Παρουσιάστηκε ποιητικά το φωτογραφικό λεύκωμα του Καβάφη στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Μία πρωτότυπη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου, στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας.
Ο γνωστός, από τις "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη, φωτογράφος Γεράσιμος Νεόφυτος παρουσίασε το λεύκωμά του "Καβάφης - μια φωτογραφική αφήγηση" (εκδ. Ευρασία 2014), «απαγγέλλοντας» φωτογραφικά καβαφικά ποιήματα, εισάγοντας το κοινό στην αυριανή μεγάλη έκθεση που διοργανώνει και θα εκτίθεται στο φουαγιέ του Βυζαντινού Μουσείου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη, με την επιμέλεια του Γιώργου Λιόλιου.
Χαιρετισμό απηύθυνε η Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, η οποία ενημέρωσε το κοινό για τις επικείμενες εκδηλώσεις της Εφορείας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δικηγόρος – συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος, ο οποίος χαρούμενος και ικανοποιημένος, μίλησε για την έκθεση που θα εγκαινιαστεί αύριο, λέγοντας ότι πρόκειται για μία installation, δηλαδή μία εικαστική εγκατάσταση. «Η έκθεση συμπληρώνεται από ένα σώμα φωτογραφιών του Γεράσιμου Νεόφυτου, και της φωτογραφικής δουλειάς που έκανε για τον Καβάφη και η οποία εκδόθηκε ως λεύκωμα το 2014. Χάρη στις φωτογραφίες, δημιουργήθηκε μία φωτογραφική αφήγηση για τον Καβάφη, στην οποία οι φωτογραφίες αποτελούν το κεντρικό φωτογραφικό θέμα. Η ταινία είναι διάρκειας 45 λεπτών και το κοινό θα μπορεί να την παρακολουθήσει από αύριο», είπε ο κος Λιόλιος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά στο πλούσιο βιογραφικό του κ. Νεόφυτου, με τον οποίο στεγάζονται στον ίδιο εκδοτικό οίκο.
Ακολούθησε ο εκπρόσωπος των εκδόσεων Ευρασία, Φαίδωνας Κυδωνιάτης, ο οποίος σχολίασε το έργο του Γεράσιμου Νεόφυτου, με τον οποίο συνεργάζονται πολλά χρόνια. «Ο αναγνώστης όταν διαβάζει λογοτεχνία το μυαλό του σχηματίζει εικόνες, πρόσωπα, τοπία. Για τον κάθε αναγνώστη οι εικόνες είναι διαφορετικές… Η φωτογραφία έχει ένα κείμενο αλλά πολλαπλές αναγνώσεις. Το φωτογραφικό λεύκωμα πως το διαβάζουμε. Η εικόνα παρ’ ότι είναι μία, όλοι μας τη διαβάζουμε διαφορετικά. Η φωτογραφία είναι ένα κείμενο κι έχει τόσες αναγνώσεις όσους κι αναγνώστες… Ο κάθε φωτογράφος έχει τη δική του γραφή… Οι ασπρόμαυρες αναλογικές φωτογραφίες του λευκώματος είναι ειδικά τυπωμένες στο χέρι και προκαλούν συναισθήματα και αντιδράσεις. Όταν ξεφυλλίζεις ένα λεύκωμα διαπιστώνεις ότι είναι ένα σύνολο, είναι μία αφήγηση, ακόμα και η σειρά των φωτογραφιών έχουν σημασία. Ο Γεράσιμος λέει μία ιστορία. Με τον Καβάφη ασχολείται πάνω από 20 χρόνια, κάνοντας μία εργασία...», είπε μεταξύ άλλων. Έκλεισε την ομιλία του απαγγέλλοντας ένα αποκηρυγμένο ποίημα του Καβάφη.
Στο τέλος τον λόγο πήρε ο Γεράσιμος Νεόφυτος, ο οποίος είπε ότι του πήρε 23 χρόνια η έρευνά του για τον Καβάφη. Χρησιμοποίησε αναλογική φωτογραφική μηχανή, με 50άρι φακό και ασπρόμαυρο φίλμ. Μίλησε για την διαδικασία τύπωσης των φωτογραφιών στον σκοτεινό θάλαμο με τον κόκκινο λαμπτήρα, για το φωτογραφικό λεύκωμα και το γράμμα που απευθύνεται στον Καβάφη και βρίσκεται στην εισαγωγή του λευκώματος. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι είπε.
{jlex}flickr:72157667618635247{/jlex}