BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Εμ. Βλαχογιάννη "Η ιστορία της Μικρής Ιερουσαλήμ" - Ένα ταξίδι στο παρελθόν της Βέροιας

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η Ιστορία της Μικρής Ιερουσαλήμ» του βεροιώτη γιατρού Εμμανουήλ Γρ. Βλαχογιάννη, την Δευτέρα το βράδυ, αποτέλεσε μία μοναδική βραδιά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, φέρνοντας στο προσκήνιο το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν της πόλης. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Βέροιας και τον Εμπορικό Σύλλογο, αποτέλεσε όχι μόνο φόρο τιμής στο έργο του συγγραφέα, αλλά και μία γέφυρα που συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν της πόλης.

Η εκδήλωση συντονίστηκε και παρουσιάστηκε με ξεχωριστό τρόπο από τη δημοσιογράφο και πρώην δήμαρχο, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, η οποία μετέδωσε στον κοινό το κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας για τη Βέροια των περασμένων δεκαετιών. Στο οργανωτικό κομμάτι της βραδιάς καθοριστικό ρόλο έπαιξε η δημοσιογράφος Έλσα Φανάρα, η οποία συνέβαλε στον άψογο σχεδιασμό και την οργάνωση της εκδήλωσης.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, τόνισε τη σημασία του βιβλίου ως ένα έργο που φωτίζει σταθμούς στην ιστορία της Βέροιας. Ο Βλαχογιάννης, με μεράκι και αφοσίωση, αφηγήθηκε τα γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη του και κατέγραψε λεπτομέρειες που συνδέουν τον τόπο με τις μεγάλες ιστορικές στιγμές της ευρύτερης περιοχής.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου, με αναφορά στους προγόνους του συγγραφέα που υπήρξαν μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου το 1919, υπογράμμισε την εμπορική παράδοση της οικογένειας Βλαχογιάννη και τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της πόλης. Το επιχειρηματικό πνεύμα και η αγάπη για τον τόπο κληροδοτήθηκαν στις επόμενες γενιές, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του εμπορίου της Βέροιας.

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Μπλατσιώτης, που επίσης πήρε τον λόγο, χαρακτήρισε τον Βλαχογιάννη «ευπατρίδη», αναγνωρίζοντας το ήθος και τη σοβαρότητα που τον διακρίνουν. Στο βιβλίο, όπως ανέφερε, καθρεφτίζεται η βαθιά αγάπη του συγγραφέα για την πόλη, ενώ ο ίδιος έγινε «πρωτοχορευτής» σε έναν χορό υπερηφάνειας για τη Βέροια. Διαβάζοντας το βιογραφικό του Βλαχογιάννη, ο κ. Μπλατσιώτης μετέφερε στο κοινό το βάθος της προσωπικότητας του συγγραφέα, ο οποίος συνδύασε τις ιατρικές του γνώσεις με την ιστορική έρευνα και το ενδιαφέρον για τον τόπο του.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, παρουσίασε στη συνέχεια τα ιστορικά στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο του, δίνοντας έμφαση σε σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα που διαμόρφωσαν την πορεία της Βέροιας. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου στιγμές που σημάδεψαν την πόλη, αλλά και την εποχή στην οποία ανήκουν.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Βέροια Αναμνήσεις και Μαρτυρίες» του Νίκου Αναγνωστόπουλου, που μετέφερε το κοινό σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στην παλιά Βέροια. Μέσα από τις μαρτυρίες και τις αναμνήσεις των κατοίκων, αναβίωσαν ιστορικά γεγονότα και εικόνες της πόλης, ζωντανεύοντας το πλούσιο παρελθόν της.

Η παρουσίαση αυτή δεν ήταν μόνο μία αναδρομή στην ιστορία της Βέροιας, αλλά και μία ευκαιρία για τους κατοίκους της να συνδεθούν με τις ρίζες τους, μέσα από τις αφηγήσεις και τις προσωπικές εμπειρίες που μοιράστηκαν οι ομιλητές και οι δημιουργοί.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Βέροιας

"Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του αγαπητού γιατρού και συγγραφέα κ. Μανώλη Βλαχογιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου του για την ιδιαίτερή του πατρίδα, τον τόπο καταγωγής του, την Βέροια.

«Η ιστορία της Μικρής Ιερουσαλήμ» είναι ουσιαστικά η αφήγηση μέσα από γεγονότα και ημερομηνίες σταθμούς της πόλης κατά τους περασμένους αιώνες, αλλάκαι η περιγραφή πτυχών της πολυκύμαντης εποχής που σημάδεψαν την ιστορία της Βέροιας.

Ο πολυπολιτισμικός της χαρακτήρας, η πορεία των ανθρώπων και οι βίοι των αγίων, συνθέτουν το συγγραφικό αποτέλεσμα της έκδοσης που ολοκληρώθηκε με μεράκι, υπομονή, κοπιώδη δουλειά, αλλά κυρίως με αγάπη για τη γενέτειρα μας, από τον γιατρό κ. Μανώλη Βλαχογιάννη.

Σήμερα νιώθω ιδιαίτερη χαρά, να καλωσορίζω ανθρώπους της Βέροιας που συνέδεσαν το όνομα τους και την πορεία τους με την ανάπτυξη του τόπου. Όπως είναι η οικογένεια Βλαχογιάννη που δώρισε στην Μητρόπολη ένα εμβληματικό κτίριο της Βέροιας, το σημερινό Βλαχογιάννειο Μουσείο και έδρασε έντονα στους τομείς των επιστημών και του εμπορίου.

