Παρουσιάστηκε το «Ιντερμέτζο σε 11/8» του Γιάννη Γεωργουδάκη στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το νέο του βιβλίο με τίτλο "ΙΝΤΕΡΜΕΤΖΟ ΣΕ 11/8" παρουσίασε στην Βέροια ο Γιάννης Γεωργουδάκης.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Ημαθίας και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαΐου, στην φιλόξενη αίθουσα της Sala του Πολυχώρου ΕΛΙΑ.
Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Μαριάννα Λούκα, η οποία είπε ότι ο Γιάννης Γεωργουδάκης είναι προσωπικός φίλος, αλλά και της Ένωσης, ενώ παρουσίασε και το βιογραφικό του.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Φιλόλογος Δημήτρης Ταχματζίδης, ο οποίος μίλησε για το βιβλίο. «... Η λέξη ιντερμέτζο είναι λατινογενής και προέρχεται από την λέξη intermedius < inter + medius > που σημαίνει ανάμεσα στο μέσο. Ο όρος ιντερμέτζο στην μουσική δηλώνει την παρεμβολή ανάμεσα σε δύο πράξεις... Εκτιμώ ότι η δημιουργία αυτού του βιβλίου είναι μία παρεμβολή ανάμεσα σε δύο χρονικά σημεία. Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στη μέση της ηλικίας του, δηλαδή στο ιντερμέτζο του, είναι και στην κατάλληλη θέση για μία κρίση της μέσης ηλικίας. Όχι μίας συναισθηματικής κρίσης που οδηγεί σε παλινδρόμηση ή παλιμπαιδισμό... Όταν λέω κρίση της μέσης ηλικίας εννοώ την διατύπωση μίας κριτικής άποψης για την ζωή και τον κόσμο. Αυτή την κριτική άποψη μπορεί να την προσφέρει μόνο η μέση ηλικία, η οποία είναι η ηλικία της ωριμότητας. Τότε μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον αξιοποιώντας το παρελθόν. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου, όλα τα διηγήματά του είναι μικρές ιστορίες που βασίζονται σε γράμματα, email, άρθρα... Αυτό κάνει ο συγγραφέας, αξιοποιεί το παρελθόν και το παρουσιάζει στο πρώτο του βιβλίο... Το βιβλίο κρύβει μεγαλείο ψυχής και μέσα από αυτό ανακαλύπτουμε τη νιότη και την αγάπη...», είπε μεταξύ άλλων.
Έπειτα τον λόγο πήρε ο Γιάννης Γεωργουδάκης, ο οποίος μίλησε για ποιον λόγο έγραψε το βιβλίο (δείτε το βίντεο).
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, όπου ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα που συνοδεύουν τα διηγήματα του βιβλίου και περιλαμβάνονται στο CD που συνοδεύει το βιβλίο.
Στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του και συνομίλησε με το κοινό.
Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι:
Θωμάς Λιόλιος, μαντολίνο
Ζωή Μάντζου, τραγούδι
Λάζαρος Μπίντσης, σαξόφωνο
Χαρίκλεια Ουρσουζίδου, βιολί – τραγούδι
Χρήστος Γεωργουδάκης, τραγούδι
Φωτεινή Γεωργουδάκη, τραγούδι
11 ιστορίες και 11 τραγούδια...
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
«και το μολύβι..., σαν μηχανή στο ρελαντί που περιμένει...
και το μολύβι πάντα εκεί, καραδοκεί...,
μήπως και σώσει ό,τι γεννάει η στιγμή
προτού παντοτινά χαθεί μέσα στο «τίποτα»...,
φαρμακερό στιλέτο η άκρη του, κεντάει,
γοργόφτερο καράβι το σκαρί του, ελεύθερο, περήφανο
αρμενίζει στην μοναξιά της αδειανής λευκής σελίδας..»
Οι φίλοι μου ψιθυρίζουν πως το οπισθόφυλλο σε ένα βιβλίο πρέπει να είναι «πιασάρικο». Να έχει κάτι το τραβηχτικό. Κάτι που να μαγεύει τον υποψήφιο αναγνώστη στην προσπάθειά του να βγει έστω για λίγο από τη σκληρή καθημερινότητα και να ταξιδέψει ανάλαφρα εκεί που... ένα ταπεινό μολύβι θα τον οδηγήσει.
