Παρουσιάστηκε στην Βέροια το βιβλίο του Γιώργου Δάμτσιου "Μέχρι την τελευταία του ανάσα"
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27/1 στον πολυχώρο Ελιά στη Βέροια και υπό τους ήχους ατμοσφαιρικής μουσικής, το βιβλίο του Γιώργου Δάμτσιου «Μέχρι την τελευταία του ανάσα». Πρόκειται για την πρώτη λογοτεχνική εμφάνιση του συγγραφέα, που τολμά με ένα είδος, το ατμοσφαιρικό, μεταφυσικό θρίλερ, όχι τόσο διαδεδομένο για τα ελληνικά δεδομένα. Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη» της Ημαθίας Αλέκος Χατζηκώστας και ο δημοσιογράφος Ζήσης Πατσίκας, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο Νίκος Κουρουζίδης, φιλόλογος και ηθοποιός στη θεατρική ομάδα «Έκφραση» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Το συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος Αντώνης Χατζηκυριακίδης.
Ο Ζήσης Πατσίκας υπογράμμισε: ««Η χρονιά μου ξεκίνησε με το βιβλίο του Γιώργου Δάμτσιου, ένα βιβλίο που μπορεί να σε ταξιδέψει, με εξοντωτικά περιγραφικές εικόνες που συνδέει με μαεστρία ο συγγραφέας. Ο τόπος μας έχει αναδείξει σημαντικά συγγραφικά επιτεύγματα και συγγραφείς, με κοινή αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση του τόπου μας. Ελάχιστοι τόλμησαν τη μυθοπλασία, κάτι πιο μοντέρνο. Ένα επόμενο βήμα είναι η μετάφραση του βιβλίου για να συνεχιστεί και σε άλλους τόπους. Είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει τα όρια της Βέροιας».
Με μια αναφορά σε ένα αξέχαστο τραγικό γεγονός που συγκλόνισε τον πλανήτη, πήρε το λόγο ο Γιώργος Δάμτσιος. Ένα ντοκιμαντέρ για το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό και οι εκατομμύρια άνθρωποι που μέσα σε μια στιγμή άλλαξε η ζωή τους, ήταν η τροφή για το βιβλίο. «Πως ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζει τη ζωή σου. Η ιστορία της μητέρας που αναγκάστηκε να θυσιάσει ένα παιδί για να μη χάσει και τα δυο, με βάλανε σε σκέψεις για το απίστευτο δίλημμα στο οποίο μπορεί να μπει ένας άνθρωπος. Όλα αυτά αποτέλεσαν τροφή για το βιβλίο», ανέφερε ο συγγραφέας, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό.
Κατά την παρέμβαση του ο Αλέκος Χατζηκώστας έκανε μία γενικότερη αναφορά στο είδος αυτός της Λογοτεχνίας που χαρακτηρίζεται ως «τρόμου», «φαναστική» ή «νεογκότθικ» ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο του βιβλίου σημείωσε ότι κινείται στο πλαίσιο των ταινιών «Το μωρό της Ρόζμαρυ» και «Προφητεία» και σημείωσε: "Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει την ιστορία του ξεκινώντας media res με τον διάλογο ανάμεσα στον Ρομπ και τον ψυχίατρο προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες-συνθήκες της μετατροπής του σε εγκληματική φυσιογνωμία. Ευδιάκριτη η αληθοφάνεια της συνεδρίας-ανάκρισης καθώς ακολουθεί πιστά τους κανόνες που απαιτεί στοιχείο που αναδεικνύει τη γνώση του συγγραφέας των ανακριτικών διαδικασιών αλλά και των ψυχογραφικών κανόνων. Εξάλλου πέρα από τη σκηνή αυτή η διείσδυση στα μύχια της ψυχής των ηρώων αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κειμένου και ίσως μια από τις επιδιώξεις του συγγραφέα. Η αφήγηση εξελίσσεται σχεδόν ισσόροπα με το διάλογο που επιτρέπει σον αναγνώστη να παρακολουθήσει τους ήρωες μέσα από τα λόγια τους και τις σκέψεις τους χτίζοντας έτσι το ήθος τους με δυναμικό τρόπο. Αλλά και η περιγραφή που σαφώς χρησιμοποιείται λελογισμένα εξυπηρετεί την ανάγκη παρουσίασης των προσώπων και αποτύπωσης της ατμόσφαιρας που ο συγγραφέας θέλει να δημιουργεί σε κάθε περίπτωση".