την επισήμανση της ανεκτίμητης συμβολής κάποιων άξιων γονιών στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών τους. Ας σημειωθεί ότι το καθένα από τα κεφάλαια του βιβλίου διαθέτει αυτονομία, αυτοδύναμη ζωή και ύπαρξη.
Χαρισματική και εμπνευσμένη η γραφή του. Σοφές σκέψεις στην ενότητα Βιοσοφία, για κοινωνική καταξίωση, ευγνωμοσύνη, εργασία, εκπαίδευση, καλοσύνη. Άρτια συγκροτημένη μελέτη ζωής, τα παραθέματα, ποιήματα, γνωμικά και φιλοσοφικές σκέψεις. Με το ήθος του καλλιέργησε ελπίδες έχοντας το δώρο να δίνει μορφή στις εμπνεύσεις του.
Προσπαθεί να δει την κοινωνία με μια καθαρή και νηφάλια προσέγγιση. Η κοινωνία είμαστε εμείς οι άνθρωποι και κάθε ολίσθημα μας αντανακλά στο κοινωνικό σύνολο. Ευαγγελίζεται έναν αλλιώτικο κόσμο χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, κοινωνικές ανισότητες και απαξίωση των κοινωνικών αγαθών.
Ο Γιώργος Σαρδέλης μέσα από αυτή την περιπλάνηση των αναμνήσεών του και την αποκάλυψη των οραμάτων του για τούτη τη μικρή ζωή, μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε για μία ακόμη φορά ότι μια απλή, αλλά υψηλή σε νόημα ζωή είναι μια μεγάλη ζωή, όπως μεγάλα είναι όλα τα απλά και αληθινά.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιώργος Θ. Σαρδέλης γεννήθηκε στην Νέα Αβώρανη Αγρινίου. Γονείς του οι αγρότες Θεόδωρος και Μαρία με καταγωγή από το Λιβαδάκι της Ορεινής Ναυπακτίας.
Διαμένει στην Θεσσαλονίκη είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες την Μαρία – Οικονομολόγο και την Ευμορφίλη – Φιλόλογο.
Κατά τα μαθητικά του χρόνια φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αβώρανης Αγρινίου και στο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου.
Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (σήμερα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) - Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και για 14 χρόνια εργάστηκα σε πολυεθνική εταιρεία όπου και διετέλεσα ανώτατο οικονομικό στέλεχος.
Στη συνέχεια, από το 1993 και μέχρι σήμερα, διατηρεί γραφείο Οικονομολόγου – Συμβούλου Επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη.
Στην διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και παράλληλα με την κύρια δραστηριότητά μου, έχει διατελέσει Καθηγητής σε Ιδιωτικές Οικονομικές Σχολές, υπήρξε εισηγητής σε επιμορφωτικά πανελλαδικά σεμινάρια Οικονομολόγων – Φοροτεχνικών καθώς και επιχειρηματιών.
Αρθρογράφος σε οικονομικά περιοδικά, blogs και sites, οικονομικός αναλυτής σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων και ομιλιών στην Ελλάδα για την οικονομία και οικονομική κρίση.
Ασχολείται ενεργά με τα ανθρώπινα και κοινωνικά προβλήματα. Ευαγγελίζεται ένα καλύτερο αύριο και θεωρεί την οικογένεια ως θεμέλιο λίθο για ευτυχισμένες κοινωνίες. Προβάλλει τις αξίες και αρετές του ανθρώπου που τα τελευταία χρόνια εκλείπουν όπως και τα κοινωνικά αγαθά για δικαιοσύνη, ελευθερία, ασφάλεια, παιδεία, υγεία, το δικαίωμα για εργασία και κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Τον Ιούνιο 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Κατάθεση Ψυχής” και την επανέκδοσή του τον Νοέμβριο.
Μια ποιητική του ανθολογία είναι υπό έκδοση.
Θεωρεί τον εαυτό του ως εργάτη της τέχνης και έτσι πορεύεται.