Παρουσιάστηκε στην Βέροια το βιβλίο του Μάριου Μαρκοβίτη "Όχι, δεν είμαι εχθρός του λαού" (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Παρουσιάστηκε το Σάββατο στην Βέροια, στο Εκκοκιστήριο Ιδεών, το βιβλίο του Μάριου Μαρκοβίτη, "Όχι, δεν είμαι εχθρός του λαού". Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Μάρκου Μαρκοβίτη, διακεκριμένου στελέχους του ΚΚΕ και θείου του συγγραφέα, που εκτελέστηκε στις σταλινικές εκκαθαρίσεις το 1938.
Ο Μάρκος Μαρκοβίτης γεννήθηκε το 1905 στη Νάουσα από μια οικογένεια πλούσιων αγροτών. Ωστόσο, απαρνήθηκε την ταξική του καταγωγή και από νεαρή ηλικία στρατεύτηκε στο κομμουνιστικό κίνημα. Έγινε μέλος της ΟΚΝΕ το 1924, σε ηλικία 19 χρονών, και από το 1928 του ΚΚΕ, παίρνοντας μέρος στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα της περιόδου. Έχοντας ήδη κάμποσες συλλήψεις και κρατήσεις στο ενεργητικό του, στάλθηκε για την στρατιωτική του θητεία στον πειθαρχικό ουλαμό στο Καλπάκι, όπου οι στρατιώτες, συνήθως απείθαρχοι κομμουνιστές, υποβάλλονταν σε αυστηρά ως σαδιστικά καψόνια. Όταν ο Μαρκοβίτης και μερικοί ακόμη σύντροφοί του διαμαρτυρήθηκαν για την άδικη σύλληψη του Δημήτρη Βλαντά, κομμουνιστή φαντάρου τότε και αργότερα ανώτατου στελέχους του ΚΚΕ, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της προμελετημένης βιαιοπραγίας ενάντια στους ανωτέρους τους. Ο Μαρκοβίτης και ένας άλλος φαντάρος, ο Γιάννης Πανούσης, χωρίς να τους δοθεί ουσιαστικά η δυνατότητα να απολογηθούν, καταδικάστηκαν σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε φυλάκιση.
Ακολουθεί τον Απρίλη του 1931 η θεαματική απόδραση από τις φυλακές Συγγρού, όπου είχε μεταφερθεί, σε ένα από τα πιο εκπληκτικά και πολυσυζητημένα γεγονότα της εποχής. Εφτά κρατούμενοι κομμουνιστές, οι Ανδρόνικος Χαϊτάς, Κώστας Ευτυχιάδης, Μάρκος Μαρκοβίτης, Βασίλης Ασίκης, Δημήτρης Παπαρήγας, Λευτέρης Αποστόλου, Ορφέας Οικονομίδης, Περικλής Καρακόγιας, με τη βοήθεια του δεκανέα Γρηγόρη Γρηγοριάδη, καταφέρνουν να το σκάσουν και διαφεύγουν στην ΕΣΣΔ. Εκεί, στην πατρίδα του σοσιαλισμού, ξεκινά σε λίγα χρόνια ο Γολγαθάς του Μαρκοβίτη. Αφού διαγραφεί από το ρωσικό κόμμα, θα κατηγορηθεί και θα εκτελεστεί στα 33 του χρόνια ως πράκτορας της Ελληνικής Ασφάλειας, που τον είχε στρατολογήσει και έστησε επίτηδες την απόδραση, για να τον στείλει σε κατασκοπευτική αποστολή στην ΕΣΣΔ. Την ίδια τύχη θα έχουν από τους δραπέτες ο Χαϊτάς και ο Ευτυχιάδης, και ενδεχόμενα και μερικοί άλλοι.
Για το βιβλίο και για τον Μάρκο Μαρκοβίτη μίλησαν οι Ιωάννα Αβραμίδου, φιλόλογος, Σάββας Γαβριηλίδης, πολιτικός μηχανικός, Ευγενία Καβαλάρη, φιλόλογος και ο ιδιοκτήτης του Εκκοκιστηρίου Ιδεών Γιάννης Ναζλίδης. Την συζήτηση συντόνισε ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης (δείτε στο βίντεο την εκδήλωση).
Ο συγγραφέας Μάριος Μαρκοβίτης, σημείωσε ότι το βιβλίο γράφτηκε την τελευταία πενταετία και αφορμή ήταν ένα e-mail, που μεταξύ των άλλων έγραφε: «Αγαπητέ Μάριε, ο παππούς μου λεγόταν Μαρκοβίτης. Αναζητώ πληροφορίες για την οικογένειά του. Δεν γνωρίζω το πραγματικό του όνομα. Στην ΕΣΣΔ είχε το όνομα Ατσάλις Κονσταντίν. Τον Απρίλιο του 1931 είχε αποδράσει από τη φυλακή και κατέφυγε στην ΕΣΣΔ σαν πολιτικός πρόσφυγας. Παντρεύτηκε στη Μόσχα και απόκτησε το 1933 μια κόρη, τη Στέλλα. Το 1938 εκτελέστηκε για άδικους λόγους. Αποκαταστάθηκε το 1957. Το μόνο που έχω από τον παππού μου είναι μια φωτογραφία του 1938».
Από εκεί και μετά αρχίζει να ξετυλίγεται το...κουβάρι της ζωής του Μάρκου Μαρκοβίτη. Ο Μάριος Μαρκοβί με υλικό από τον Ντμίτρι Αρακελιάν, εγγονό (από την κόρη) του θείου του και με στοιχεία που βρέθηκαν στον φάκελο του Μάρκου, τον οποίο ανέσυρε από τα κρατικά αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης με την κατάρρευση, συνέγραψε το συγκλονιστικό βιβλίο με τίτλο «Όχι, δεν είμαι εχθρός του λαού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Τάκης Μαυρογιώργος, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, Δημήτρης Μούρνος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Μαρκούλης, Μαρία Παπαϊωάννου, Χρήστος Κούτρας, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνά Τσιπουρίδου, ο Γραμματέας του τοπικού Κινήματος Αλλαγής Κώστας Ασλάνογλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φώτης Καραβασίλης, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης. οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Χαλκίδης, Ηλίας Φωτιάδης, η πρώην δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο πρώην Νομάρχης Ανδρέας Βλαζάκης, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Αργύρης Γκαμπέσης, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλέκος Τσαχουρίδης κ.α.
{jlex}flickr:72157697813627715{/jlex}