Όμως..., πώς θα μπορούσα.
Οι μικρές μου ιστορίες φαντάζουν κυκλόθυμες, στεγνές και αγκομαχούνε εκβιαστικά, μέσα σε ατέλειωτα μικρά πισωγυρίσματα και σε θολά μελλοντικά θελήματα. Βασίζονται σε γράμματα που γράφτηκαν αλλά ποτέ τους δεν διαβάστηκαν, σε email που δεν έφτασαν στην ώρα τους, σε άχαρα ταξίδια και σε τηλέφωνα που είχανε πολύ θόρυβο για να ακουστούν. Μια από αυτές οφείλει την ύπαρξή της -αν είναι δυνατόν- σε μια ανάποδη διαφήμιση! Άλλη πάλι γράφτηκε με σήματα καπνού που τα πήρε ο αέρας και μια ακόμη βυθίστηκε σε μια θάλασσα φαντασίας στείρας και βουβής...
Περιεχόμενα
Προλογίζοντας παρέα με τον παππούλη
Το πρώτο γράμμα Σύστημα
Το δεύτερο γράμμα Δια βίου
Η διαφήμιση
Το τηλεφώνημα - Inferno σε πρώτο πρόσωπο
Το ταξίδι του Κωστάκη - Κέρατό μου uber alles
Το ταξίδι του Νώντα - Happy New Year
Email - Κόκκινα φτερά
Φαντασία - Το δόλωμα
Το ταξίδι του Γιάννη - Για τα παιδιά που χάθηκαν (στου δράκου το πηγάδι...)
Τα τρία γράμματα - Μια συνηθισμένη βραδιά με φίλους
Το τέλος - Ναυάγια και θρύψαλα
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ:
ΣΥΣΤΗΜΑ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ
FAUST (one night stand)
INFERNO (Γι' αυτούς που κάποτε)
ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ UBER ALLES (Bloody Mary)
HAPPY NEW YEAR
ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΤΕΡΑ 1 (το τετράδιο της μαθητρίας)
ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΤΕΡΑ 2 (γωνία)
ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ (προσκλητήριο νεκρών ονείρων)
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (Εύα)
ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ (Ψευδαισθήσεις)
ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ (Οι δυο παράδεισοι)
ΤΟ ΤΕΛΟΣ (ο καιρός περνάει)
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιάννης Γεωργουδάκης είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια, με καταγωγή από την Κρήτη. Εργάζεται σαν μόνιμος εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με σπουδές στην Φυσική και στα Ηλεκτρονικά, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην εκπαίδευση. Η πρώτη του εκδοτική προσπάθεια ήταν το 2010 και αφορούσε ένα επιστημονικό του πόνημα με θέμα την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Σήμερα είναι Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.
Δηλώνοντας -φανατικά- ερασιτέχνης μουσικός, ακροβατεί ανάμεσα σε νότες και γράμματα. Ως εκ τούτου, η ενασχόλησή του με την λογοτεχνία είχε αφετηρία και αφορμή τραγούδια που έγραψε σε διάφορες στιγμές της ζωής του και τα μετέφερε κατόπιν σε γραπτό λόγο.
Ανήκει στην άβουλη, βολική και απαρατήρητη γενιά των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, μια γενιά που ανδρώθηκε μέσα στον -μέχρι πρότινος- "μπαρόκ" νεοελληνικό πλανήτη επίπλαστης ευμάρειας και των χαμένων ιδανικών. Η χρονική αυτή διαδρομή αποτυπώνεται μέσα στα κείμενά του σκιαγραφώντας άλλοτε με νοσταλγική διάθεση, άλλοτε με κυνισμό κι άλλοτε με αγωνία παθογένειες, αγκυλώσεις και αγιάτρευτες πληγές, που σαν σκιά μας ακολουθούν ως τα σήμερα.
{jlex}flickr:72157668787849618{/jlex}