Παρουσίαση του βιβλίου "Η Αιχμή του δόρατος" του Νίκου Λάζαρη στην Βέροια
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ο Ποιητικός Πυρήνας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σε συνεργασία με τις εκδόσεις FUTURA και το βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο», παρουσιάζουν το βιβλίο «Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ, ΚΡΙΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 1987 - 2011», του ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας Νίκου Λάζαρη, την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Έλλης 8).
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν: ο Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου (ποιητής), η Γεωργία Τριανταφυλλίδου (ποιήτρια) και ο συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος ο οποίος και θα συντονίσει την εκδήλωση.
Μικρό βιογραφικό
Ο Νίκος Λάζαρης γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά, αλλά έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λυκόβρυση, όπου και κατοικεί μόνιμα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Κινηματογράφο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, και ως κειμενογράφος και δημιουργικός διευθυντής (creative director) σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες. Διετέλεσε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λυκόβρυσης, και διευθυντής στο Ίδρυμα "Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης".
Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1974, με τέσσερα ποιήματα στον τόμο "Κατάθεση '74". Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές: "Ο βυθός της γκαζόζας" (1975), "Το δάσος των εκρήξεων" (1978), "Ερωτογράφημα" (1981), "Τα δέντρα τρέχουν βιαστικά" (1985), "Ο βυθός της γκαζόζας και άλλα ποιήματα" (1995), "Το αόρατο νήμα" (2002), "Η ένταση είναι διαρκής - Ποιήματα 1975-2002", (συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων, 2007), "Η αιχμή του δόρατος, Κριτικά κείμενα 1987 - 2011".
Με την ιδιότητα του κριτικού, έχει συνεργαστεί με τα λογοτεχνικά περιοδικά "Γράμματα και Τέχνες" και "Πλανόδιον", ενώ από τον Μάρτιο του 2002 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, κράτησε τη στήλη της λογοτεχνικής κριτικής στο περιοδικό "Νέα Εστία". Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Λίγα λόγια για την «Αιχμή του δόρατος»
Μετά τον πρόλογο του βιβλίου ο οποίος κατατοπίζει τον αναγνώστη σε θέματα αξιολόγησης της λογοτεχνίας, ακολουθεί το κύριο μέρος, με τα 50 κριτικά κείμενα (τα οποία αφορούν ποιητικά έργα των Μ. Σαχτούρη, Μ. Μέσκου, Κ. Δημουλά, Ν. Βαγενά, Μ. Γκανά, Α. Μπακονίκα κ.ά.) και κλείνει με μία συνέντευξη που ο συγγραφέας έδωσε στον Σταμάτη Μαυροειδή και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα: Η Κυριακάτικη Αυγή, 9 Ιουλίου 2006.
Ο Νίκος Λάζαρης, με την οξυδέρκεια που τον χαρακτηρίζει, υπογραμμίζει τις αρετές αλλά και τις αδυναμίες των ποιητικών συλλογών που κριτικάρει, καθιστώντας την ανάγνωση τού βιβλίου πολυεπίπεδη και βοηθώντας τον αναγνώστη να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα πάνω στην Ποιητική Τέχνη εν γένει.
Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης είναι να γίνει γνωστό το βιβλίο στους φίλους της Ποίησης και ειδικά στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την Λογοτεχνία.