tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Λογοτεχνικό ταξίδι φαντασίας στη Βέροια με τέσσερις νέες παρουσιάσεις βιβλίων

Η φαντασία και η λογοτεχνία συναντήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ στη Βέροια, στον Πολυχώρο Ελιά, όπου πραγματοποιήθηκε το λογοτεχνικό φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού 2026». Μύθοι, ποίηση και επικές αφηγήσεις άνοιξαν δρόμους σε διαφορετικούς κόσμους, μετατρέποντας την εκδήλωση σε ένα ταξίδι μέσα από τις πολλές όψεις της δημιουργικής φαντασίας.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε φίλους του βιβλίου και της φανταστικής λογοτεχνίας, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν τέσσερις νέες εκδόσεις από τις Συμπαντικές Διαδρομές, με τους δημιουργούς να παρουσιάζουν τα έργα τους και να μοιράζονται με το κοινό τις σκέψεις και τις ιδέες που γέννησαν τις ιστορίες τους.

Μια διαφορετική Μέδουσα από τη Βούλα Κοτσάλου

Η συγγραφέας Βούλα Κοτσάλου παρουσίασε το πέμπτο της βιβλίο με τίτλο «Η Μέδουσα και ο Ψίθυρος των Γοργόνων», μια ιστορία που αντλεί από τον γνωστό μύθο της Μέδουσας, αλλά τον ανατρέπει δημιουργικά.

Στο βιβλίο, η Μέδουσα δεν εμφανίζεται ως το τέρας της παράδοσης, αλλά ως μια παρεξηγημένη αρχόντισσα του βυθού, που ζει απομονωμένη μέχρι τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με μια νεαρή γοργόνα. Η αφήγηση συνδυάζει στοιχεία παραμυθιού με σύγχρονες ανησυχίες, όπως η περιβαλλοντική κρίση των θαλασσών, μεταφέροντας παράλληλα μηνύματα για την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου κόσμου.

Το βιβλίο παρουσίασε η Ειρήνη Αναγνώστου, η οποία αναφέρθηκε στις ηρωίδες-γοργόνες της ιστορίας και στον διπλό κόσμο που διατρέχει την αφήγηση: τον μυστηριώδη βυθό και τον κόσμο των ανθρώπων.

Ποίηση σαν καταφύγιο

Την πρώτη της ποιητική συλλογή παρουσίασε η Μαρκέλλα Πάρης με τίτλο «6 νέα κουάρκ και 6 λεπτόνια». Η συλλογή περιλαμβάνει δώδεκα ποιήματα, οργανωμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες, που εκφράζουν βασικές δυνάμεις της ανθρώπινης ζωής: τη λύτρωση, τη χαρά, την οδύνη και τις εσωτερικές αναζητήσεις.

Όπως ανέφερε η ίδια, η ποίηση αποτελεί για εκείνη ένα προσωπικό καταφύγιο. «Θέλω οι αναγνώστες να κάνουν δικά τους τα ποιήματα, να τα τραγουδήσουν και να τα αισθανθούν ως δικό τους βίωμα», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα τα ποιήματα της συλλογής να βοηθήσουν τους αναγνώστες να δουν τη ζωή από μια διαφορετική οπτική.

Ιστορίες γυναικών που παλεύουν με τη ζωή

Ο συγγραφέας Γιώργος Παλαιστής παρουσίασε το έβδομο βιβλίο του, «15 γυναίκες, 13 ιστορίες», μια συλλογή αφηγήσεων που φωτίζει την καθημερινότητα και τις προκλήσεις της εργαζόμενης γυναίκας.

Οι ηρωίδες του βιβλίου κινούνται ανάμεσα σε εργασία, οικογένεια και συχνά δύσκολες προσωπικές συνθήκες, ενώ κάποιες καλούνται να φροντίσουν και συγγενικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πολλές από τις γυναίκες των ιστοριών βρίσκονται σε ένα τέλμα, αναζητώντας έναν δρόμο διαφυγής. Κάποιες θα μπορούσαν να επιλέξουν τον εύκολο δρόμο, όμως επιλέγουν το σωστό, ακόμη κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τη δική τους ζωή ή εκείνη των αγαπημένων τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο συγγραφέας μίλησε για το θέμα κάθε ιστορίας και διάβασε μικρά αποσπάσματα, μεταφέροντας στο κοινό στιγμές από τις ζωές των ηρωίδων του.

Ένα επικό ταξίδι φαντασίας

Τέλος, ο Θωμάς Μοσχόπουλος παρουσίασε το βιβλίο «Αποστάτες», ένα μυθιστόρημα επικής φαντασίας που αποτελεί το τέταρτο έργο του και το πρώτο του μεγάλο μυθιστόρημα.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από πολέμους, περιπέτειες και δραματικές συγκρούσεις, απευθυνόμενη σε αναγνώστες που αγαπούν τα μεγάλα επικά αφηγήματα, όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια.

Το έργο συνδυάζει στοιχεία μυθολογίας με αναφορές στην πολιτική φιλοσοφία και τη φιλοσοφία της ιστορίας, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου η δράση συναντά τον στοχασμό.

Η λογοτεχνία ως αφορμή συνάντησης

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, οι συγγραφείς παρέμειναν στον χώρο συνομιλώντας με τους αναγνώστες και υπογράφοντας τα βιβλία τους, σε μια ζεστή και άμεση επαφή που έδωσε στο φεστιβάλ τον χαρακτήρα μιας πραγματικής γιορτής της λογοτεχνίας.

Για μια ακόμη φορά, το φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού» απέδειξε ότι η φαντασία μπορεί να ανοίξει δρόμους, να ενώσει δημιουργούς και αναγνώστες και να θυμίσει πως, μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου, ο κόσμος μπορεί πάντα να γίνει λίγο μεγαλύτερος.

View this gallery on Flickr

color feel banner

meta morfo22

kyriazis

sidiropoulos

studio 69