Θα παρουσιαστεί στην Βέροια το βιβλίο "Διαστάσεις της εμπειρίας των Πικετέρος: Οργανώσεις ανέργων στην Αργεντινή"
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, στις 7μμ, στο Παραδοσιακό Καφενείο Σερεμέτας, στην Βέροια, θα παρουσιαστεί το βιβλίο "Διαστάσεις της εμπειρίας των Πικετέρος: Οργανώσεις ανέργων στην Αργεντινή", από την ομάδα Attack και τον Σταύρο Μαραγκουδάκης, μέλος της ομάδας των Αναιρέσεων.
Το έντυπο «Διαστάσεις της εμπειρίας των Πικετέρος: Οργανώσεις ανέργων στην Αργεντινή» αποτελεί μετάφραση του άρθρου των Maristella Svampa και Sebastian Pereyra (2003) και εκδόθηκε από τη Λέσχη Θεωρίας και Πολιτισμού ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ. Το κείμενο αυτό, αποτελεί μία προσπάθεια κατανόησης του πολύμορφου αγώνα των Πικετέρος, των οργανώσεων ανέργων που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στην Αργεντινή. Μέσα από τις πολύτιμες εμπειρίες, τις μορφές οργάνωσης και κινητοποίησης, τις κατακτήσεις, αλλά και τις ίδιες τις αντιφάσεις του κινήματος των Πικετέρος, που απασχόλησε την πολιτική σκηνή της Αργεντινής για περισσότερο από μια πενταετία, προσπαθούμε να αντλήσουμε συμπεράσματα και να αναμετρηθούμε με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Στην Ελλάδα του 2019, 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, όπου η ανεργία και η εργασιακή επισφάλεια αποτελούν καθημερινότητα, ιδιαίτερα για τη νεολαία, οι Πικετέρος έχουν να μας προσφέρουν μια σειρά εμπειρίες και συμπεράσματα για το δικό μας παρόν, αλλά και να θέσουν ερωτήματα για το τι μπορούμε να αλλάξουμε και πώς.
«Πόσο κοντά η πόσο μακριά βρίσκεται η Αργεντινή; Τι θα απαντούσε ένας διαδηλωτής της 12ης Φλεβάρη του 2012 και τι μια απεργός της 12ης Γενάρη του 2018; Ο ιστορικός χώρος και χρόνος δεν είναι διαστάσεις που μπορούν να εκτιμηθούν με τα μεγέθη της Νευτώνειας Φυσικής και οι νόμοι που διέπουν τη διαρκή παρουσία τους απεχθάνονται τις σιδερένιες νομοτέλειες, τις προφανείς απαντήσεις. Αν μια φορά διαβείς το ποτάμι των γεγονότων, δεύτερη φορά δεν υπάρχει. Κι όμως, από τις διακλαδώσεις του χώρου και του χρόνου, ξεπηδούν μπροστά μας αναρίθμητες-μικρές ή μεγάλες- δυνατότητες για να επαναλάβουμε την ιστορία. Να ξαναμπούμε στο ποτάμι-κι ας μην είναι ποτέ το ίδιο-ακολουθώντας τα σημάδια που προσεκτικά αφήσαμε περνώντας την πρώτη φορά. Με έναν νέο, πρωτότυπο τρόπο μπορούμε να αποτύχουμε ή να πετύχουμε ξανά, αρκεί να έχουμε (αφήσει) σημάδια.»
[Από τον πρόλογο, του Σταύρου Μαραγκουδάκη]