BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Ξύπνησαν μνήμες από την Παιδόπολη στην παρουσίαση του βιβλίου της Αντωνίας Χαρίση (φωτογραφίες)

Στα πλαίσια της Ζ΄ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2017 η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η ) διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου της Αντωνίας Χαρίση με τίτλο: «Παιδόπολη “Καλή Παναγιά”. Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, στον δεύτερο όροφο του Χώρου Τεχνών Βέροιας.

Η Ολυμπία Μπέτσα, Φιλόλογος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Μ.Ι.Π.Η. χαιρέτισε και συντόνισε την εκδήλωση. Μίλησε για το ιστορικό και τις δράσεις της Ε.Μ.Ι.Π.Η., όπως και για το πρόγραμμα της έβδομης Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού . Επιπλέον αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως και στο βιβλίο, όπου η συγγραφέας με ευαισθησία κατέγραψε το ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Εμμανουήλ Ξυνάδας, δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας – Γραμματέας της Ε.Μ.Ι.Π.Η. ο οποίος ανέλαβε το σχεδιασμό και την επιμέλεια της φωτογραφικής έκθεσης, που εκτίθεται στον 2ο όροφο του Χώρου Τεχνών. «Το φωτογραφικό υλικό εμπεριέχεται στο βιβλίο κι απεικονίζει μνήμες της παιδικής ηλικίας των παιδιών. Ατομικές μνήμες κάποιων παιδιών που βρίσκονται ανάμεσά μας, που έγιναν συλλογικές. Στηρίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες. Μεταφέρει συναισθήματα όπως πόνο, αγάπη, σεβασμό, αξίες κ.α. Η έκθεση μεταφέρει τη θέση των παιδιών τα μετεμφυλιακά χρόνια», συμπλήρωσε.

Τον λόγο πήρε ο Ιωάννης Μπέτσας – Επικ. Καθ. Παν. Δυτ. Μακεδονίας, ο οποίος παρέθεσε συγκεκριμένες στιγμές των πρωταγωνιστών που βρέθηκαν ανάμεσά μας.

«Το βιβλίο μας μεταφέρει στην μετεμφυλιακή περίοδο και αφορά την πιο ευάλωτη ομάδα, τα παιδιά. Περιέχει αρχειακές πηγές και μαρτυρίες παιδιών που έζησαν σε παιδοπόλεις... Ο λόγος είναι γλαφυρός... Το οδοιπορικό ξεκινά το 1947 κι αφηγείται μνήμες. Ένα βιβλίο γεμάτο από εμπειρίες από την καθημερινότητα, τα παιχνίδια, τις εκδρομές, τις κατασκηνώσεις, την φιλαρμονική... Ένα βιβλίο που δίνει φωνή στους σιωπηλούς...», είπε μεταξύ άλλων. Τέλος, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η συγγραφέας - εκπαιδευτικός Αντωνία Χαρίση.

Όπως είπε η συγγραφέας για την συγγραφή του βιβλίου έκανε εξαντλητική έρευνα, 2 χρόνων. Συγκινημένη μίλησε για τις μνήμες τις από τις επισκέψεις της ως παιδί στην Παιδόπολη της «Καλής Παναγιάς» και για τα παιδιά που γνώρισε. «Το βιβλίο δένει αρμονικά τις μαρτυρίες των παιδιών (αριστερών και δεξιών) καθώς και του προσωπικού, που έζησαν στην Παιδόπολη. Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύει τις περιγραφές. Το βιβλίο είναι βιβλίο τοπική ιστορίας, αφιερωμένο στα παιδιά, γραμμένο με γλαφυρό τρόπο, που εγείρει τα συναισθήματα και περιγράφει πειστικά τη ζωή στην Παιδόπολη. Για δύο χρόνια, την εποχή που έγραφα το βιβλίο, με συντρόφεψαν τα 480 παιδιά της Παιδόπολης, από 1,5 έως 13 ετών. Νιώθω ικανοποιημένη από τη δουλειά που έγινε, καθώς το βιβλίο έχει σταλεί μέχρι την Αυστραλία, όπου βρίσκονται παιδιά που έζησαν σε παιδοπόλεις», είπε η συγγραφέας.

Έπειτα προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ με φωτογραφικό υλικό, αφήγηση και μαρτυρίες παιδιών.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, ένας κύριος που έζησε ως παιδί στην «Καλή Παναγιά», βαθιά συγκινημένος αφηγήθηκε κάποιες από τις εμπειρίες του.

{jlex}flickr:72157685558314872{/jlex}

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69