Ο κ. Μανώλης Βλαχογιάννης, ένας άνθρωπος με ισχυρό και ακούραστο πνεύμα και ανεξάντλητη κοινωνική προσφορά, κατάφερε με τη συστηματική του έρευνα να μας μυήσει, ακόμα περισσότερο, στην τοπική μας ιστορία. Η σημαντική εκδοτική πρωτοβουλία το 2023 δίνει την ευκαιρία σε όλους να εξετάσουμε και πάλι εις βάθος τα πρόσωπα και τα γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Ο ίδιος μπορεί να λείπει από την Βέροια, από την εποχή των σπουδών του ακόμη, αλλά πολύ συχνά επιστρέφει στην αγαπημένη του πόλη καθώς αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για εκείνον και σημείο σύνδεσης με τις ρίζες του.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την έκδοση του βιβλίου «Η ιστορία της Μικρής Ιερουσαλήμ» και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Με την παρουσία όλων μας σε αυτή την εκδήλωση αποδεικνύουμε ότι κρατούμε ζωντανές τις ιστορικές μας μνήμες, μέσα από τις σελίδες αυτού του ξεχωριστού βιβλίου.

Εύχομαι στον κ. Βλαχογιάννη υγεία, μακροημέρευση και δύναμη έτσι ώστε να μας δώσει κι άλλα δείγματα της συγγραφικής του ικανότητας".

Ο χαιρετισμός της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου

"«Συνιστάται εν Βεροία Σύλλογος υπό την επωνυμία " Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας", του οποίου σκοπός είναι η μέριμνα περί προαγωγής και αναπτύξεως του εμπορίου εν γένει, ως και των κατ' ιδίαν συμφερόντων των μελών του Συλλόγου.

Μέλη του Συλλόγου δύνανται να είναι, έμποροι, εμποροβιομήχανοι, τραπεζίται, παραγγελιοδόχοι και αντιπρόσωποι εταιρειών, ασκούντες το επιτήδευμα αυτών εν τη πόλει της Βεροίας και όντες εγγεγραμμένοι εις τον κατάλογο των επιτηδευμάτων αυτής.

Εν Βεροία τη 24η Φεβρουαρίου 1919, υπέγραψαν το καταστατικό, το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο: Εμμανουήλ Κάκκος, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Μερκούριος Καμπίτογλου, Εμμανουήλ Μαλούτας, Θωμάς Χατζηνικολάκης, Μερκούριος Καρακωστής κ Γεώργιος Τζίκας και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη, συνολικά 65 έμποροι».

Σεβασμιώτατε,

αγαπητοί προσκεκλημένοι,

με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στην σημερινή εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Βέροιας κ ο Εμπορικός Σύλλογος.

Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω την συγκίνηση μου , για την παρουσία σας. Απόψε έχουμε την τιμή, να έχουμε κοντά μας τον κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, γιο του Γρηγορίου Βλαχογιάννη κ εγγονό του Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, υφασματέμποροι κ οι δυο.

Αγαπητέ κ. Βλαχογιάννη, ο παππούς σας, όπως και τα υπόλοιπα μέλη, δημιούργησαν το 1919, ένα δυναμικό Εμπορικό Σύλλογο. Εβραίοι, Μικρασιάτες, Πόντιοι και Βεροιώτες έγιναν μια γροθιά. Έβαλαν, ως σκοπό την οργάνωση της τοπικής αγοράς, προστατεύοντας τους συναδέλφους τους.
Για εκείνη την εποχή όλο αυτό το εγχείρημα ήταν ένα μεγάλο άλμα, που στέφθηκε με επιτυχία.

Η επαγγελματική δραστηριότητα της οικογένειας Βλαχογιάννη είναι συνυφασμένη με τα υφάσματα. Στην Οδό Κεντρικής 81 το υφασματάδικο του Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, έγινε σύντομα γνωστό εντός κ εκτός Βέροιας. Μοδίστρες κ ράφτες αγόραζαν από τον αγαπημένο τους φίλο κ έμπιστο έμπορο υφάσματα εξαιρετικής ποιότητας.

Η παράδοση συνεχίστηκε με τον Γρηγόριο Βλαχογιάννη, τον πατέρα σας. Ο Γιάννης Κάκαρης, ο Γιώργος Τσιάμης , ο Γιάννης Νενόπουλος ο Βασίλης Τσαμήτρος , ο Στέφανος Λιόλιος , ο Κώστας Χαρούσης ,ο Σόλων Τριγκώνης και η Λίζα Τασοπούλου, υπάλληλοι στα χαρτιά, αλλά ουσιαστικά καρδιακοί φίλοι. Αγάπησαν τη δουλειά κ το αφεντικό τους.

Η επαγγελματική πορεία των προγόνων σας, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στο επιχειρείν, στηρίζοντας την τοπική οικονομία κ προσφέροντας μεγάλο κοινωνικό έργο. Ένα κοινωνικό έργο, που συνεχίζετε εσείς κ. Βλαχογιάννη, με περίσσια αγάπη κ πολύ μεράκι.

Το πρόσφατο συγγραφικό σας έργο, "Η Ιστορία της Μικρής Ιερουσαλήμ", αποδεικνύει περίτρανα τη λατρεία σας για την πόλη που μεγαλώσατε.
Σας ευχαριστούμε που μας ξυπνήσατε μνήμες. Σας ευχαριστούμε για την σπουδαία παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί σας. Σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας παρουσία.

Για εμάς είστε πηγή έμπνευσης κ παράδειγμα προς μίμηση"

View this gallery on Flickr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69