BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Εκδήλωση με τίτλο "Εθνογραφία και Ποίηση" διοργάνωσε ο Ποιητικός Πυρήνας στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Ο Ποιητικός Πυρήνας διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Εθνογραφία και Ποίηση» με τον Καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλη Νιτσιάκο, το Σάββατο 14 Απριλίου, στο καφέ ''εκτός χάρτη'' της papatzikou art-gallery.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν τα μέλη του Ποιητικού Πυρήνα, που σήμερα αποτελούνταν από τους Βασίλη Δασκαλάκη, Δημήτρη Καπετανάκη, Παύλο Παρασκευαΐδη, Σούλη Λιάκο, Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ συμμετείχε και ο Αλβανός Ποιητής Σωτήρης Καράντζα.

Η εκδήλωση είχε ως σκοπό να συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με τις ορολογίες Εθνογραφία, Ποίηση αλλά και την διαφορετικότητα των ανθρώπων, η οποία μπορεί να γίνει μέσω επικοινωνίας.

Ο Παύλος Παρασκευαΐδης είπε ότι η Εθνογραφία είναι μία μορφή έρευνας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ανθρωπολογία…

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Καπετανάκης μίλησε για την σχέση Ποίησης και Εθνογραφίας. Αναφέρθηκε στους ποιητές Μάρκο Μέσκο και Μιχάλη Γκανά στων οποίον τα έργα κυριαρχεί το στοιχείο της ιθαγένειας και διάβασε ποιήματά τους.

Ακολούθησε ο Σούλης Λιάκος ο οποίος μίλησε για την συναισθηματική ταύτιση των πραγμάτων και τα σημεία ταύτισης με τον Βασίλη Νιτσιάκο.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Καθηγητής Βασίλης Νιτσιάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πως και γιατί καταφεύγει στην ποίηση. Έπειτα διάβασε ένα επιστημονικό του κείμενο, απαλλαγμένο από τις συμβάσεις της επιστήμης, με έναν λόγο που προσεγγίζει την ποίηση και η ποίηση είναι απελευθερωτική. Όταν δηλαδή δεν μπορεί να πει αυτό που θέλει με την ψυχή του μέσω του επιστημονικού λόγου, το λέει μέσω της ποίησης. Κι ακολούθησε με ποιήματά του από τις συλλογές του.

Κλείνοντας ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Βασίλης Νιτσιάκος είναι Καθηγητής της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Folklife studies στο Πανεπιστήμιο του Leeds και διδακτορική διατριβή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Από το 1989 είναι μέλος ΔΕΠ στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζεται σε ζητήματα κοινωνικών μετασχηματισμών των παραδοσιακών δομών, συγκρότησης και χρήσης του 'παραδοσιακού' πολιτισμού, διαλόγου της λαογραφίας με άλλες επιστήμες, καταγραφής και μελέτης του μουσικού πολιτισμού, ενώ στην τρέχουσα δεκαετία εστιάζει το ενδιαφέρον του σε θέματα μετανάστευσης, ταυτοτήτων και εθνογραφίας συνοριακών περιοχών στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα.

{jlex}flickr:72157693864291911{/jlex}

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69