Το βιβλίο Η εβραϊκή κοινότητα της Βέροιας: ιστορία –τέχνη- προσωπογραφία» θα παρουσιαστεί στην Βέροια
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, θα χαρούμε να σας δούμε στην παρουσίαση του βιβλίου της Δρ Σταυρούλας Εμμανουήλ «Η εβραϊκή κοινότητα της Βέροιας: ιστορία –τέχνη- προσωπογραφία».
Θα μιλήσουν οι:
- Δημήτριος Ν. Κασαπίδης, Δρ. Ιστορίας (UJ) & Δρ. Ιστορίας της Τέχνης (ΔΠΘ)
- Πώλ Ι. Χάγουελ, Δρ. Φιλοσοφίας (UC Berkeley)
- Φώτης Δ. Κουτσουπιάς, Δρ. Παιδαγωγικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
- Νικόλαος Γ. Κανελλόπουλος, Ειρηνοδίκης ε. τ.
- Γιάννης Χ. Κουριαννίδης, Διευθυντής εκδόσεων περιοδικού Ενδοχώρα
- και η συγγραφέας
Το βιβλίο αποτελεί τη διπλωματική εργασία της συγγραφέως στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του περιοδικού Ενδοχώρα.
Η Σταυρούλα Εμμανουήλ γεννήθηκε στη Βέροια. Είναι τελειόφοιτος της σχολής Καλών τεχνών, πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών με ειδίκευση στην ιστορία, μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και Master στο University of Johannesburg, κάτοχος μεταπτυχιακού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, με θέμα την εβραϊκή κοινότητα της Βέροιας και διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) στο Τμήμα θεολογίας, Σχολής ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών. Έχει γράψει κριτικές, δοκίμια και παιδικά διηγήματα, πολλά από αυτά με ψευδώνυμο.
Στο βιβλίο της παρουσιάζει μέσα από τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, την ιστορική διαδρομή από την ίδρυση ως τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας, κατόπιν παρουσιάζει τα υλικά της κατάλοιπα όπως η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και η τέχνη που σώζεται σήμερα και τέλος τα πρόσωπα που απάρτιζαν την κοινότητα αυτή της Βέροιας. Στον επίλογο αναφέρονται τα συμπεράσματα ενώ στα παραρτήματα παρουσιάζονται, βιβλιογραφία, φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Όπως επισημαίνει, το ολοκαύτωμα ήταν η βασική αιτία για τον αφανισμό και την ολοκλήρωση της διαδρομής πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών εβραϊκών κοινοτήτων, με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του παγκόσμιου εβραϊκού πληθυσμού. Η Βέροια, σημειώνει η συγγραφέας, είναι ένας αυτοαναφορικός τόπος μνήμης. Όπως αναφέρει στο εξώφυλλο, η παρουσία η διαδρομή και ο αφανισμός της κοινότητας αυτής, είναι μία πτυχή του ιστορικού παρελθόντος της Βέροιας, την οποία η ίδια φιλοδοξεί να παρουσιάσει στις τρεις επιμέρους ενότητες της μεταπτυχιακής της εργασίας.