Το βιβλίο "Βικτωρία" της Βίκης Δράκου παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το βιβλίο της Βίκης Δράκου με τίτλο «Βικτωρία - Μαρτυρίες και αναμνήσεις από την Πόλη... σαν μυθιστόρημα» παρουσιάστηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου, στο καφέ "Εκτός Χάρτη" στη Βέροια.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου Βέροιας και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.
Η «Βικτωρία», που είναι το όνομα της μιας γιαγιάς της συγγραφέως από την Πόλη, φέρνει στο φως βιώματα, αληθινές μαρτυρίες, ιστορικά γεγονότα, μυρωδιές και γεύσεις από μιαν άλλη εποχή.
Την εκδήλωση προλόγισε η γραμματέας του Ομίλου Φίλων Θεάτρου, Αγγελική Χριστέλη. Η κ. Χριστέλη αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως, ενώ αναφερόμενη στο βιβλίο είπε, έχοντας και ίδια καταγωγή από την πλευρά της μητέρας της από την Κωνσταντινούπολη, ότι συγκινήθηκε διαβάζοντάς, καθώς βρήκε πολλά κοινά στοιχεία, μνήμες ανασύρθηκαν, γεύσεις και μυρωδιές ήρθαν στην επιφάνεια. «Είναι ένα ευλογημένο βιβλίο γιατί μέσα από αυτό γνωρίζουμε την ιστορία μας, που δεν πρέπει να ξεχνάμε… Είναι ένα αυτοβιογραφικό έργο, τεσσάρων γενεών της οικογένειας της συγγραφέως…»
Έπειτα η φιλόλογος Χρυσάνθη Τσιουτσιουλικλή μίλησε για τη δομή και τον χαρακτήρα του βιβλίου. «Το βιβλίο αποτελεί βαριά οφειλή στη μνήμη όσων έχουν φύγει, αλλά και χρέος στα ζώντα μέλη της οικογένειας της συγγραφέως». Το ενδιαφέρον της κέντρισαν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μιας άλλης εποχής, που είναι διάσπαρτες στις σελίδες του βιβλίου... Η αναγνωστική απόλαυση ήταν μοναδική. Ένιωσε συγκίνηση με την πρόθεση της συγγραφέως να περισώσει από τη λήθη την ιστορία του τόπου της και της οικογένειάς της... Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο (22 κεφάλαια) που εκτίνεται τα έτη 1887-150, τη χρονιά γέννησης της γιαγιάς Βικτωρίας, τη ζωή της Βικτωρίας στην Πόλη και πως σημαδεύεται η μοίρα της οικογένειας. Στο δεύτερο μέρος (16 κεφάλαια) που αναφέρεται στη ζωή της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη, την μεταπολεμική εποχή… Το πρόσωπο που κυριαρχεί στο βιβλίο είναι η Βικτωρία. Χρησιμοποιώντας τριτοπρόσωπη αφήγηση η συγγραφέας παρουσιάζει πληροφορίες που συνέλεξε είτε από τα βιώματά της είτε από μαρτυρίες, είτε από αρχεία εφημερίδων κ.α.
Η φιλόλογος Βίκη Παπαθανασίου μέσα από την αφήγηση, μας γνώρισε την ηρωίδα του βιβλίου, περιγράφοντας τη ζωή και την προσωπικότητά της. «Η συγγραφέας με αυτό το βιβλίο εκπληρώνει ένα χρέος προς τη γιαγιά της, την οικογένειά της. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην ομογένεια της Πόλης… Πρόκειται για ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, που αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ο λόγος χειμαρρώδης, άμεσος, ζωντανός… ο πλούτος των αναμνήσεων αποδίδονται με θέρμη, από μία ψυχή παλλόμενη… Η συγγραφέας θυμάται πολλά γεγονότα, που της αφηγήθηκαν οι μεγαλύτεροι. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο σου παρουσιάζει εικόνες της καθημερινής ζωής στην Πόλη, ήθη, έθιμα, εικόνες από την σχολική ζωή ή τα παιχνίδια των παιδιών, όλα δοσμένα με ζωντάνια, διεγείροντας τις αισθήσεις του αναγνώστη… Ένα πανέμορφο ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο» είπε.
Η συγγραφέας, εναλλάξ με την κα Παπαθανασίου διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου της.
Ακολούθησε η οικονομολόγος Χριστίνα Βέλλου όπου μίλησε για τις δεξιότητες της κεντρικής ηρωίδας στην πολίτικη κουζίνα.
Κλείνοντας, η συγγραφέας απάντησε σε ερωτήματα του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.
Την επιμέλεια της παρουσίασης παλαιών φωτογραφιών είχε η θεολόγος Μαρία Μιχαηλίδου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Δύο πόλεις, δύο γιαγιάδες. Η Βικτωρία, δυναμική, εκρηκτική και ρηξικέλευθη, στην Πόλη, η Ελένη, θεοσεβούμενη, προσγειωμένη και σεμνή, στη Σαλονίκη. Οι οικογένειες τους ενώνονται μέσω του γάμου των παιδιών τους, και η μικρή τους εγγονή θυμάται. Θυμάται όσα ως μικρό κορίτσι έζησε κοντά τους. Τις καθημερινές ασχολίες και τις γιορτινές επετείους, τα ασήμαντα γεγονότα και τα φοβερά που έμειναν στην ιστορία, τα πρόσωπα που κινούνται γύρω τους με ρόλο πρωταγωνιστικό ή δευτερεύοντα χωρίς να παραλείπει τις αναφορές στους ανώνυμους κομπάρσους, τύπους χαρακτηριστικούς εκείνων των χρόνων.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Βίκη Δράκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την ηλικία των έντεκα χρόνων. Αποφοίτησε από το Αγγλικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση με διαλείμματα στο Πανεπιστήμιο και στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή της Πόλης. Παράλληλα με τη διδασκαλία της γλώσσας ασχολήθηκε με το θέατρο και το περιβάλλον.
Η Βίκη Δράκου, φιλόλογος και συγγραφέας, μιλά για αγαπημένα πρόσωπα, όπως αυτά παρουσιάζονται στο βιβλίο της "Βικτωρία - Μαρτυρίες και αναμνήσεις από την Πόλη... σαν μυθιστόρημα"