Το νέο βιβλίο της Σουζάνας Παντελιάδου παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το νέο βιβλίο της με τίτλο «Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία, Οδηγός για γονείς» παρουσίασε στην Βέροια η συγγραφέας - Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής - Μαθησιακών Δυσκολιών Ζουζάνα Παντελιάδου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία & Μαθησιακές Δυσκολίες, το 3ο ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, παρουσία εκπαιδευτικών και γονέων.
Το βιβλίο είναι ένας πολύτιμος οδηγός για γονείς, που απαντά με απλό και σαφή τρόπο σε ερωτήσεις για τις μαθησιακές δυσκολίες και ειδικά τη δυσλεξία. Ένα βιβλίο με έγκυρη πληροφόρηση, παραδείγματα και πρακτικές προτάσεις υποστήριξης, χρήσιμο για γονείς, ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους.
Ξεκινώντας μίλησε από την πλευρά των γονέων η Γεωργία Μπάρου, η οποία είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες.
Η κ. Μπάρου είπε ότι στον φορέα που εκπροσωπεί είχαν πολλά ερωτήματα γονέων που αφορούσαν τις μαθησιακές δυσκολίες και κυρίως την δυσλεξία και ζήτησαν από την συγγραφέα να γράψει αυτόν τον οδηγό. Μίλησε για τους γονείς που αρνούνται να δούνε το πρόβλημα ή έχουν ελλιπή πληροφόρηση και άγνοια. Σε ποιους διαγνωστικούς φορείς θα πρέπει να απευθυνθούν οι γονείς ώστε να βοηθήσουν το παιδί τους, το οποίο όταν πάσχει από δυσλεξία είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του απαιτήσεις. Επίσης είπε ότι το παιδί, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί με τη συνδρομή της πολιτείας θα πρέπει να συνεργαστούν προς όφελος του παιδιού. Επιπλέον αναφέρθηκε στον δικό της αγώνα να μεγαλώσει τα δικά της παιδιά τα οποία είχαν διαγνωστεί με δυσλεξία και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νικόλαος Μπίνιας, Διδάκτωρ Ειδικής - Ψυχοκινητικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Marburg Γερμανίας, συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης του 3ου ΠΕΚΕΣ της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Μπίνιας μίλησε για το βιβλίο λέγοντας ότι είναι ένας οδηγός επιστημονικός, εύχρηστος, ευανάγνωστος, κατανοητός, με βομβαρδισμό πληροφοριών και γνώσης. Ο τρόπος γραφής και ο τρόπος που παρουσιάζεται η δυσλεξία παρασύρει τον αναγνώστη ώστε να το διαβάσει αμέσως. Στην εισαγωγή του βιβλίου τίθενται ερωτήματα που πολλοί γονείς έχουν εκφράσει, ενώ στα 15 κεφάλαιά του δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις. Το βιβλίο εστιάζει στις καθημερινές σχέσεις του παιδιού με την οικογένεια και το σχολείο, με έμφαση στους γονείς, στους οποίους είναι αφιερωμένο. Η συγγραφέας ιεραρχεί τα θέματα και παρουσιάζει το θέμα με έξυπνο τρόπο, χρησιμοποιώντας συμβουλές, αναφορές σε έρευνες, συγκεκριμένο ασκησιολόγιο κ.α. προς όφελος του παιδιού. Το βιβλίο παρουσιάζει απλά και με διαύγεια επιστημονικές πληροφορίες για τη δυσλεξία και υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των εμπλεκομένων με τη διαγνωστική κι εκπαιδευτική διαδικασία. Τέλος αναφέρθηκε στα κεφάλαια του βιβλίου και το τι πρόκειται να διαβάσει ο αναγνώστης.
Τελευταία πήρε τον λόγο η συγγραφέας του βιβλίου - Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής - Μαθησιακών Δυσκολιών του ΑριστοτελείουΠανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σουζάνα Παντελιάδου.
Η κ. Παντελιάδου είπε ότι αυτό το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα είναι το πέμπτο της και είναι από τις λίγες φορές που παρουσίασε βιβλίο της. Αυτό όμως ήθελε να το παρουσιάσει γιατί απευθύνεται σε γονείς που προτείνει να το διαβάσουν. Όταν ξεκίνησε να το γράφει αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τις οποίες την βοήθησαν οι πρώτες τις σπουδές στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα manual σε απλή γλώσσα που καθοδηγούν τον αναγνώστη τα σύμβολα. Το βιβλίο αναφέρεται στο τι είναι μαθησιακές δυσκολίες και τι δυσλεξία, ποιες είναι οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, πως προκύπτουν και ποιους αφορούν οι μαθησιακές δυσκολίες, πότε θα πρέπει οι γονείς να ανησυχήσουν, την σημασία της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης, στην αξία της διάγνωσης, στον τρόπο που μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά τους, πώς να πάρουν οι γονείς σημαντικές αποφάσεις για την εκπαίδευση των παιδιών τους, στο τι χρειάζονται τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, εάν υπάρχει θεραπεία κ.α. Αυτό που θα πρέπει να θυμούνται οι γονείς είναι ότι τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες χρειάζονται εξατομικευμένη και εξειδικευμένη υποστήριξη.
Παράλληλα η συγγραφέας διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου της που αναφέρονται σε προφίλ μαθητών που διαγνώστηκαν με δυσλεξία, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
- Μα είναι πανέξυπνο! Τι θα πει έχει δυσλεξία;
- Πού πρέπει να απευθυνθώ;
- Πώς πρέπει να του εξηγήσω;
- Πώς μπορώ να βοηθήσω εγώ;
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν συχνά γονείς οι οποίοι ανησυχούν για τη σχολική πρόοδο του παιδιού τους. Αυτές οι ερωτήσεις ωστόσο αρκετές φορές μένουν αναπάντητες, όχι γιατί οι γονείς αδιαφορούν, αλλά γιατί δυσκολεύονται να πάρουν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Αυτή είναι η αποστολή του νέου βιβλίου της πανεπιστημιακού Σουζάνας Παντελιάδου: να απαντήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις για τις μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού σας, είτε είναι προσχολικής, είτε σχολικής, είτε εφηβικής ηλικίας.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Σουζάνα Παντελιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής – Μαθησιακών Δυσκολιών στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ελλάδα και ειδικεύθηκε στις Μαθησιακές Δυσκολίες στις ΗΠΑ, όπου και εργάσθηκε ως ερευνήτρια. Στην Ελλάδα, διδάσκει στο πανεπιστήμιο από το 1991 και έχει ολοκληρώσει μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ανίχνευση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και ειδικότερα της δυσλεξίας. Ακόμη, η έρευνα και το έργο της εστιάζουν στην υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα στην τάξη, στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της γενικής και ειδικής αγωγής, είναι συγγραφέας σε πολλά σχετικά βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.