Ο Γιάννης Τσιαμήτρος παρουσίασε το βιβλίο του «Η Ελληνική Παράδοση» στη Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το βιβλίο «Η Ελληνική Παράδοση» του Ιωάννη Τσιαμήτρου, από τις Εκδόσεις iWrite, παρουσιάστηκε την Δευτέρα 22 Μαΐου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η εκπαιδευτικός & καλλιτέχνιδα, Ελένη Αναγνώστου.
Για το βιβλίο μίλησε ο δάσκαλος και χοροδιδάσκαλος, Φώτης Πανανόπουλος.
Ο κος Πανανόπουλος αναφέρθηκε πρώτα στον άνθρωπο Γιάννη Τσιαμήτρο κι έπειτα στο έργο του βιβλίου, χωρίς να παραλείψει να κάνει την καλοπροαίρετη κριτική του, στα γραμμένα - λεγόμενα του βιβλίου. «Ο Γιάννης είναι ένας αγνός υπηρέτης της παράδοσης, του πολιτισμού… Με αυτό το βιβλίο θέλει να δώσει ένα σημείο έμπιστης αναφοράς για τον ερευνητή του μέλλοντος κι αυτό γιατί είναι από τους λίγους εναπομείναντες βιωματικούς χορευτές… Ο όρος παράδοση σημαίνει ποιότητα και αξιοπιστία. Το βιβλίο πραγματεύεται τον παραδοσιακό γάμο στην Ελλάδα, τα έθιμα του 12μηνου, τις εποχές, τα έθιμα, τις ονομασίες των μηνών, τους παραδοσιακούς χορούς, τους ερευνητές, τις ονομασίες των παραδοσιακών χορών, τους ρυθμούς, τους χορούς ανά περιοχή, την παραδοσιακή μουσική, τα παραδοσιακά όργανα, το δημοτικό τραγούδι, τα τοπωνύμια, τα εδέσματα, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα παιχνίδια, τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες, τις αξίες επαφής των νέων με τις λαϊκές γιορτές, τους παραδοσιακούς χορούς, τα εδέσματα κ.α… Το βιβλίο διαβάζετε ευχάριστα και σίγουρα γινόμαστε πιο σοφοί».
Παράλληλα, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, ο οποίος μίλησε για 4 σημαντικά θέματα.
1ον Γιατί Ελληνική παράδοση;
2ον Γιατί κάποιος να διαβάσει το βιβλίο;
3ον Ποιες λύσεις προτείνει στη σύγχρονη πραγματικότητα
4ον Ποια είναι η δομή του βιβλίου;
«Το πόνημα αυτό δεν αποτελεί επιστημονική μελέτη, είναι η εργασία ενός λαϊκού ερευνητή με βιώματα και μακρόχρονη εμπειρία», συμπλήρωσε.
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τα τμήματα του Χορευτικού Ομίλου Βέροιας (παιδικό & ενηλίκων) και από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας.
Στο μουσικό σχήμα ήταν οι Μελορυθμοί Ημαθίας.
{jlex}flickr:72157681024372284{/jlex}