Το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το νέο του βιβλίο με τίτλο "Νύχτα με πέντε φεγγάρια" παρουσίασε στην Βέροια ο Μίμης Ανδρουλάκης, την Δευτέρα 13 Μαΐου.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιάννης Ναζλίδης και στη συνέχεια η δημοσιογράφος τ. Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη μίλησε για το βιβλίο και συνομίλησε με τον συγγραφέα.
Η κα Ουσουλτζόγλου είπε ότι την παρέσυρε η ορμή του λόγου διαβάζοντας το βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει μικρές ψηφίδες ιστοριών, σύγχρονων αλλά και παλαιότερων. Πόλεμοι, προσφυγιά, αγώνας επιβίωσης, πολυτέλεια, φτώχια παρελαύνουν από τις σελίδες του. Ο συγγραφέας μέσα από ζωντανούς διαλόγους μας συστήνει τους ήρωες του βιβλίου του, μας συστήνει τη ζωή τους διακριτικά, ευγενικά, διεισδυτικά. Θεωρεί ότι το βιβλίο έχει κινηματογραφικό άρωμα και θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ταινία.
Παράλληλα με τις αναφορές της στο βιβλίο, συνομίλησε με τον συγγραφέα για τις χρωματιστές ιστορίες που διαμορφώνουν τον καμβά και διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου που της έκαναν εντύπωση.
Ο συγγραφέας μετά την απαγγελία μαντινάδων μίλησε για τα πρόσωπα και τις ιστορίες του βιβλίου, οι οποίες είναι πραγματικές. Αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα του βιβλίου θέτοντας ερωτήματα και τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα ‘φτιαχτό’ σε αυτό.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Είναι μια ματαιόδοξη μικροαστή που κολακεύεται να αποπλανά διασημότητες; Ποιο είναι το κίνητρο της Λίνας που παίζει σε μια ζαριά τη ζωή της, χωρίζει και συγκροτεί –εν μέσω κρίσης– με έμπιστες συμμαθήτριες έναν επιχειρηματικό και ερωτικό κύκλο με επίλεκτους αλλά μακρινούς εραστές; Όταν οι μεγάλες τους πόζες ξεφτίζουν σε ασήμαντους ρόλους, εκείνη θα ξεσπάσει: «Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε ένας άνδρας με κάποια γενναιότητα και λίγη ποίηση μέσα του;». Ο φίλος της Μάνος, ή «Γκοντάρ», δηλώνει: «Δεν μ’ άγγιξε η χρεοκοπία· τη Χαμένη Δεκαετία έκανα έρωτα». Τη Λίνα στοιχειώνει η άγνωστη οδύσσεια της τουρκόφωνης Πόντιας προγιαγιάς, της χαρισματικής Παναγίας των ξεριζωμένων, της καλλονής που περιπλανήθηκε με το πλοίο του θανάτου στη Μαύρη Θάλασσα, ρίζωσε στη Μακεδονία, δημιούργησε τον μοναδικό γυναικείο οικισμό-συνεταιρισμό κι αγωνίστηκε περιμένοντας… ένα τίποτα. Γυναίκες, γυναίκες που αγρυπνούν όταν οι άλλοι κοιμούνται, κι άνδρες ξεχωριστοί: ο Σπύρος με την ουτοπία της Γόβας· ο Μεγάλος Πιανίστας· ο Εβραίος Ααρών· ο «καινοτόμος»· ο πρεσβύτερος Στυλιανός· ο «αστέρας»· ο… Ιστορίες, ιστορίες μάς κυριεύουν με μυστική νοσταλγία, συγχρονίζονται απροσδόκητα και θέτουν στον καθένα το καίριο ερώτημα: Μπορεί να είναι μάταιη μια ζωή φιλτραρισμένη από τόσες διαψεύσεις, ματαιωμένες ελπίδες και προδοσίες; Μικρά δράματα στον καμβά της Μεγάλης Ιστορίας ρίχνουν –εκατό χρόνια μετά την Ποντιακή Γενοκτονία– ένα διαφορετικό φως στα αινίγματα της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στο τέλος βρισκόμαστε συνταξιδιώτες στην Πλωτή Ουτοπία αναζητώντας τον Υπερβόρειο των μελλοντικών γενεών.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Μίμης Ανδρουλάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης τον Νοέμβριο του 1951. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πήρε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη Χούντα. Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973. Ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς πάνω από είκοσι χρόνια. Αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο αφού διατύπωσε με το βιβλίο του ΜΕΤΑ (1992) την πρόταση για την ανασύνθεση της δημοκρατικής Aριστεράς και ευρύτερης Kεντροαριστεράς. Επέστρεψε στη θεσμική πολιτική το 2004. Eίναι σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής Β' Αθηνών. Ασχολήθηκε με την οικονομική ανάλυση-πρόγνωση στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Δημιούργησε εκπομπές σε μια σειρά ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έγραψε θεατρικά έργα και άλλα αφηγήματα για το ραδιόφωνο, καθώς και ιστορικά αφιερώματα για τα μεγάλα ρεύματα της παγκόσμιας μουσικής.