Οζώδης δερματίτιδα: Διαμαρτύρονται οι βοοτρόφοι της Βέροιας για τις αποζημιώσεις
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ανεπαρκείς χαρακτηρίζονται οι αποζημιώσεις για τα κρούσματα της οζώδους δερματίτιδας, από τον Βοοτροφικό Σύλλογο Βεροίας, ο οποίος έστειλε υπόμνημα στα αρμόδια υπουργεία απειλώντας να προσφύγει στη δικαιοσύνη, εάν δεν υπάρξει διόρθωση.
Στη Βέροια, όπως περιγράφεται, εκτρέφονται βοοειδή βελτιωμένων φυλών, ανωτέρας ποιότητας και υψηλής αξίας. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ημαθία έχει τεθεί σε καραντίνα από τον Ιούνιο έως και σήμερα, οι βοοτρόφοι δεν μπορούσαν να κάνουν εισαγωγές ζώντων ζώων. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται και το κεφάλαιο των παραγωγών με άμεσο και υπαρκτό κίνδυνο απώλειας των κοινοτικών ενισχύσεων οι οποίες δίνονται με τον όρο να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός ζώων. Μάλιστα, οι βοοτρόφοι δηλώνουν ότι εφόσον δεν εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα καταφύγουν στα δικαστήρια.
«Μπορεί να αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, όμως η ζημιά ήταν μεγάλη λόγω της απαγόρευσης σφαγής, αλλά και λόγω θανάτωσης εκατοντάδων ζώων -για προληπτικούς λόγους μόνο. Δυστυχώς, την ίδια στιγμή που οι βοοτρόφοι στην υπόλοιπη Ελλάδα τρίβουν τα χέρια τους από τις αποζημιώσεις, καθώς τα μοσχάρια τους ήταν χαμηλής αξίας, εδώ στην Ημαθία τα ποσά που αποφάσισε να διαθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ελάχιστα σε σχέση με την εμπορική αξία των ζώων που θανατώθηκαν. Η απόφαση του υπουργείου εκτός από άδικη, αγνοεί πλήρως την ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, ότι δηλαδή οι δαπάνες αποζημίωσης των ιδιοκτητών για την αξία των ζώων τους τα οποία εσφάγησαν ή θανατώθηκαν, θα πρέπει να είναι έως το ποσό της αγοραίας αξίας των ζώων αυτών σαν να μην είχαν προσβληθεί από τη νόσο!» αναφέρει στην επιστολή του ο Σύλλογος.
Εξάλλου, στη δικαιοσύνη ετοιμάζονται να προσφύγουν και οι βουτρόφοι της δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την πάχυνση μοσχαριών, εξ αιτίας της διαφορετικής μεταχείρισης που υφίστανται στο θέμα των αποζημιώσεων από την οζώδη δερματίτιδα. Όπως υποστηρίζουν βουτρόφοι της περιοχής, παρά τις ολοκληρωτικές καταστροφές των μονάδων τους από τη συγκεκριμένη νόσο, δεν αποζημιώνονται όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους αγελαδοτρόφοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν, η αποζημίωσή τους περιορίζεται στα 455 ευρώ για κάθε ζώο ηλικίας 6 έως 12 μηνών και στα 789 ευρώ για κάθε ζώο ηλικίας μεταξύ 12 και 24 μηνών. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι μόνο η αγορά – εισαγωγή κάθε μικρού μοσχαριού (προς πάχυνση) κοστίζει περί τα 1.000 ευρώ το ένα, ενώ την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους στις γαλακτοφόρες αγελάδες αποζημιώνονται με 780 ευρώ για τα μικρά και 1.300 ευρώ για τα μεγάλα ζώα αντίστοιχα.
πηγή: www.makthes.gr