Το δεύτερο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Βέροια – Ερατεινή Ημαθία» παρουσιάστηκε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το δεύτερο τεύχος του νέου επιστημονικού περιοδικού της Βέροιας κι όλης της Ημαθίας με τίτλο «Βέροια – Ερατεινή Ημαθία» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας Αντώνης Γκαλίτσιος και ο εκδότης – συντάκτης – επιμελητής του επιστημονικού περιοδικού Δρ. Καθηγητής Αντώνης Μιχ. Κολτσίδας, ο οποίος στη συνέχεια συντόνισε την παρουσίαση των εργασιών.
Ο κος Κολτσίδας είπε ότι «στο περιοδικό εκτυπώνουμε τις σκέψεις και τις έρευνές μας με την γενναιόδωρη προσφορά του καταξιωμένου συμπολίτη μας εκδότη – καθηγητή Γεράσιμου Καλλιγά, εκτυπωμένο από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Λέξις και τις Εκδόσεις Super Course».
Το περιοδικό προσφέρεται δωρεάν στους συνεργάτες του περιοδικού, σε ενδιαφερόμενους με τα αντίστοιχα επιστημονικά θέματα και σε βιβλιοθήκες μορφωτικών και επιστημονικών μονάδων και φορέων. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε και τα δύο περιοδικά στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, ενώ υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή στη ΜΕΔΟΥΣΑ, το ψηφιακό αποθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, στην διευθυνση http:\\medusa.libver.gr.
Το νέο περιοδικό «Βέροια – Ερατεινή Ημαθία» γεννήθηκε από την άμεση αναγκαιότητα της διατήρησης της πάλαι ποτέ της ζώσας και ρέουσας τοπικής ιστορίας της περιοχής μας. Στηρίζεται στο πολιτισμικό κι επιστημονικό δυναμικό όσον κατάγονται από την Βέροια, την ευρύτερη Ημαθία, τους ομογενείς, όσους κατά καιρούς έζησαν στην περιοχή ή έχουν συγγραφικά δεδομένα που αφορούν την περιοχή μας.
Το περιοδικό επίσης στηρίζεται στην συμπαράσταση των συμπολιτών. Είναι «ανοιχτό» δηλαδή σε όσους ερευνούν και δημιουργούν ευρύτερο επιστημονικό και πολιτισμικό έργο – δηλαδή Ιστορία, γιατί «η Ιστορία ως επισκέπουσα επιστήμη υπηρετεί όλες τις επιστήμες και τις δραστηριότητές τους»˙ δεν αναφέρεται μόνο στους ιστορικούς, αλλά σε οποιονδήποτε παράγει «Ιστορία»˙ γιατί «ό,τι σταματάει να γίνεται τώρα, την ίδια στιγμή, αυτόματα, γίνεται Ιστορία».
Το νέο περιοδικό μεταφέρετε στις επόμενες γενιές, αφού αποτελεί «εργαλείο» ιστορικής έρευνας και προσφοράς στη διαχρονική Ιστορία της Βεροίας-Ημαθίας και στοχεύει στην ενάσκηση της τοπικής αυτογνωσίας.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι 17 συνεργάτες του περιοδικού, οι οποίοι αναφέρθηκαν πρωτότυπα έργα τους.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ, Στέλεχος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας: «Σωσσίδειο Γηροκομείο Βεροίας». Μεταρρυθμιστικές απόπειρες σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, αντιμετωπίζοντας ενστικτωδώς το γήρας των δομών και προσβλέποντας στο γέρας των οργανωμένων αλλαγών.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ, Καθηγητής – Εκδότης: Επίσκεψη του δημοσιογράφου Γ. Β. Τσοκόπουλου στη Βέροια τον Οκτώβριο του 1912.
Δρ. Δρ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧ. ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ, Καθηγητής, Φιλόλογος – Ιστορικός: Εθνολογική, γλωσσική και γεωγραφική σύνθεση του ελληνοβλαχικού στοιχειού στα βαλκάνια.
Δρ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αναγεννητικής Ιατρικής και Κυτταρικής Βιολογίας, Ιατρικό Πανεπιστήμιο Νότιας Καρολίνας, Τσάρλεστον, Νότια Καρολίνα, ΗΠΑ.
Δρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΚΡΗΣ, Πρωτοπρεσβύτερος Οικουμενικού Θρόνου: Ενωτικές απόπειρες ορθοδοξίας και παπισμού κατά τον 13ο και τον 14ο αιωνα.
Δρ. ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥΝΙΔΟΥ, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμματισμού Δήμου Βεροίας, Εντεταλμένη Διδάσκουσα Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Η στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Βεροίας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020: Μια απόπειρα αναζωογόνησης των ιστορικών τόπων μέσα από την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΠΥΡΙΝΟΣ, Πτυχιούχος Παιδαγωγικών και Οικονομικών Επιστημών: Επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό προφίλ των μελών της σχολικής διοίκησης στη Βέροια στα 1892-1923.
Mρ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΝΤ. ΚΟΛΤΣΙΔΑ, Φιλόλογος, Καθηγήτρια: Ο βίος και το έργο του Λουκή Ακρίτα, περιγραφή του δημοσιογραφικού και πολιτικού του έργου.
Mr. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ, Dipl. Ing. Elektrotechnik (Tech. Informatik), M. Sc. in Environmental Protection: Καταλληλότητα μιας προταθείσας θέσης για εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στο νομό Ημαθίας.
Mρ. ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΠΥΡΙΝΟΣ, Θεολόγος, Καθηγητής: «Κατάλογος των χειρογράφων και εντύπων βιβλίων της βιβλιοθήκης της ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου «Σκήτης Βεροίας» υπό του μητροπολίτου Βεροίας και Ναούσης Σωφρονίου Σταμουλη, εν έτεσι 1927 (απρ. 29 / μ. 13)».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ι. ΒΑΣΙΑΔΗΣ, Ιατρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός: Η διαχρονική Δευτεροβάθμια Περίθαλψη στην Ημαθία.
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ, Δικηγόρος, Ερευνητής – Συγγραφέας της Ιστορίας και Λαογραφίας του Ρουμλουκιού: Η βυζαντινή οικογένεια των Καβάσιλα και το τεκμαιρόμενο ζευγηλατειό της στη θέση της σημερινής Καβάσιλας Ημαθίας.
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΟΝΤΑ, Φυσικός, Καθηγήτρια: Δημήτριος Αργυριάδης, ο λόγιος δάσκαλος των σχολών της Βεροίας (1863-1874).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΟΡΔ. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ, Πτυχιούχος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου («Ελληνικός Πολιτισμός»), Ερευνητής, Ποιητής: Η Νάουσα του μεσοπολέμου: Πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΆΙΤΣΗΣ, Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας: Οι κοινωνικές τάξεις της Νάουσας στα χρόνια της βιομηχανικής άνθισης και η συμμετοχή τους στον λαϊκό πολιτισμό.
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Ιστορικός Ερευνητής – Συγγραφέας: Το άναμμα του «Καρτσιούνου» στη Νάουσα και ο συμβολισμός της φωτιάς στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, ένα έθιμο με αρχαιοελληνικές καταβολές.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ, Υποστράτηγος ε.α.: Κέντρο Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας – Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας.
Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη ο π. Στυλιανός Μακρής, ο εκπρόσωπος του νέου Διοικητή της Ι Μεραρχίας Πεζικού κ. Πέτρου Δεμέστιχα, ο Διοικητής του Τμήματος Επιμόρφωσης τους Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας Διονύσης Κούγκας και πλήθος πολιτών.
{jlex}flickr:72157667124315468{/jlex}