BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

Α. Γκαλίτσιος: "Ναι, μια δημόσια βιβλιοθήκη μπορεί να καινοτομήσει"

vivliothiki isogeio

Αυτό το καλοκαίρι, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library μας καλεί να ανακαλύψουμε από την αρχή, τους μαγικούς κόσμους που κρύβονται στη βιβλιοθήκη. Μία από τις βιβλιοθήκες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βεροίας, μια βιβλιοθήκη που τιμήθηκε από τον Ίδρυμα Bill & Melinda Gates καθώς έχει επιφέρει θετικές αλλαγές στις ζωές των πολλών ανθρώπων που εξυπηρετεί! Αυτή η συμμετοχή, ήταν η αφορμή για να έχουμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, σχετικά με τις βιβλιοθήκες της σύγχρονης εποχής, με τον αναπληρωτή διευθυντή της Αντώνη Γκαλίτσιο.

Κύριε Γκαλίτσιο, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βεροίας είναι... βιβλιοθήκη; Και γιατί;

Φυσικά και είναι Βιβλιοθήκη αλλά όχι μία παραδοσιακή Βιβλιοθήκη. Διαθέτει μία ιδιαίτερα σημαντική συλλογή 130.000 τεκμηρίων. Τα τελευταία χρόνια οι Βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν, ακολουθούν τις εξελίξεις και προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου για πληροφόρηση, μάθηση και ψυχαγωγία. Έτσι, η συλλογή μας, εκτός από βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, περιλαμβάνει cd, dvd, kindles, tablets, επιτραπέζια παιχνίδια, έργα τέχνης ακόμα και φωτογραφική μηχανή, η οποία είναι διαθέσιμη για δανεισμό. Επιπλέον διαθέτει 17 υπολογιστές για δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στο τμήμα των υπολογιστών υπάρχει εγκατεστημένο πρόγραμμα συνθετικής ομιλίας για την υποστήριξη ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες. Επιπλέον υπάρχουν εργαστήριο με 3d printer, χώρος μελέτης, χώρος έμπνευσης, εργαστήρι πολυμέσων (media lab), ένα πολύχρωμο και ανανεωμένο παιδικό τμήμα, τμήμα τοπικής ιστορίας. Ένας φιλόξενος χώρος, ελεύθερος και ανοιχτός σε όλους.

Πως μπορεί μια δημόσια βιβλιοθήκη να καινοτομήσει;

  • Με το να ακούσει τι έχει να της πει ο κόσμος, οι επισκέπτες της, τα μέλη της.
  • Με το να παρακολουθεί τις τάσεις και τις εξελίξεις στον κόσμο και να προσπαθήσει να τα παρουσιάσει στο κοινό της.
  • Με το να τολμά.

Αυτό μπορεί να συμβεί με απλά πράγματα. Εδώ και 3 περίπου χρόνια, μέλη της βιβλιοθήκης μας, μέσα από τις ερωτήσεις που μας έκαναν μας ώθησαν στο να ξεκινήσουμε να προσφέρουμε και «κοινωνικές υπηρεσίες». Έτσι βοηθάμε τον κόσμο να συμπληρώσει το βιογραφικό του, να κάνει αίτηση για την κατασκήνωση, για το επίδομα θέρμανσης, για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κλπ.

Για ποιο λόγο τιμήθηκε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας με το βραβείο «Access to Learning Award 2010″ από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation;

Στην επίσημη ανακοίνωση που έκανε το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates αναφέρει τα παρακάτω: «Το Βραβείο Πρόσβαση στη Μάθηση 2010 του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates τιμά τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ως επιτυχές πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180.000 ανθρώπων.»

Η Deborah Jacobs, Διευθύντρια της πρωτοβουλίας Διεθνείς Βιβλιοθήκες (Global Libraries) για το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates είπε «Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει φέρει θετικές αλλαγές στις ζωές των πολλών ανθρώπων που εξυπηρετεί».

