Το βιβλίο του Βασίλη Κολώνα «Η Θεσσαλονίκη στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου 1915 – 1918» παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το βιβλίο του καθηγητή της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βασίλη Κολώνα, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου 1915 – 1918», παρουσιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου, στο Υπόγειο Μνήμης του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος ο οποίος αναφέρθηκε στο βιβλίο του Βασίλη Κολώνα, ενώ στη συνέχεια συντόνισε την εκδήλωση.
«Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια πόλη αγνώριστη. Το βιβλίο περιγράφει μία πόλη πολυπολιτισμική, εξωστρεφής, Δυτική αλλά και Ανατολίτικη, πολυφωνική, πολυγλωσσική, πολυεθνοτική, πολυποίκιλη, δηλαδή, ότι δεν είναι σήμερα η Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι της εσωστρέφειας. Μία πόλη του ακραίου εθνικιστικού και μισαλλόδοξου λόγου» είπε ο κος Λιόλιος.
Στη συνέχεια, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, μίλησε για τον φίλο – συγγραφέα Βασίλη Κολώνα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο βιογραφικό και συγγραφικό του έργο.
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο διακεκριμένος ερευνητής κος Κολώνας, ο οποίος παρέσυρε το κοινό σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής. Την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ακολούθησε μία αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου, όπου με φωτογραφικό υλικό και κείμενα, παρουσιάστηκε η ζωή στην πόλη (Θεσσαλονίκη), από μαρτυρίες Γάλλων στρατεύσιμων.
Με αφορμή μία έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, κι αφορούσε την Γαλλική παρουσία στην πόλη, ο Γάλλος πρόξενος ζήτησε από τον συγγραφέα να παρουσιάσει πως ήταν αυτή η πόλη εκείνη την εποχή. Πριν χρόνια, στα πλαίσια μιας εργασίας, ο συγγραφέας αναζητώντας εικονογραφικό υλικό, ανακάλυψε μία σειρά φωτογραφικών αρχείων κι εφημερίδων, για την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Θεσσαλονίκη, που συνέβαλαν στην τεκμηρίωση σημαντικών κτιρίων της πόλης, καθώς πολλά από αυτά τα κτήρια είχαν επιταχθεί για στρατιωτικές ανάγκες του συμμαχικού στρατού. Παράλληλα ανακάλυψε έναν θησαυρό πληροφοριών, που αφορούσε την ζωή στην πόλη, την κοινωνία, τις αγορές, τα ξενοδοχεία, τους χώρους αναψυχής, δηλαδή τον κύριο πόλο έλξης των στρατευμένων που αναζητούσε μία όαση χαράς στις ολιγοήμερες άδειές τους. Κι όλα αυτά μέσα από ανταποκρίσεις απεσταλμένων ευρωπαϊκών εφημερίδων και περιοδικών, προσωπικά ημερολόγια στρατευμένων και λησμονημένα κείμενα εποχής, τα οποία παράλληλα με την επίσημη ιστορία κατέγραφαν και τις προσωπικές εμπειρίες και την καθημερινότητα όλων αυτών που ο πόλεμος έφερε σε αυτή την μακρινή γωνιά της Ανατολής.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους έβγαλε αυτό το βιβλίο, το οποίο βασισμένο στην προηγούμενη εργασία, εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως.
Και το ταξίδι ξεκίνησε, με παράθεση φωτογραφιών και κειμένων, όπου περιγράφονταν η ζωή στην καθημερινότητα, στα στρατόπεδα, τα νοσοκομεία, την πόλη, τους κήπους, τα ξενοδοχεία και χώρους αναψυχής, τους οίκους ανοχής, τους κινηματογράφους και χώρους τέχνης κ.α., φτάνοντας στην μεγάλη πυρκαγιά στις 18/8/1917 που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.
Ο φιλόλογος – Ms Ιστορίας Κώστας Γαλλής, ο οποίος μελέτησε την ίδια περίοδο την Βέροια, πήρε τον λόγο κι αναφέρθηκε στους άξονες του βιβλίου του κου Κολώνα.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Βασίλης Κολώνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και τελείωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του στους τομείς της Συντήρησης Μνημείων, της Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσειολογίας στο Παρίσι, όπου, παράλληλα, εργάστηκε στη Γαλλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής. Από το 1992 είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Κύριος άξονας των δραστηριοτήτων του είναι η μελέτη και η έρευνα της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ού αιώνα στην Ελλάδα και τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Έχει διδάξει στο μεταπτυχιακό σεμινάριο του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης - Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2000-2002, 2005) και από το 2002 είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.