Παρουσιάστηκε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας το βιβλίο "Παλεττῶν οἱ Πλόες -ΣΥΓΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ∙1- Φωτεινή Χαμιδιελή" (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το βιβλίο «Παλεττῶν οἱ Πλόες -ΣΥΓΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ∙1- Φωτεινή Χαμιδιελή» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ παρουσιάστηκε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας, το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο και ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ.
Στην έναρξη της παρουσίασης ο μαθητής του Μουσικού σχολείου Βέροιας, Αναστάσης Κετίκογλου, εκτέλεσε το μουσικό κομμάτι "Erik Satie - Gnossienne No.1" στο πιάνο.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε εκ μέρους του Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας, η Ισαβέλλα Κωνσταντούδη, η οποία μίλησε για τη γνωριμία της με την Φωτεινή Χαμιδιελή και τη συνεργασία τους. Έπειτα αναφέρθηκε στις σπουδές, την σταδιοδρομία, το έργο και το βιογραφικό της καλλιτέχνιδος.
Ακολούθησε η ποιήτρια και Ιστορικός τέχνης, Κατερίνα Κούσουλα, η οποία μίλησε για το βιβλίο.
Ο πρώτος τόμος της σειράς “Παλεττῶν οἱ Πλόες” βασίζεται στην ιδέα του ποιητή Κώστα Ριζάκη και αφορά στη δουλειά Σύγχρονων Ελλήνων Ζωγράφων.
Η σειρά ξεκινάει με το έργο της Φωτεινής Χαμιδιελή. Το βιβλίο περιέχει είκοσι δύο κριτικά κείμενα και δύο συνεντεύξεις.
Τα κείμενα υπογράφουν Ιστορικοί της Τέχνης, φιλόλογοι, αρχιτέκτονες, γκαλερίστες, κριτικοί, επιμελητές, ποιητές, εικαστικοί, καθώς επίσης μία βιβλιοθηκονόμος κι ένας ψυχοθεραπευτής, οι οποίοι αναλύουν το έργο της ζωγράφου προτείνοντας ποικίλες αναγνώσεις. Επιπλέον στον τόμο συμπεριλαμβάνονται τριάντα έγχρωμές εικόνες έργων.
Το βιβλίο αποτελεί ένα εγχειρίδιο γνωριμίας με τη ζωγράφο Φωτεινή Χαμιδιελή και την επιμέλεια είχαν ο Κώστας Θ. Ριζάκης και η Δήμητρα Μήττα.
Η κ. Κούσουλα μίλησε για την εικαστική δραστηριότητα της Φωτεινής Χαμιδιελή και πως επέδρασαν μεγάλοι καλλιτέχνες στο έργο της.
Η τεχνική αρτιότητα και η καλλιτεχνική αυτάρκεια δεν είναι το ζητούμενο στα έργα της εικαστικού.
Τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στον τόμο ανήκουν στο τελευταίο διάστημα δημιουργίας της ζωγράφου, από το 2012 και μετά. Πρόκειται για έργα σε ακριλικό, ακουαρέλα, μικτή τεχνική, ψηφιακή εκτύπωση και σχέδιο με κάρβουνο. Σε όλα κυριαρχεί η γυναικεία μορφή, κυρίως ως πρόσωπο σε κοντινό πλάνο. Συχνότερα εικονίζεται ένα πρόσωπο αν και δεν λείπουν τα ζεύγη. Οι γυναίκες έχουν όλες παρόμοιο πρόσωπο, καθαρό και όμορφο, με εκφραστικό βλέμμα, με τα χείλη καλογραμμένα και κλειστά όπου χαράσσεται ένα μη χαμόγελο.
Τέλος τον λόγο πήρε η εικαστικός Φωτεινή Χαμιδιελή, η οποία αναφέρθηκε στους παλιούς και νέους φίλους που έχουν γράψει στο βιβλίο.
Στο παρακάτω βίντεο δείτε τι είπε:
Είκοσι τέσσερα κείμενα για τη ζωγράφο Φωτεινή Χαμιδιελή. Η Φωτεινή Χαμιδιελή γεννήθηκε στη Βέροια το 1957. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Rhode Island των Ηνωμένων Πολιτειών (1975-1978). Συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη, στο παράρτημα της Σχολής του Rhode Island School of Design (1978-1979). Πρωτοπαρουσίασε έργα της στη Μικρή Πινακοθήκη ''Διαγώνιος'', του Ντίνου Χριστιανόπουλου, όπου υπήρξε τακτική συνεργάτης(1981-1995). Εκθέτει από το 1978 και έχει λάβει μέρος σε πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει στο ενεργητικό τις 19 ατομικές εκθέσεις. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και της καλλιτεχνικής ομάδας TeeToTum. Ζει στη Βέροια και εργάζεται ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.