Θεατρικά παρουσιάστηκε το βιβλίου του Νίκου Μανούδη «συν-ΥΠΑΡΞΕΙΣ» στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Την εναλλακτική παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μανούδη «συν-ΥΠΑΡΞΕΙΣ» Τρία Θεατρικά Έργα παρακολούθησαν φίλοι της τέχνης στην Βέροια.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου & Τεχνών Βέροιας, το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι Εκδόσεις Γράφημα και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στο κατάμεστο καφέ «εκτός χάρτη» art-gallery papatzikou.
Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ένα απόσπασμα από τα τρία έργα του βιβλίου, σε σκηνοθεσία – διασκευή Ναυσικάς Στάθη, που με την εμβληματική και εναλλακτική της ματιά ερμήνευσαν σε μορφή performance οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του Ομίλου Φίλου Θεάτρου & Τεχνών, Ναυσικά Στάθη, Δέσποινα Γιάγκογλου, Σπύρος Καραγιάννης και Άρης Ορφανίδης.
«Τα τρία αυτά θεατρικά έργα έχουν προϊστορία 7-8 χρόνων και ως σκέψη ακόμη περισσότερα χρόνια τα έγραψε με την χρονική σειρά που παρουσιάζονται. Είναι μία τριλογία που έχει σχέση με όλα αυτά που μας απασχολούν μέσα μας και νομίζουμε ότι μόνο εμάς απασχολούν ενώ είναι κοινά (ενοχές, ανεκπλήρωτα όνειρα, τύψεις, παρακαταθήκες που είχαμε κ.α.). Όλα αυτά περιγράφονται σε αυτά τα έργα Από τον αναγνώστη θα ήθελα να κάνει μία απόπειρα με την προσωπική του σκηνοθεσία. Να μην διαβάσει το κείμενο απλά, αλλά να προσωποποιήσει όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου. Ένα άλλο θέμα ήταν ο τίτλος του βιβλίου. Η αρχική σκέψη ήταν να δοθεί το όνομα «Δαίμονες και/ή δαιμόνια». Δεν το τολμήσαμε… Έτσι αποφασίσαμε τον τίτλο «συν-ΥΠΑΡΞΕΙΣ» που υποδηλώνει δύο πράγματα. α) Ότι στο έργο συνυπάρχουν τρία έργα, β) και ως «συν-ΥΠΑΡΞΕΙΣ» είναι αυτές οι ιδέες, οι δαίμονες που προσωποποιούνται» είπε στο τέλος της παρουσίασης ο συγγραφέας Νίκος Μανούδης.
Περίληψη οπισθόφυλλου
Τρεις «πραγματικοί» θεατρικοί χαρακτήρες συνομιλούν και συγκρούονται με τις αδυναμίες, τους φόβους, τις αγωνίες, τα απωθημένα, τις ενοχές και τα όνειρά τους, που πάντα συν-υπάρχουν δίπλα τους, αλλά τώρα αποκτούν πρόσωπο και εισβάλουν σε μια κρίσιμη φάση της ζωής τους.
Τα θεατρικά έργα γράφονται για να γίνουν παράσταση. Απαιτούν πρώτα απ’ όλα ηθοποιούς, έπειτα έναν σκηνοθέτη που θα διδάξει τις κινήσεις, τις εκφράσεις, τις παύσεις των ηθοποιών και παράλληλα σκηνικά, κοστούμια, μουσική, φώτα.
Αλλά και μόνο η ανάγνωση ενός θεατρικού έργου είναι μια πρόκληση για τον αναγνώστη. Τον καλεί, να επιλέξει τους ηθοποιούς που θέλει, να σκηνοθετήσει, να δημιουργήσει και να απολαύσει την δική του μοναδική παράσταση.
Βιογραφικό του συγγραφέα
Ο Νίκος Μανούδης γεννήθηκε και ζει στην Βέροια.
Σπούδασε Χημεία στο ΑΠΘ και εργάσθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, γεγονός που τον ώθησε να γράψει το βιβλίο «Τσίπουρο και τσικουδιά» (εκδ. Ψύχαλος).
Παράλληλα ασχολήθηκε με την συγγραφή θεατρικών έργων, με πρώτο το θεατρικό παραμύθι σε μουσική Σ. Λιάκου «Βοήθεια, κολλήσαμε». Ακολούθησαν τα «Ιστορία για ελέφαντες», «Εξομολογήσεις γυναικών», «Νοέμβρης», «Ιστορίες της Κρίσης» που ανέβηκαν σε διάφορες σκηνές (ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Κρήτης, Κοζάνης, «Θεατρική Διαδρομή» Αθήνα).