Ο Βασίλης Ν., οδηγός ταξί – τακτικό μέλος της βιβλιοθήκης, όταν τον ρώτησαν για το βραβείο είπε: «οι Βεροιώτες είχαν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τη Βιβλιοθήκη μας πολύ πριν την ανακαλύψει ο Bill Gates. Είναι το κάτι άλλο»

Εμείς, όσοι εργαζόμαστε στη βιβλιοθήκη της Βέροιας, συμφωνούμε με την άποψη του Βασίλη Ν. και λέμε ότι η Βιβλιοθήκη μας είναι «το κάτι άλλο» και καλούμε όλο τον κόσμο να τη γνωρίσει. Οφείλουμε να αναφέρουμε την καταλυτική συμβολή του κ. Γιάννη Τροχόπουλου, ο οποίος οραματίστηκε τη νέα μορφή της βιβλιοθήκης, την έκανε πραγματικότητα και την οδήγησε σε αυτή τη μεγάλη διάκριση.

Πως λειτουργεί η Βιβλιοθήκη;

Η Βιβλιοθήκη είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στηρίζει τη λειτουργία της στους ελάχιστους πόρους του Υπουργείου και σε δωρεές ιδιωτών και άλλων οργανισμών (χρηματικές δωρεές ή σε είδος). Οι κάτοικοι του Νομού και όχι μόνο, νιώθουν περήφανοι και στηρίζουν τη Βιβλιοθήκη που έφερε μία τόσο σημαντική διάκριση στον τόπο τους.

Παρατηρείτε κάποια διαφοροποίηση της αναγνωστικής συμπεριφοράς τους τελευταίους μήνες; Και στην εποχή της κρίσης γενικότερα;

Αναμφισβήτητα οι αναγνωστική συμπεριφορά των ανθρώπων αλλάζει σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής. Η βιβλιοθήκη μας εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα για τα ελληνικά δεδομένα και δανείζει περίπου 200.000 τεκμήρια το χρόνιο. Παρατηρούμε ότι οι σταθερές αξίες εξακολουθούν να είναι η κλασσική λογοτεχνία και η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν βιβλία ιστορικά ή οικονομικά. Είναι πολύ ευχάριστο ότι δανείζονται πολλά παιδικά βιβλία. Μερικές από τις πιο συχνές εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι αναγνώστες μας είναι «Δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση. Δανείζομαι 10 βιβλία κάθε μήνα» και φυσικά «θα ήθελα να μου προτείνεται ένα βιβλίο καλογραμμένο, ευχάριστο, χωρίς καθόλου στεναχώρια».

Ποιο βιβλίο θα συνιστούσατε στον κόσμο;

H πρότασή μας είναι το διπλό εικονογραφημένο παραμύθι, από τη φετινή καλοκαιρινή εκστρατεία,»Μαλάλα: ένα γενναίο κορίτσι / Ικμπαλ: ένα γενναίο αγόρι» της Jeanette Winter, εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που μέσα από την ιστορία δύο παιδιών από το Πακιστάν μας γνωρίζει τον αγώνα τους για ελευθερία και εκπαίδευση. Ο Ικμπαλ πάλεψε για την ελευθερία του και η Μαλάλα, που η ιστορία της είναι ευρέως γνωστή και η οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, πάλεψε και παλεύει για το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Δυο ιστορίες που μπορούν να πληροφορήσουν και να εμπνεύσουν μικρούς και μεγάλους.

Πόσο σημαντικό είναι ότι από φέτος την Καλοκαιρινή Εκστρατεία υποστηρίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη;

H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος βρίσκεται στη διαδικασία μεταστέγασής της στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο ρόλος της είναι ο συντονισμός και η υποστήριξη των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας. Η φετινή συνεργασία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια στενότερη σχέση μεταξύ των βιβλιοθηκών της χώρας με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την προσέλκυση νέων αναγνωστών.

Ποιος είναι ο στόχος της Καλοκαιρινής Εκστρατείας;

Στόχος είναι η προώθηση της ανάγνωσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας για παιδιά και εφήβους.

Ποιο είναι το θέμα της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας και ποια η μέχρι τώρα ανταπόκριση;

Το θέμα της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας είναι «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη...». Η βιβλιοθήκη θα γίνει μηχανή του χρόνου και τα παιδιά θα ταξιδέψουν στο παρελθόν και στο μέλλον, θα γίνει πειρατικό καράβι, ατελιέ διάσημων ζωγράφων, χώρα θαυμάτων, αρωματικός κήπος, μουσείο και πολλά άλλα. Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη. Οι επισκέψεις των παιδιών στη βιβλιοθήκη το καλοκαίρι αυξάνονται κατά πολύ όπως επίσης και ο δανεισμός των βιβλίων.

πηγή: www.thinkfree.gr Συνέντευξη στο Γιάννη Θ. Κεσσόπουλο

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69