BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αμαρτίες γονέων... και τέκνων» στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το βιβλίο του Δικηγόρου και Επιμελητού Ανηλίκων ε.τ. Δημητρίου Δημηνά «Αμαρτίες γονέων… και τέκνων: 23 δραματικές ιστορίες παραβατικών ανηλίκων», παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας και οι Εκδόσεις «ΜΑΤΙ» Κατερίνης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και συντόνισε η Καθηγήτρια Φιλόλογος, Κωνσταντίνα Φωτοπούλου, η οποία μίλησε για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από το βιβλίο, παρουσίασε τα βιογραφικά των ομιλητών και τέλος διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου. «Πρόκειται για μία κατάθεση ψυχής του συγγραφέα, ο οποίος μέσα στις 23 ιστορίες παραβατικών ανηλίκων που επιλέχθηκαν ενδεικτικά ανάμεσα στις εκατοντάδες περιπτώσεις που τον απασχόλησαν κατά την μακροχρόνια ενασχόλησή του ως Επιμελητού Ανηλίκων, έχει συσσωρεύσει μέσα στο βιβλίο του την πολύτιμη εμπειρία του, αυτή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς παιδιών κι εφήβων. Στο τέλος κάθε ιστορίας προβαίνει σε σχολιασμό αναλύοντας τα αίτια που ώθησαν κάθε νέο αγόρι ή κορίτσι να φτάσει στην τέλεση κάποιου εγκλήματος και παρέχει οδηγίες και συμβουλές κυρίως στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την έγκαιρη πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς τους», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Φώτης Καραβασίλης, ο οποίος είπε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας θέλουν να συμμετάσχει σε όλες τις κοινωνικές-πολιτιστικές-αθλητικές εκδηλώσεις, όπως η σημερινή. Ένιωσε να γνωρίζει χρόνια τον συγγραφέα, κι αφού δεν του αρέσει να μιλάει με ξύλινη γλώσσα, μίλησε από καρδιάς. Διάβασε κάποιες σκέψεις που έκανε με τον σημερινό Επιμελητή Ανηλίκων κ. Μίζα. Μία προσπάθεια προσέγγισης του θέματος επιστημονικά. «Το βιβλίο ασχολείται με πρόσωπα, ανηλίκους σαν μέλη μιας οικογένειας που αποτελεί μέλος μιας ευρύτερης ενότητας. Ο συγγραφέας προσπαθεί να καταλάβει τους κραδασμούς που δέχεται και διαπερνούν την οικογένεια, ένα περιβάλλον ανελέητα ανταγωνιστικό, πιεστικό, άκριτα καταναλωτικό που παράγει δύο κατηγορίες ανθρώπινων υπάρξεων. Τους πετυχημένους και τα ‘ανθρώπινα απορρίμματα’. Ο συγγραφέας κάνει προσπάθεια να βγάλει στην επιφάνεια αυτές τις περιπτώσεις, και με όπλα του την ανθρωπιά και τον σεβασμό του άλλου, ώστε η παραβατικότητα να είναι ένας προσωρινός επισκέπτης στη ζωή του ανηλίκου κι όχι ένας μόνιμος κάτοικος. Επίσης, το βιβλίο μας δίνει τη διαχρονικότητά του…», είπε ο κος Καραβασίλης.Τελειώνοντας μίλησε για περιπτώσεις που ασχολήθηκε επαγγελματικά και ‘κουμπώνουν’ με ιστορίες του βιβλίου.

Ακολούθησε ο Δικηγόρος-Ποινικολόγος, Θεόδωρος Καρράς, ο οποίος έκανε μία γενική τοποθέτηση χωρίς να μπει σε πολύ εξειδικευμένα θέματα του βιβλίου. «Τα παιδιά καθρεπτίζουν τον εαυτό μας, η τυχόν παλιά μας παραβατικότητα που ίσως δεν φάνηκε ποτέ, πολλές φορές φαίνεται μέσα από τα παιδιά μας… Μέσα από μία φυσική διαδικασία ο οποιοσδήποτε γίνεται γονιός. Χωρίς κάποια επιμόρφωση ή πιστοποίηση… Ταυτόχρονα δημιουργούνται κάποιες υποχρεώσεις κι ευθύνες που εάν δεν είσαι ώριμος δεν θα μπορέσεις να ανταποκριθείς και δημιουργούνται προβλήματα… Αυτό που προσφέρει το βιβλίο είναι ο προβληματισμός που δίνει σε όλους μας, γι αυτά που κάνουμε καθημερινά και ποιες είναι οι σχέσεις μας με τα παιδιά μας, μεταξύ των συζύγων και την προσωπική – οικογενειακή – επαγγελματική ζωή… Ο γονιός σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης… Το βιβλίο περιλαμβάνει αρκετές πραγματικές περιπτώσεις οι οποίες καταλαμβάνουν όλο το εύρος της κοινωνίας, την οικονομίας, και κατ επέκταση επαγγελματικής ζωής. Βλέπουμε παιδιά που έχουν γονείς πολύ μορφωμένους, θρήσκους, που έχουν προβληματικές σχέσεις μεταξύ τους κ.α… Τα προβλήματα ξεκινούν από εάν δυσλειτουργικό προβληματικό περιβάλλον. Το πρώτο που πρέπει να δει κάποιος είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Σημαντικός επίσης ο ρόλος του σχολείου… Τα παιδιά δεν θα πρέπει να απομονώνονται και να περιθωριοποιούνται, αλλά να ενισχύονται, βοηθώντας τα και καταλαβαίνοντας το πρόβλημα, παραπέμποντας τα σε ειδικούς...», είπε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Δημήτριος Δημηνάς. Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι είπε:

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο πρωτότυπο για το είδος του βιβλίο, περιγράφονται 23 δραματικές περιπτώσεις ανηλίκων ,παιδιών και εφήβων, που έφτασαν στα Δικαστήρια Ανηλίκων για διάπραξη διαφόρων αδικημάτων του Π.Κ., όπως κλοπές, ληστείες ,φθορές ξένης ιδιοκτησίας, πορνεία, ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, εμπρησμούς και άλλες αντικοινωνικές πράξεις. Οι περιπτώσεις αυτές αναφέρονται σε πραγματικά περιστατικά και έχουν επιλεγεί ενδεικτικά από τις εκατοντάδες υποθέσεις ανηλίκων, που απασχόλησαν τον κ. Δημηνά κατά την μακρόχρονη υπηρεσία του ως Επιμελητή Ανηλίκων.

Στόχος του πονήματος είναι η παρουσίαση των ποικίλων κοινωνικών κινδύνων, που απειλούν τους νέους κατά το κρίσιμο στάδιο της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους και η ευαισθητοποίηση των γονέων και όσων άλλων ασχολούνται με τους νέους πάνω στα αίτια που οδηγούν τους ανηλίκους σε παραβατική συμπεριφορά ,προκειμένου να παίρνουν εγκαίρως τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα.

{jlex}flickr:72157694019091662{/jlex}

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69