Το ΚΚΕ παρουσίασε στην Βέροια το βιβλίο "Δικτατορία 1967 - 1974, κείμενα και ντοκουμέντα" (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Δευτέρα την βιβλιοπαρουσίαση με θέμα "Δικτατορία 1967 - 1974, κείμενα και ντοκουμέντα" που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η παρουσίαση έγινε στον πολυχώρο της Ελιάς στις από τον Σιδηρόπουλο Γιώργο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Στην τοποθέτησή του ανάφερε ότι η συγκεκριμένη έκδοση δεν καλύπτει όλα τα ζητήματα αλλά βαθαίνει την μελέτη και τα ζητήματα που προκύπτουν και αποτελεί πρόπλασμα του δοκιμίου του κόμματος για την συγκεκριμένη περίοδο.
Σημείωσε ότι η μελέτη γίνεται για να βγουν διδάγματα ώστε η ταξική πάλη να είναι νικηφόρα.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις αιτίες του πραξικοπήματος, λέγοντος ότι δεν έγινε για να αποτρέψει τον κομμουνισμό, ούτε ήταν έργο επίορκων αξιωματικών αλλά οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην ένοπλη σύγκρουση 1946-1949.
Σημείωσε ότι η δικτατορία γεννήθηκε από την κρίση του πολιτικού συστήματος, με στόχο να το βγάλει από την κρίση και να δημιουργήσει ένα υγιές πολιτικό σύστημα με αντικομουνιστικό προφίλ.
Ο κ. Σιδηρόπουλος είπε ακόμη ότι η χούντα προκάλεσε αμηχανία στις τάξεις τις ΕΟΚ αλλά οι σχέσεις των κρατών μελών με την Ελλάδα συνεχίστηκαν. Από την άλλη είπε, η Σοβιετική Ένωση κατήγγειλε την χούντα, σταμάτησε να ναυλώνει Ελληνικά πλοία και διέκοψε τις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ οι σοσιαλιστικές χώρες πρωτοστάτησαν με πράξεις αλληλεγγύης.
Ακόμη υπογράμμισε ότι οι καπιταλιστές επωφελήθηκαν από την χούντα ενώ από την άλλη η χούντα προσπάθησε να προσεταιριστεί ορισμένα λαϊκά στρώματα (εργάτες και αγρότες) αλλά μετά το 1972 οι λαϊκές αντιδράσεις άρχισαν να αυξάνονται.
Ο κ. Σιδηρόπουλος είπε ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν συνάντηση λαϊκή αντίδραση λόγω έλλειψης προετοιμασίας ενώ αμέσως στήθηκε ο στρατιωτικός και αστυνομικός μηχανισμός στο πλάι της χούντας. Ο πλήρης έλεγχος του κρατικού μηχανισμού ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση αξιωματικών στην κυβέρνηση.
Σημείωσε ακόμη ότι η λαϊκή αντίδραση αυξήθηκε σιγά σιγά και κορυφώθηκε με το Πολυτεχνείο και κλείνοντας αναφέρθηκε στην στάση του ΚΚΕ στην συγκεκριμένη περίοδο.
{jlex}flickr:72157681705916531{/jlex}